trafic.ro ranking

trafic.ro De ce plângem când tăiem ceapa? | Nutritionist Cluj

De ce plângem când tăiem ceapa?

De ce plângem când tăiem ceapa?. Ceapa: beneficii pentru sănătate. Quercitina, sulful, detoxifierea şi supele cu ceapă. Trucuri pentru a nu plânge la tăierea cepei.

Ceapa este un aliment cu numeroase beneficii pentru sănătate, în particular prin conţinutul în vitamine, minerale şi antioxidanţi. Vitamina C, vitamina B6, biotina, cromul şi calciul sunt câteva din substanţele sănătoase din ceapă. Flavonoizii din ceapă, în special quercitina, sunt antioxidanţi polifenolici cu efecte benefice în bolile cardiovasculare, respiratorii (astm), infecţioase, şi chiar în prevenţia cancerelor. Quercitina se regăseşte şi în supele în care se utilizează ceapa, nefiind degradată prin gătire. Sulful din ceapă este utilizat în sinteza aminoacizilor metionină şi cisteină, aminoacizi implicaţi şi în procese de detoxifiere, utile în cazul persoanelor care intră în contact cu metale grele. Cadmiul, arsenicul şi plumbul sunt câteva din substanţele în raport cu care quercitina şi vitamina C din ceapă au roluri de detoxifiere (în sensul corect al cuvântului). Nu în ultimul rând, ceapa este o bună sursă de fibre vegetale.

De ce plângem când tăiem ceapa?

Răspunsul este următorul. Enzimele din ceapă – în particular ‘alinaza’, sau ‘sintaza factorului lacrimator’, denumită astfel de cercetători japonezi, interacţionează cu acizii sulfenici formând oxidul de sulf-propanetiol, un produs volatil, care, la rândul său interacţionează cu stratul lacrimal cornean, formând acid sulfuric. Lacrimile apar ca reacţie anti-iritativă a ochiului, respectiv pentru îndepărtarea acidului sulfuric.

Cum putem evita plânsul de la ceapă?

Ceapa ţinută la frigider 10-15 minute nu declanşează reacţia cu aceeaşi intensitate şi viteză (sau nu o declanşează deloc), iar gătitul inactivează complet enzimele, evitând reacţiile iritative. Un ventilator mic, tăierea sub apă sau oţetul pus pe fundul de tăiat evită, de asemenea, acest efect. Lentilele de contact sau ochelarii de soare (sau de bazin), amplasarea locului de tăiat lângă o sursă de căldura (chiar şi o lumânare), utilizarea de cuţite foarte ascuţite (care minimizează spargerea şi descărcarea celulelor), şi chiar ţinerea unei bucăţi de pâine în gură sau respiratul pe gură în timpul tăiatului sunt metode semnalate de bucătari pentru evitarea acestui efect. Mecanismul tăiatului cu gura deschisă pare a fi chiar ‘deturnarea’ vaporilor în direcţia salivei, evitând drumul ascendent spre ochi.

Unii spun că delegarea acestei activităţi ar fi cea mai sigură metodă…

Autor: Dr. Adrian Copcea @NutritionistCluj.Ro

>>>Centrul de Nutriţie-Diabetologie Asteco>>>
Publicat: 6 octombrie 2012

Referinţe:

1. About.com: Why do onions make you cry

2. Chow.com: no-cry onion methods

3. Wikihow.com: How to chop onions without tears

4. New York Times: Onions may not always be nature’s tear junkers

5. VHFood: What’s new and beneficial about onionsFORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters