trafic.ro ranking

trafic.ro Noi tehnici endoscopice pentru tratamentul diabetului tip 2 si obezitatii | Nutritionist Cluj

Noi tehnici endoscopice în diabetologia intervenţională şi tratamentul obezităţii: endobariera duodeno-jejunală şi regenerarea duodenală

Două intervenţii terapeutice moderne pentru tratamentul obezităţii şi diabetului tip 2 au fost prezentate la al 51-lea congres al Asociaţiei Europene pentru Studiul Diabetului – Stockholm, 14-18 septembrie 2015: terapia prin endobarieră intestinală (EndoBarrier, producător: IG Dinamics, Statele Unite) şi ablaţia duodenală (sistemul Revita Duodenal Mucosal Resurfacting, producător: Fractyl, Statele Unite).

 

Terapia prin endobarieră intestinală constă în inserarea endoscopică a unui tub flexibil de 60 cm la nivelul intestinului subţire (duoden, jejun), astfel încât alimentele consumate să nu ia contact cu acea regiune “căptuşită” şi să treacă în zonele distale fără a lua contact cu zona de absorbţie şi hormonală. Intervenţia este o alternativă la bypass-ul gastric, motiv pentru care şi denumirea alternativă este de “by-pass duodeno-jejunal prin barieră endoscopică” (engl. DJBL: Duodenal-jejunal bypass liner). Prin comparaţie directă cu bypassul gastric clasic (RYGB: bypass gastric cu ansă în Y a la Roux) efectele metabolice sunt comparabile, având ca avantaje: reversibilitatea (tubul se poate îndepărta în orice moment pe parcursul celor maximum 12 luni în care este recomandat ca durată standard) şi evitarea intervenţiei invazive de excludere intestinală. Efecte secundare corespunzătoare procedurii pot cuprinde cel mai frecvent disconfort abdominal, dar şi alte efecte specifice mecanice sau efectele din sfera reajustărilor metabolice prin excludere intestinală, motiv pentru care procedura se practică întodeauna împreună cu intervenţie nutriţională specifică. Peste 300 de intervenţii de endobarieră au fost practicate până la data redactării articolului (septembrie 2015), în Australia (unde dispozitivul este comercializat), Statele Unite (unde dispozitivul este în stadiu de testare clinică) şi alte state [1].

 

Terapia de regenerare a mucoasei duodenale cu sistemul Revita-DMR (Duodenal Mucosal Resurfacting) reprezintă o a doua tehnică modernă de tratament intervenţional pentru diabetul zaharat tip 2, minim invazivă, fără implant de dispozitiv şi, de asemenea, endoscopică. Aflată în fază de cercetare în Europa şi America de Sud, tehnica presupune ablaţia termică a mucoasei duodenale, cu efecte hormonale validate într-o evoluţie rapidă şi notabilă a diabetului, cu o scădere a hemoglobinei glicozilate de la 9.2% la 7.1% după 3 luni de la intervenţie si menţinere până la 6 luni. [2].

 

Aceste progrese ale tehnicilor chirurgicale şi endoscopice, alături de apariţia noilor clase de medicamente pentru diabetul zaharat tip 2 şi obezitate sunt o reacţie firească la descoperirile recente care au arătat legături puternice între hormonii produşi de tubul digestiv (un veritabil organ endocrin) şi mecanismele ce stau la baza apariţiei şi agravării diabetului zaharat şi obezităţii.

 

Autor: Dr. Adrian Copcea, medic primar diabetolog-nutriţionist.

Centrul Medical Asteco: www.astecomedical.ro
@NutritionistCluj.Ro. Publicat: 20 septembrie 2015

 

 

 

BIBLIOGRAFIE SELECTIVA SI RESURSE ONLINE:

 

  1. Charlotte de Jonge et al. Endoscopic Duodenal-Jejunal Bypass Liner Rapidly Improves Type 2 Diabetes, Obes Surg (2013) 23: 1354-1360. >referinţă online>

 

  1. BariatricNews.Net. First patients enrolled in Revita-1 DMR clinical trial. August 2015. >referinţă online>


FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters