trafic.ro ranking

trafic.ro Cum se tratează rezistenţa la insulină? | Nutritionist Cluj

Cum se tratează rezistenţa la insulină?

Tratamentul rezistenţei la insulină porneşte de la un bun diagnostic, care să evalueze starea metabolică şi nutriţională a organismului. Diagnosticul clinic, de laborator şi bioimpedanţa sunt paşi importanţi în evaluare.

Evaluarea metabolismului glucidic este esenţială, ea presupunând uneori investigaţii specifice pentru a stabili cu acurateţe diagnosticul. Stadiul afectării acestui metabolism se reflectă în diagnosticul de hiperglicemie moderată a jeun (glicemie bazală modificată), normoglicemie, scăderea toleranţei la glucoză, sau diabet zaharat. Uneori, în anumite sindroame genetice de insulinorezistenţă, cauzate de disfuncţii ale sistemului imun, pot apărea, paradoxal, hipoglicemii.

Evaluarea metabolismului lipidic este pasul complementar, nivelele de trigliceride, HDL-colesterol şi LDL-colesterol, corelate cu date anamnestice privind stilul de viaţă şi afecţiunile asociate, fiind criterii importante ale evaluării.

Odata stablit sau exclus diagnosticul afecţiunilor în cadrul cărora rezistenţa la insulină poate avea un rol esenţial (obezitate viscerală, diabet zaharat tip 2, steatohepatită, ateroscleroză, sindrom de ovare polichistice), intervenţiile terapeutice cuprind:

-activitatea fizică adaptată patologiei;

-regimul alimentar. În cazul afecţiunilor cu insulinorezistenţă, asociate în multe cazuri cu exces adipos visceral, se indică o alimentaţie echilibrată în macronutrienţi, adaptată pentru scădere în greutate, cu restricţii lipidice specifice (grăsimi saturate şi grăsimi trans), cu restricţii ale glucidelor în funcţie de diagnostic, în general cu excluderea glucidelor concentrate (în special zahărul şi mierea de albine). Un bun nutriţionist va construi un plan nutriţional care să ţină cont de raportul ideal dintre glucide şi lipide în alimentaţie.

-tratamentul cu medicamente. Medicaţia utilizată în cazul afecţiunilor cu insulinorezistenţă cuprinde medicamente din categoria antidiabeticelor orale, principalul medicament indicat fiind metforminul (Siofor, Glucophage sau alte preparate de metformin). O altă clasă de medicamente, tiazolidindionele, care în prezent nu se indică de rutină în sindroamele de insulinorezistenţă, cuprinde pioglitazona (Actos). Terapia cu metformin este deosebit de importantă în cazul diabetului zaharat tip 2, şi trebuie întodeauna avută în vedere nu doar la pacienţii care nu necesită insulină pentru echilibrare glicemică, dar şi la pacienţii trataţi cu insulină, în asociere cu insulina. Dealtfel, în diabetul zaharat tip 2 se utilizează praguri speciale pentru definirea insulinorezistenţei la pacienţii aflaţi în tratament cu insulină, fie ca doză de insulină pe kilogram corp, fie ca cifră arbitrară (de multe ori, dozele totale zilnice peste 200 unităţi sunt un reper pentru afirmarea insulinorezistenţei). În sindromul de ovare polichistice,  tratamentul cu metformin conduce la ameliorări semnificative ale manifestărilor clinice, şi, în particular, ale greutăţii, în asociere cu un plan nutriţional corect conceput.

<<< Ce este rezistenţa la insulină?

<<< Ce efecte are rezistenţa la insulină?

<<< Cum se diagnostichează rezistenţa la insulină?

Autor: Dr. Adrian Copcea ::: Copyright NutritionistCluj.Ro @2011 ::: publicat: 06/03/2011

REFERINŢE:
Medscape: Insulin resistance
MedicineNet Insulin resistance
Calculator HOMA-IR online
Protocol Springer pentru clampul hiperinsulinemic-euglicemic



  • mircea ::: comentariu pe forum :

    am diabet zaharat de 30 de anii,eu zic ca stiu multe despre aceasta boala,dar azi ma confrunt cu o problema destul de grava,,rezistenta la insulina”.
    aseara am vut glicemia 89, dimineata 450, la ora 14 am avut 200 ,insulina novorapid am injectat44 unitati.
    Aseara am mancat un pahar cu iaurt,dimineatat o cafea si atat…

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @Mircea. Sunt multi factori care influenteaza glicemia, nu doar rezistenta la insulina. Daca v-ati trezit cu 450, fie nu ati dormit bine noaptea, fie ati avut un stres, fie este de reevaluat tratamentul. Din pacate din datele scrise nu se poate identifica problema, este de discutat cu medicul Dvs., in caz ca aceste glicemii mari apar frecvent, sunt si alte situatii care pot explica problema: stiloul de insulina, acul prea folosit, zona de injectare, si, chiar schema de insulina, daca se intampla deseori astfel de glicemii. In orice caz, doza de novorapid de 44 de unitati trebuie discutata cu medicul diabetolog, este de preferat sa fie mai mari dozele de insulina lenta decat cele de rapida, care, la astfel de doze, se si absorb diferit.

  • emilia pop ::: comentariu pe forum :

    BUNA SEARA D NULE DOCTOR VREAU SA VA INTREB CEVA EU AM FACUT CATEVA ANALIZE PT GLANDA TIROIDA SI D NA DOCTOR MIA DAT SA FAC SI INSULINOREZISTENTA CARE A IESIT CUM CA AS AVEA INSULINOREZISTENTA . AVAND IN VEDERE CA A FOST DE VREO UN AN SAU MAI BINE VREAU SA STIU DACA TREBUIE SA LE REFAC SI CAND VENITI LA BAIA MARE PT. CA VREAU SA NE NTALNIM NEAPARAT SAU DACA CREDETI CA TREBUIE VIN EU LA CLUJ. SUNT DIN BAIA MARE . AM CITIT DESPRE INSULINOREZISTENTA SI SINCER MA CAM SPERIE VREAU SA NE VEDEM NEAPARAT SAU SPUNETI MI D VOASTRACE E DE FACUT. VA MULTUMESC . LA REVEDERE

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @Emilia. Va multumesc de intrebare, din pacate atat la Baia Mare cat si la Cluj orarul este foarte plin. Insulinorezistenta nu este o boala in sine, este un mecanism, deci simplul fapt ca s-a discutat de aceasta situatie nu inseamna ca trebuie sa va speriati. Sfatul meu este sa va dozati GLICEMIA si HEMOGLOBINA GLICOZILATA, este suficient pentru discutia cu mine. Ca si interventii care sa rezolve insulinorezistenta (care are cel mai mult de-a face cu excesul de grasime), regimurile in care se reduc dulciurile, si anumite tipuri de miscare (mersul pe jos are efecte spectaculoase!) sunt interventii normale, nu va sfatuiesc sa tineti niciun fel de dieta de pe Internet. Nici Dukan, nici Atkins, nimic de acest gen (pentru ca poate parea tentant, daca nu sunteti in tema). Nu este o situatie de urgenta, sper sa reusesc sa va vad cat de curand, intre timp va sfatuiesc sa nu va speriati inutil de un cuvant.

  • emilia pop ::: comentariu pe forum :

    VA MULTUMESC MULT DOMNULE DOCTOR SI SPER DIN TOT SUFLETUL SA VENITI CAT MAI CURAND LA BAIA MARE SI SA NE PUTEM INTALNI. INTRE TIMP MERG LA SALA FAC BANDA SI BICICLETA TIN SI DIETA IN SENSUL CA MANANC DOAR LEGUME CARNE SLABA FRUCTE SI LACTATE ,AM SI DAT CATEVA KG JOS SI SPER SA FIE OK. PANA NE VEDEM. INCA ODATA VA MULTUMESC PT CA MI ATI RASPUNSA . LA REVEDERE

  • tamas iulia ::: comentariu pe forum :

    Domnule doctor,
    Fata mea care are 17 ani a fost diagnosticată cu sindrom de ovare polichistice. Are hipotiroidism, motiv pentru care ia eutirox de 5o zilnic, iar pentru SOP ia yasmin. Medicul endocrinolog de la Baia Mare a spus că metforminul (siofor) nu trebuie luat, dar la Cluj d/na prof. universitar a spus că trebuie luat metformin de 85o o dată pe zi și apoi de două ori. Eu am evitat să-i dau metforminul, de frica reacțiilor adverse. Fata se simte rău, tot timpul spune că simte emotii, este depresivă si labila emotional, o doare frecvent stomacul, parca ar avea simptome de diabet. La ultimele teste glicemia a ieșit 97, in crestere fata de analizele anterioare. Vă rog să-mi recomandati un medic de la Baia Mare, endocrinolog care ar lua in calcul un tratament cu metformin., drumul pana la Cluj fiind o problema pentru mine. Cu multumiri, Iulia Tamas

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @Iulia T. Daca aveti deja o opinie in favoare metforminului eu cred ca trebuie luat, nu exista contraindicatii iar situatiile adverse se discuta pe masura ce tratamentul este urmat, deci posibilitatea efectelor adverse nu trebuei sa fie punctul de plecare ci o situatie de urmarit in timp. Exista mai multe preparate de metformin, uneori daca unul nu este suportat se schimba si se alege altul care este suportat.

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters