trafic.ro ranking

trafic.ro Fructul noni: mit sau realitate? | Nutritionist Cluj

Fructul noni (Morinda citrifolia): mit sau realitate?

Planta de noni (Morinda Citrifolia), cunoscuta prin fructul supranumit “fructul vietii” sau fructul zeilor” are originea in Australia si Asia de Sud-Est si face parte din aceeasi familie cu arborele de cafea. Comercializarea fructului de noni se face, in general, sub forma de pudra sau siropuri concentrate. Zonele de provenienta ale produselor mai frecvent comercializate in Europa (inclusive Romania) sunt: Tahiti, Hawaii, Peru, Polinezia. In aceste zone, fructul noni este utilizat in medicina traditionala pentru efectele de vindecare a ranilor, combatere a oboselii si diareei. In prezent, exista un marketing agresiv centrat pe efectele imunomodulatoare, tonice si antioncogene.

Sursa foto: http://www.revistacafeneauasufletelor.ro

In tabelul de mai jos sunt prezentate informatiile nutritionale referitoare la glucide, lipide, proteine si calorii, pentru praful respectiv sucul de noni.

Desi adesea invocate, efectele benefice ale fructului de noni au fost putin cercetate, iar dovezile stiintifice se rezuma, in prezent, la cercetari restranse. Cateva din beneficiile si riscurile cercetate pana in prezent sunt prezentate in continuare.

EFECTE BENEFICE ANALIZATE STIINTIFIC

EFECTE ANTICANCEROASE. Mai multe cercetari de laborator au documentat efectele antioncogene ale extrasului de noni. Un studiu desfasurat la Universitatea Illinois Chicago, utilizand tehnica de laborator a dozarii ADN_ului aromatizat in limfocitele periferice la fumatori (link > abstract PubMed) a arata efecte benefice asupra acestui indicator surogat al riscului de cancer.

EFECTE ANTIOXIDANTE. Efectele antioxidante ale fructului noni se atribuie glicozidelor, dar si altor componente. In mod similar numeroaselor clase de fructe si legume, efectul antioxidant poate fi atribuit inclusiv unor fitomicronutrienti insuficient cunoscuti in prezent.

EFECTE ANTIATEROGENE. Efectul de inhibitie al oxidarii LDL-colesterolului, printr-un mecanism mediat de cupru, ar putea avea efecte antiaterosclerotice. Scaderea tensiunii arteriale, un mecanism suplimentar de protectie impotriva bolilor aterosclerotice (angina pectorala, infarct miocardic, accident vascular cerebral ischemic), poate scadea riscul pentru aceste boli. Un alt mecanism antiaterosclerotic este atribuit fitosterolilor, prezenti si in fructul noni. Desigur, aceste efecte nu au valoare absoluta, ci sunt foarte strans legate de caracteristicile generale ale persoanei (prezenta factorilor de risc: dislipidemii, fumat, obezitate, diabet zaharat, sedentaristm etc.).

EFECTE ANTIBIOTICE. Efectele antibiotice ale fructului noni se atribuie unei componente, scopoletina, al carei efect anti-bacaterian este mai cunoscut in raport cu bacteria Escherichia Coli (E.Coli). Cu toate acestea, putine se cunosc cu privire la relatia doza-efect in diferite infectii.

EFECTE ANTI-DEPENDENTE. Xeronina, un alcaloid prezent in fructul noni, este prezentat adesea ca un remediu anti-dependente, prin proprietatile farmacologice opuse endorfinelor.

ALTE EFECTE. Numeroase alte efecte benefice sunt citate in materialele prezentate de producatorii/comerciantii de produse pe baza de fruct noni. Efectele sunt atribuite unor componente apartinand exclusiv micronutrientilor, prezenti si in alte fructe si legume, in diferite proportii. Gasiti aici o prezentare pe larg a componentelor in legatura cu care se discuta despre efectele preparatelor de noni.

RISCURI SI CONTRAINDICATII

HIPERPOTASEMIA (HIPERKALIEMIA). Continutul mare de potasiu (56.3 mEq/L) explica de ce pacientii cu insuficienta renala si/sau hiperpotasemie, trebuie sa evite consumul unor cantitati mari de noni (Mueller et al, American Journal of Kidney Disease, 2010).

TOXICITATEA HEPATICA. Anumite cazuri de toxicitate hepatica au fost raportate, (exemplu: hepatita acuta, caz raportat in European Journal of Gastroenterolotgy, 2005), si ar putea fi atribuite prezentei antrachinonei.

INTERACTIUNILE CU MEDICAMENTE. Desi efectele anticanceroase sunt dintre beneficiile cel mai adesea invocate in comercializarea produselor pe baza de noni, s-au constatat, conform CancerNetwork, interactiuni defavorabile cu medicamente anticanceroase (chimioterapie), carora extrasul de noni le scade eficienta.

IN LOC DE CONCLUZII

Desi exista dovezi insuficiente cu privire la efectele benefice ale preparatelor de noni, utilizarea de peste 2 milenii in medicina traditionala a diferitelor populatii (inclusiv India, China, Australia si Oceania) reprezinta un reper de incredere pentru populatie. Cu toate acestea, desi stiintific s-a incercat si se incearca in continuare exploatarea posibilelor beneficii, cercetarile cele mai largi in medicina umana, care s-au efectuat doar in legatura cu tratamentul cancerului mamar, au fost dezamagitoare. Ceea ce nu inseamna ca nu exista alte beneficii potentiale, in numeroase alte domenii (ateroscleroza, de exemplu), si chiar actiuni antioncogene, in alte situatii.

Ca si componenta alimentara, noni este incadrat de catre FDA (Food and Drug Administration), in categoria GRAS (generally recognized as safe), alaturi de zahar.

Autor: dr. Adrian Copcea. Copyright www.NutritionistCluj.ro. Publicat: 03.02.2011

REFERINTE:
www.noninoni.com
Analiza nutritionala a pudrei de Noni (Universitatea din Manoa, Hawaii)
Analiza nutritionala a sucului 100% de noni (Universitatea din Manoa, Hawaii)
Cancer Network .Com: Noni (Morinda Citrifolia) • racovita ::: comentariu pe forum :

  multumim pt. informatiii,care sunt de mare ajutor,mai ales ca o cura nu e asa de eftina.

 • Colnago ::: comentariu pe forum :

  Sunt multe firme care, printre altele, se ocupa si cu noni, dar cel original si de cea mai buna calitate este bautura bioactiva Tahitian Noni din partea TNI, singurul produs de acest gen care detine acordul Novel Food al UE, care declara ca nu ar nici un fel de contraindicatii, poate fi consumata la orice virsta, femei gravide. Este singurul produs de baza de noni care apare in PDR, manualul medicilor din SUA si Canada cu tratamente complementare, S-a facut pina in prezent, de catre laboratoare independente, 15 teste clinice umane (si 30 sunt in curs de desfasurare) cu rezultate pozitive cu acest suc. INCC o foloseste ca etalon in cercetarile efectuate cu diferite produse pe baza de noni. Cercetari cu TNj: http://www.noniresearch.org
  Trebuie mentionat mereu ca acest suc nu vindeca, nu este medicament, ci ajuta organismul prin substantele bioactive din componenta.

 • Andre ::: comentariu pe forum :

  Buna, in urma citirii unui articol despre afine, acum ca tot vine vremea lor vroiam sa intreb daca e adevarat ce scrie despre ele: “protejeaza impotriva bolilor degenerative si a cancerului de colon.Calificate ca fiind super-alimente, afinele au si avantajul ca, odata consumate, ajuta la topirea grasimii din zona abdominala. Cu alte cuvinte, o cura bogata in afine te ajuta sa scapi de burtica.Va protejeaza impotriva cancerului ovarian. Sunt bogate in fitonutrienti si contin un flavonoid care scade simtitor riscul de a dezvolta cancer ovarian” Am inteles de asemenea ca sunt bune si impotriva colesterolului…care este parerea dumneavoastra legata de aceste fructe?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Andre….si exista numeroase alte beneficii citate in legatura cu substante din afine. Extrasele din afine au, intr-adevar, aceste efecte, dar in ce masura este greu de spus, si in si mai mica masura ce efecte au afinele ca atare, si nu extrasele de afine, care concentreaza din substantele (cunoscute si necunoscute) din afine. Chiar si efectul de scadere a glicemiei este foarte cunoscut in randul pacientilor cu diabet, dar acest efect apare doar la anumite persoane. Cea mai clara obiectie a mea cu privire la avantajele pe care le-ati citat in mesaj este cea legata de “topirea grasimii din zona abdominala”, un proces care nu are de ce sa apara la consumul de afine. Colesterol scazut de afine, posibil, dar cu foarte putin. Acestea sunt cateva pareri ale mele, parerile punctuale referitoare la pacienti, in mod individual, se bazeaza, intr-un mod foarte clar, pe efectele asupra fiecaruia: stare generala, modificari de tranzit intestinal (asupra caruia, la anumite persoane, pot aparea veritabile efecte secundare), analize de sange etc. Este la fel de important daca va plac la gust…Va multumesc pentru mesaj!

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters