trafic.ro ranking

trafic.ro Operaţia care vindecă diabetul tip 2 | Nutritionist Cluj

Operaţia care vindecă diabetul tip 2

Este diabetul o boală vindecabilă?

Deşi diabetul zaharat tip 2 (diabetul tipic asociat obezităţii) este o boală cronică, despre a cărei vindecare nu s-a discutat până în ultimii 3 ani, o anumită intervenţie este singura care s-a dovedit că poate face ca diabetul să se “vindece”: chirurgia, mai precis operaţiile pentru slăbit, denumite ştiinţific chirurgie bariatrică. Vindecare, în definiţia medicilor care au studiat fenomenul, este termenul utilizat pentru menţinerea glicemiilor în limite normale (şi o hemoglobină glicozilată HbA1c sub 7%), fără medicaţie, după operaţiile de slăbit. Conform ultimei cercetări, publicată de Medscape (publicaţie destinată medicilor), chirurgia obezităţii a condus la “vindecarea” (cu ghilimele, inclusiv în cercetarea originală) diabetului la 77% dintre pacienţi. Beneficiile cele mai mari sunt la pacienţi cu indice de masă corporală peste 35 şi cu o durată mai mică a diabetului.

Cum acţionează operaţiile?

Mecanismele prin care se slăbeşte prin chirurgia bariatrică implică, teoretic, mecanismele clasice de restricţie şi de malabsorbţie, dar practic tot mai multe dovezi se adună în legătură cu implicarea anumitor sisteme hormonale care fac legătura între tubul digestiv şi pancreas, de multe ori aceleaşi sisteme pe baza cărora s-au descoperit cele mai noi tratamente ale diabetului zaharat (terapiile incretinice). O implicaţie importantă a chirurgiei bariatrice pare a fi rezecţia unei zone care produce hormonul grelină, principalul hormon orexigen (care creşte apetitul), acest aspect fiind unul din principalele efecte “colaterale” (şi impredictibile, la începuturile domeniului) ale chirurgiei bariatrice: un nou tip de reglare a apetitului şi a metabolismului glucidic.

Diabetul tip 2: o boală care se poate opera?

In prezent se discută tot mai mult despre această abordare la pacienţii cu diabet 2 şi obezitate  (cum sunt majoritatea pacienţilor cu diabet zaharat tip 2). Dezvoltarea impresionantă a domeniului chrurgiei bariatrice pe plan mondial (şi inclusiv în marile centre medicale din România – Bucureşti, Cluj etc.), a condus la detalierea tipurilor de operaţii care conduc la rate mai mari ale “vindecării” diabetului. Dintre acestea, rezultatele pot fi atribuite scăderii în greutate (inelul gastric ajustabil, LABG – laparoscopic adjustable gastric band) sau scăderii în greutate + mecanismelor hormonale mai sus menţionate pe scurt (în special bypassul gastric, metoda RYGB – Roux-en-Y gastric bypass). Tot mai multe dovezi converg către concluzia că bypassul gastric (care se poate efectua şi laparoscopic) este mai eficient şi cu riscuri din ce în ce mai mici, odată cu experienţa care se adună în domeniu. Există şi intervenţii care conduc la rezultate mai spectaculoase, dar şi la riscuri mai mari (de exemplu diversia biliopancreatică, bypassul duodeno-jejunal). Cu o rată tot mai mare a utilizării în prezent, intervenţia de gastrectomie longitudinală laparoscopică (LSG, laparoscopic sleeve gastrectomy) pare să implice şi beneficiile sistemului hormonal incretinic, prin interpoziţia ileală în cursul operaţiei. 

În concluzie, se vindecă diabetul tip 2?

Deşi incă se utilizează ghilimelele în literatura medicală în care se discută despre remisiunea (vindecarea) diabetului, definita insa, fara ghilimele, ca menţinerea unor glicemii normale şi a unei hemoglobine glicozilate (HbA1c) fără tratament cu medicamente sau insulină, este posibil ca aceste ghilimele să dispară în viitor. Rămâne însă ca deciziile să fie luate raţional, şi printr-o bună colaborare între pacienţi, medicii diabetologi-nutriţionişti, chirurgi, şi, desigur, ceilalţi profesionişti implicaţi. Diabetul tip 2 şi obezitatea sunt două boli surori, ce apar atât de frecvent împreună, şi, dupa cum o arată paşii mari făcuţi de medicina modernă, ar putea să fie şi tratate, la fel de bine, împreună. Cu sau fara bisturiu.

Autor: dr. Adrian Copcea @NutritionistCluj.Ro :::Publicat: 30/03/2011

 

REFERINŢE

Medscape: The great debate: medicine or surgery: what is the best for the patient with type 2 diabetes • MARIANA ::: comentariu pe forum :

  Permiteti-mi sa va imbratisez …virtual, domnule doctor!
  Cand medicii vorbesc despre asta , poate ca ziua aceea se apropie! Eu sunt “new entry” dar sunt atatea persoane care se lupta cu diabetul de ani , zeci de ani… Speranta intr-o solutie cu adevarat vindecatoare ma ambitioneaza sa fiu in forma buna pentru….atunci.Am citit si eu despre asta , despre alte incercari, suedezii vor sa ceara avizarea unui vaccin , dar cred ca doar pentru tip 1 nou diagnosticat, sa speram ca lucrurile vor incepe sa se miste . Cand mi s-a pus diagnosticul medicul a spus ca e mai ceva ca gripa , ca extindere. Dar noi cei cu IMC sub 25 ce facem ? Am inteles ca interventia se face la peste 35. Am mai citit se EXULIN, PANCREATE… Primul e in faza II parca sau III, dar nu stiu daca se preteaza la tipul 2. Multumesc pentru articol, daca dumneavoastra nu ati gandi ca poate exista la un moment dat o solutie vindecatoare nu cred ca ati fi scris articolul.
  In alta ordine de idei ,imi vine greu sa cred ca de intampla cu adevarat ,ma refer la desfiintarea spitalelor

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Mariana Acum am vazut mesajul, va multumesc pentru cuvintele deosebite. In ingrijirea diabetului s-au facut progrese enorme in ultimii 10-15 ani, atat in tratamentul cu insulina cat si cu alte terapii non-insulinice. In urma cu 10 ani existau 4 tipuri de medicamente pentru diabet, in prezent exista peste 12 clase de terapii, in afara de insulina. Si inca sunt in studiu alte 3-4 clase noi. Vaccinul se studiaza doar in diabetul tip 1, care este o boala autoimuna (sistemul imunitar ataca celulele beta din pancreas), nu si in diabetul tip 2. Daca aveti IMC sub 25, ceea ce se constata in putine cazuri de diabet tip 2 (!) sunt multe solutii bune si durabile, chiar in prezent. Eforturile cele mai mari in prezent se fac exact in directia cautarii solutiilor de “vindecare”, si, desi inca nu exista niciuna (situatiile cu persoane care au facut insulina la inceput si au scapat de insulina, ceeace se intampla frecvent, sunt cel mai adesea interpretate gresit sau ca minuni etc.), se fac pasi mari, si personal chiar ma bucur sa fiu diabetolog intr-o perioada cu atatea progrese in tratamentul diabetului. Din pacate, in cazul obezitatii, singurele progrese majore sunt in domeniul chirurgiei, dar metodele clasice raman cele mai importante, inclusiv dupa operatie: activitatea fizica si alimentatia (de dorit, dirijate de un medic, ceea ce din fericire deja a inceput sa fie cunoscut, cel putin in Cluj-Napoca). Legat de desfiintarea spitalelor, este in conceptia mea cel mai grav lucru care s-a intamplat in Romania in ultimii… cat sa spun 20 sau 50 de ani?…

 • MARIANA ::: comentariu pe forum :

  Va multumesc pentru incurajarea continua. Tatal meu are 70 de ani si are diabet 2 de vreo 12-13 ani. Mi-a spus ca el nu mai spera sa se vindece, doar sa reuseasca sa-l tina sub control cat mai bine, dar spera macar pantru mine , mai bine zis pentru generatia mea. Am 166cm si 66.8 kg acum. Ati avut dreptate sa fiti usor surprins pentru ca in ianuarie, la momentul diagnosticului,aveam vreo 82 kg.Si intentionez sa ajung sub 60 kg.
  Eu m-am informat de pe net cu privire la “tactica” ce trebuie adoptata; medicul la care am fost prima data nici n-a pomenit ca “mi-ar face bine la glicemie” daca as slabi;pe o scala de la 1 la 100 , educatia ce mi-a facut-o e la concurenta cu cresterea economica a lui Boc.Asa ca …fericiti pacientii din Cluj! Respect dieta, umblu pe jos si mi-am luat o bicicleta medicinala pe care n-o ignor nici macar o zi. In rest …Doamne ajuta!
  Dumneavoastra va bucurati sa fiti contemporan cu o perioada de progrese importante in tratarea diabetului , eu preferam sa aud de ele doar la stiri…
  In judetul meu(Bistrita-Nasaud), in localitatea Teaca este un spital construit cu sprijinul Crucii Rosii din Austria, inteleg chiar la standarde de confort superioare. Binenteles ca guvernul , in nimicnicia lui , l-a pus pe lista, comunitatea s-a plans austriecilor, si astfel, deocamdata , a scapat.Intr-o tara cu un popor cu reactii normale acest guvern n-ar fi rezistat un an de zile.
  Va doresc o zi luminoasa, precum aceasta dimineata!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @D-na Mariana. Sunt perfect de acord cu toate comentariile Dvs, distrugerea sistemului sanitar de stat este cea mai grava dintre tragediile poporului roman. Cunosc in mare detaliu ingrijirea diabetului in Romania, si, poate surprinzator pentru Dvs., in Bucuresti este, in multe situatii, la fel de rau ca in Bistrita-Nasaud in ce priveste educatia in diabet. Clujul, in schimb, consider, dupa toata experienta mea, ca este in topul ingrijirii diabetului, pe plan national. Desi in prezent lucrez doar in mediul privat, traiesc si eu cu nostalgia formarii la Centrul de Diabet Cluj, (in perioada de rezidentiat), unde de foarte putine ori pacientii s-au declarat nemultumiti, chiar fiind un centru de stat, cu cozile aferente unui sistem in care nu s-a permis angajarea doctorilor. Foarte interesant pasajul despre spitalul din Teaca, nu stiam ca exista, punerea pe liste sigur nu are, ca dealtfel tot ce se intampla in ultima vreme, nimic in comun cu interesele oamenilor de rand. In alta ordine de idei, felicitari pentru parcursul pe care l-ati avut, si sunt convins ca veti ajunge acolo unde vreti, deja faceti cele mai importante 3 lucruri: alimentatia, mersul pe jos si un tip de gimnastica. Va multumesc pentru toate comentariile pe care mi le-ati trimis.

 • Nicoleta ::: comentariu pe forum :

  Sunt diagnosticata de foarte putin timp, mai precis de o saptamana cu DZ 2 si sunt foarte confuza si in acelasi timp si foarte suparata pt ca am 43 ani,4 interventii chirurgicale(colecist, histerectomie)trigliceridele si colesteronul la valori aproape normale sub tratament iar cand am primit acest diagnostic am simtit ca se prabuseste cerul peste mine.Ma documentez intens in legatura de DZ, de la medicul diabetolog am primit o lista cu alimente permise, interzise si cantarite.Nu am gasit in lista cati HC am voie pe zi in cele 3 mese principale si 2 gustari.Va multumesc anticipat.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Nicoleta. Inainte de a gasi in lista cati HC aveti voie pe zi, ar fi bine sa verificati si listele cu permise/interzise/cantarite, lista de interzise ar trebui sa fie foarte scurta. Reactiile emotionale la diagnostic sunt firesti, daca insa depasesc firescul si interfera cu viata de zi cu zi, este bine sa discutati cu un psiholog. Cantitatea de HC/zi se stabileste in functie de greutate, inaltime, obiectivele tratamentului, si nivelul total al caloriilor (orientativ) pentru scopul urmarit. Pentru cele mai multe situatii, in cazul persoanelor de sex feminin, daca greutatea este mare (cum se intampla in majoritea cazurilor de diabet tip 2), cantitatea totala de HC se situeaza intre 180 si 220 grame/zi.

 • nico ::: comentariu pe forum :

  buna seara am si eu aceeasi problema din pacate,DZ 2 si sunt in cautare de ceva ce poate vindeca aceasta boala. Norocul meu este ca sunt in spania si aici e cu totul diferit sistemul sanitar, e aproape totul gratis
  problema este ca am 70 kg si 35 ani si trebuie sa continui viata asa cum este ,deci nu e vb de surplus de greutate
  ma intereseaza daca exista undeva in lume ceva care sa trateze DZ2
  va multumesc

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Nico. Daca diagnosticul este corect, si aveti DZ tip 2 (si acesta este un aspect de analizat atent), atunci problema de vindecare inca nu se pune, in medicina actuala, in nicio tara de pe glob, nici in SUA sau Japonia. In schimb exista tratamente din ce in ce mai bune, si cu care se poate trai fo viata absolut normala cu diabet tip 2.

 • Mihaela ::: comentariu pe forum :

  Buna seara,sotul meu are 40 ani si are de DZ GR 2 INSULINO-DEPENDENT,cu apartia de complicatii ale diabetului,are diabet de 15 ani iar de anul trecut face insulina,intrebarea mea este : daca putem avea un copil ?,tin sa va zic ca eu am 30 ani si nu am probleme de sanatate.Ce ma sfatuiti? Va multumesc .

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Mihaela. Sigur, fara nici cea mai mica problema. Prezenta diabetului tip 2 la tata, fie si insulinotratat, nu pune absolut nicio problema nici pentru sarcina, nici pentru copil. Riscul de diabet pentru copil este nesemnificativ influentat, iar diabetul tip 2 la tata nu influenteaza cu nimic aparitia diabetului de sarcina, sau a diabetului la copil. Va sfatuiesc sa va urmati dorinta fara a va pune nicio problema legata de diabetul tatalui, pentru ca nu exista niciun motiv.

 • manuela silaghi ::: comentariu pe forum :

  domnule doctor,
  as dori sa vin la cluj,la d-voastra pentru o consultatie. imi puteti da un numar de telefon pentru a ma putea programa?
  cu multumiri si respect,
  manuela silaghi

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  Sigur, numarul de la programari este 0364.26.00.34 (fix), 0751.631.688 (mobil). Pagina clinicii este http://www.astecomedical.ro

 • laura ::: comentariu pe forum :

  am 38ani, hepatita cronica cu virus c, virus controlat si care nu este activ, nu este fibroza hepatica, anemie feripriva pe fond de talasemie minora, 171cm, 120kg, diverse cure de slabire sub control medical dar cu urmari minime, de la ultima din 2008 am ajuns la transfuzii si dupa care am mai pus inca 15 kg ajungand la cele 120 kg,si depresie, oare chirurgia ma poate ajuta? pute-ti oferi recomandari de chirurgi, prefer cluj

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Laura. Chirurgia este indicata, in mod corect, in aceste cazuri doar daca depresia este sub control. In tarile occidentale, se practica operatia doar cu acordul psihiatrului, si dupa ce pacientul reuseste sa slabeasca macar 10% din greutate inainte de operatie. Sfatul meu este sa incepeti sa mergeti pe jos, cat de mult posibil, si sa va faceti un program ordonat de mese, inainte de a face alti pasi. In Cluj se practica diferite tipuri de operatie, inclusiv inel, by-pass sau gastrectomie longitudinala (gastric sleeve), fiecare din interventii are si beneficii, dar si riscuri. Curele de slabire poate nu au fost bine concepute, daca nu au avut urmari pe greutate, sau programul de miscare nu a fost eficient. Daca totusi va adresati direct unui chirurg, chirurgii de la clinica Medicala III (3) sunt de incredere, prefer sa nu public nume pe Internet, veti gasi cu siguranta referinte bune despre medicii de la acest spital (Medicala III – Spitalul Octavian Fodor).

 • MARIANA MITU ::: comentariu pe forum :

  sunt disperata,am tinut nenumarate cure de slabire fara rezultat.Va rog sa ma ajutati, va implor ,am 57 ani nu ma pot deplasa, am diabet cu 5 insuline pe zi. va multumesc.

 • makiis ::: comentariu pe forum :

  am 35 de ani si o greutate de 95kg nu stiu ce sa mai fac ce ma puteti sfatui?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Makiis. Va pot da cel mai simplu si eficient sfat: sa umblati foarte mult pe jos, in aer liber, si sa mancati la ore fixe, si cantitati moderate de alimente, distribuite in 4-5 mese pe zi.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Mariana M. Nu stiu cum sa va ajut pe Internet. Pentru slabit este nevoie de multa miscare si de un regim potrivit, acestea nu se pot prescrie decat fata in fata. Discutati si cu medicul diabetolog despre tratamentul cu Siofor (metformin) alaturi de cele 5 injectii de insulina.

 • Romina ::: comentariu pe forum :

  Am 28 de ani si am diabet tip 1 insulino-ependent de 16 ani cu 4 doze de insulina/zi. In articolul dvs. despre operatia pt vindecarea diabetului mentionati ca in urma operatiei s-a observat “menţinerea unor glicemii normale şi a unei hemoglobine glicozilate (HbA1c) fără tratament cu medicamente sau insulină”. Asta inseamna ca si in cazul meu se poate efectua aceasta operatie cu rezultatele mentionate sau chiar vindecare? Care sunt ultimele noutati pt diabetul de tip 1? Multumesc

 • Romina ::: comentariu pe forum :

  Am 28 de ani si am diabet tip 1 insulino-ependent de 16 ani cu 4 doze de insulina/zi. In articolul dvs. despre operatia pt vindecarea diabetului mentionati ca in urma operatiei s-a observat “menţinerea unor glicemii normale şi a unei hemoglobine glicozilate (HbA1c) fără tratament cu medicamente sau insulină”. Asta inseamna ca si in cazul meu se poate efectua aceasta operatie cu rezultatele mentionate sau chiar vindecare? Care sunt ultimele noutati pt diabetul de tip 1? Astept cu nerabdare raspunsul dvs. intrucat doresc sa vin la o consultatie, eu fiind din Bucuresti. Multumesc

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Romina. Nu, discutia este referitoare doar pentru persoanele cu diabet tip 2 si greutate foarte mare. Pentru diabetul tip 1, discutia se refera la: transplantul de pancreas, celule stem, si pancreas artificial. Dintre acestea, doar transplantul de pancreas s-a utilizat cu succes, dar si acesta presupune tratamente destinate acceptarii pancreasului de noul organism (imunosupresoare). Aceasta este etapa in care suntem in prezent, totusi medicina evolueaza destul de repede in zilele noastre, si apar mereu sperante noi!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Romina. Legat de consultatie, in Bucuresti gasiti medici foarte buni, astfel incat sa nu fie necesar un drum la Cluj, dar avand in vedere organizarea, cred ca cel mai bine este sa va adresati in sistemul privat din Bucuresti. Nu va pot face o recomandare sau alta, din colegialitate, dar am incredere in medicii foarte buni din Bucuresti cu care ma intalnesc, periodic, la manifestarile stiintifice la care participam cu totii.

 • Marilena ::: comentariu pe forum :

  Am un diabet de debut ( 138), 52 ani, sunt obeza cu IMC 42 si nu reusesc sa slabesc. M-ar interesa o operatie bariatrica. Am inteles ca dr. Puia din Cluj face asemenea operatii in Cluj ( eu sunt din Craiova)Pe un forum am gasit persoane care s-au operat acolo. Pe mine m-ar interesa operatia de plicaturare gastrica pentru ca numai aceasta s-ar potrivi cu buzunarul meu. Ce ziceti?
  Diabetul meu s-ar putea vindeca cu aceasta operatie? Multumesc.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Marilena. Foarte tarziu am vazut mesajul Dvs., da, este foarte posibil ca diabetul sa mearga excelent foarte mult timp dupa operatie (“vindecare” este un termen mai nou pentru diabet, este mai mult un termen metaforic, si se refera la valori foarte bune ale glicemiei fara tratament, timp de foarte multi ani).

 • ileanalilia ::: comentariu pe forum :

  buna ziua!am 44 ani,diabet zaharat tip 2 de aproximativ 3 ani si am urmat 6 luni tratament cu insulina lantus optisetus de 2 ori pe zi si siofor.a urmat apoi aproximativ un an cu levemyr si siofor pt ca m-am ingrasat destul de mult de la lantus.nu am avut rezultate excelente nici cu insulina si apoi am urmat un an cu bayetta,siofor si diaprel.datorita programului incarcat acum glicemia a luat-o din nou razna.as vrea sa stiu daca baydouron este ceva mai avantajos si daca se poate administra impreuna cu competact.daca nu am fost destul de clara voi reveni cu amanunte.ma pot programa la o consultatie la cluj va rog?multumesc,o zi buna!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Ileana Este clar mesajul, cel mai important este sa va faceti o dozare de hemoglobina glicozilata (HbA1c). La Cluj ma pot pronunta, insa pentru tratamentul cu Bydureon este nevoie de referat de la comisia din judetul Dvs. De programat, sigur ca va puteti programa, si va voi oferi parerea mea.

 • alexandru.n ::: comentariu pe forum :

  @ileaba

  buna sunt alexandru si am diabet de la varstra de 6 ani acum fac 23 in ianuare deci peste 17 ani am diabet de tip 2.. cautam si eu niste informati daca se puate face ceva operati sau ceva de genu ca sa nu se mai faca insulina asta.. este de spus ca fac de 5 ori insulina.. dar cea ce vad ca multi uameni invita si promoveaza o gramada de prosti diete ceaiuri si multe altele.. cum este posibil asa ceva..? :(
  si inca ceva pentru duamna ileana as fi si eu curios cine va putut prescrie tratamentu asta cu 2 lantusuri..? si ma inreb chiar este posibil asa ceva in romania..? deci lantusu o spune parola in sine ca este ”lantus” deci cum sa se faca de 2 ori pe zi asa ceva… din cate stiu eu lantusu are 24 de ore actiune.. deci acopera in asa fel nivelu.. ce defapt sa zicem ca il mentine.. dar nu sa inlocuiasca o insulina care dezvolta in normal 2-4 ore de munca ale ei cand este necesar… infine in romania nu este nimic clar totul dupa bani.. ca de sanatatea nuastra nu-i intereseaza pe nimeni.. duar sa ia bani si atat… diabetu nostru dragi mei colegi cu diabet este paragonabil la o masina.. adika..? adika masina trebe benzina ca sa o cumparam deci trebe sa ii imbogatim pe cei care detin asa ceva benzina si asa mai departe.. dar masina ar fi si electrica si pe apa dar nu o pot construi si sa o publice pentru ca nu ar mai avea vanzare deci nu le ar mai intre in buzunar nik.. asa si noi cu diabetu de ce sa faca ceva sa ne ajute cand noi asa ii imbogatim..

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Alexandru. Parerea ca insulina este o varianta de a imbogati pe cineva este un unghi de vedere, insa acum nu mai departe de 100 de ani, inainte de NIcolae Paulescu, nu ar fi avut nimeni posibilitatea sa aiba diabet de la 6 ani pana la 23 de ani, doar pentru ca fara insulina se traia mai putin de un an. Se pot imbogati acei de care vorbesti si inventand solutiile. Printre ele, spre exemplu, in acesti ani deja s-a avansat mult cu “pancreasul artifical” – cel care contine pompa de insulina cuplata la un senzor de glicemie. Eu cred ca se apropie si anii in care se vor face marii pasi. Cel mai mare pas a fost descoperirea insulinei, in 1923. Alti pasi sunt insulinele tot mai bune, dispozitivele tot mai bune (trebuie sa recunoastem ca una sunt pen-urile de azi, glucometrele, si alta erau seringile de fiert de acum 30 de ani, si imposibilitatea de a masura glicemia acasa. Iti recomand sa vizitezi si grupul “sa vorbim despre diabet” de pe Facebook, unde discuta mai multi tineri cu diabet tip 1. Tu ai diabet tip 1 si asa va fi intotdeauna, nu va fi diabet tip 2 peste 17 ani, si va fi mereu nevoie de insulina, doar modalitatea de administrare, care a evoluat intotdeauna, va evolua in continuare. Toate cele bune, Alex! Legat de net, sa nu te surprinda ca se scriu multe, acesta este si dezavantajul, dar si avantajul Internetului.

 • covaciconstantin ::: comentariu pe forum :

  as vrea sa stiu ce tratament eficient se face pt.polineuropatie diabetica,si daca se vindeca

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Constantin C. Nu, polineuropatia nu se vindeca, simptomele trebuie tinute sub control (la nivel suportabil, sau chiar absente, daca se poate). Tratamentele sunt cu vitamine grup B (Milgamma), acid alfa-lipoic (Thiogamma), si diferite tratamente utilizate in neurologie (anticonvulsivante, antidepresive), alaturi, desigur, de tratamentele clasice anti-durere (inclusiv Paracetamolul). Medicul Dvs. diabetolog va sfatuieste, cu siguranta, cu privire la acest subiect. Daca problemele sunt intense, medicul de familie va poate indruma la un NEUROLOG.

 • Maria_Rodic@97 ::: comentariu pe forum :

  Am trecut recent printr-o histerectomie totală , am avut o tumoră beligna de 10 kg şi am diabet tip 2 acum foarte crescut . Aş vrea să ştiu la ce să mă aştept şi ce mă sfătuiţi să fac să previn probleme ulterioare

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Maria. Pentru cresterile de glicemie este de discutat, intotdeauna, cu medicul diabetolog, pentru ajustarile tratamentului. Acesta este sfatul meu; sa pastrati legatura cu medicul diabetolog.

 • MARIA ::: comentariu pe forum :

  am hemoglobina glicozilata 5,8 cu un supliment nutritiv glucolin forte daca slabesc acum am 100 kg si de asta mi-a crescut glicemia dar daca slabesc 20 kg scap de diabet?
  acum glicemia este 96 si glicozilata 5,8. astept un raspuns

 • visan olimpia ::: comentariu pe forum :

  Stimate domnule dr Copcea:La sfatul dumneavoastra primit acum 6 luni m-am hotarat sa”accept*ca am diabet tipII.Intrebarea mea este:daca este mai bun si mai sanatos glurenorm sau siofor 1000(pe acesta din urma l-am primit de la medic,1/2 dimineata si 1/2 seara).mentionez ca acum am glicemia buna dar ma sperie atatea reactii adverse de la siofor.Va multumesc ca va faceti timp sa ne raspundeti si noua si sa ne dati sfaturi bune.Va doresc tot binele din lume!!!

 • visan olimpia ::: comentariu pe forum :

  Si in completare,domnule doctor ,pentru ca n-ati ajuns sa-mi dati un raspuns v-as mai intreba ceva:se poate folosi Diabetico sau Diabetico forte de la plafar ca sa se inlocuiasca medicatia pentru diabet sau nu este indicat??!!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Olimpia V. Imi cer scuze, foarte greu reusesc sa raspund la mesaje, din cauza orarului extrem de incarcat. Puteti lua Diabetico si forte, dar scopul nu este sa inlocuiti medicatia, ea are rolul ei bine stabilit, in schimb aceste suplimente pot ajuta, si se pot lua impreuna cu medicamentele.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @D-na Olimpia. Din pacate foarte greu mai reusesc sa raspund la intrebari, dar ma bucur ca ati acceptat tratamentul, este pasul cel mai bun. Glurenorm si Siofor nu sunt unul mai sanatos ca altul, sunt medicamente diferite, cu mecanisme de actiune diferite, si cu efecte secundare diferite. Reactiile adverse ale Sioforului sunt foarte putine si rare, prospectul nu reflecta situaia reala. Probabil aproape 1 milion de romani iau Siofor sau diferite preparate de metformin, si nu au fost niciodata probleme. Cand medicul considera ca unul din medicamente nu se mai potriveste, il va schimba.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Maria. Daca slabiti, oricate kilograme, asta va ajuta foarte mult diabetul. Situatiile la care se refera articolul sunt altele. Si acum sunteti foarte bine cu aceste valori, si fara tratament!

 • nicolai.comanescu ::: comentariu pe forum :

  Nepotica mea are 7 ani si are diabet de la virsta de 5 ani,anul acesta la nasterea unei fetite de catre mama ei s-au recoltat celule stem care s-au depus intr-o banca de organe din cipru si s-a dispus operatia la 5 ani de la aparitia bolii,sansele de vindecare sint posibile?

 • simion nicoleta ::: comentariu pe forum :

  buna seara domnule dc.Copcea,sotul meu are diabet tip1 de 6 ani este insulino-dependent si are 34ani.Intr-un comentariu de-al dvs. ati spus ca se poate face transplant de pancreas.As vrea sa stiu unde se face aceasta operatie si cam cat ar costa.Astept un raspuns cat mai curand daca se poate sau alte solutii.VA MULTUMESC

 • irina ::: comentariu pe forum :

  Cat costa operatia de diabet tip 2?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Nicolai. Nu cunosc aceasta situatie din Cipru, dar in acea directie merge medicina: si noi ca medici speram sa avem la dispozitie celule stem pancreatice pentru vindecarea tipului 1 de diabet, dar inca este o etapa de inceput in acest domeniu. Daca, teoretic (si practic, in unele cercetari), pancreasul ar putea fi “repopulat” cu celule care sa produca insulina, atunci vom putea vorbi de vindecarea bolii. Inca nu se cunoaste niciun caz vindecat de diabet tip 1, asteptam cu nerabdare primul caz, si apoi cele ce vor urma. Ar fi minunat sa decurga asa cum ati scris: sa avem celulele stem ale copilului, si sa le utilizam candva pe parcurs.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Irina. Costul “operatiei pentru diabet” este costul operatiilor de slabit (inel, by-pass, sleeve, altele). IN general, operatia pe care o recomand cel mai frecvent, gastric sleeve, are preturi intre 3000-4000 EURO – exista un anumit kit de capse etc. care se cumpara pentru operatie, si care explica in cea mai mare parte pretul. Apoi este pretul manoperei, clinicii, anesteziei etc. , depinde unde se face operatia. In privat preturile sunt afisate la clinicile care o fac.

 • sanda morar ::: comentariu pe forum :

  Buna dimineata, d-le dr. Copcea,
  Cu salutari din Baia Mare de la o pacienta de-a Dvs., va aduc la cunostinta faptul ca am fost operata in 12.02.2o15, efectuand gastric sleev,la Cluj, Chirurgie I, ptr. DZ tip II. Nu mai iau medicatie pe cale orala si nici Bydureon. Am incercat sa va contactez de mai multe ori telefonic chiar din spital, insa nu am reusit, intrucat din a doua zi dupa opartie, glicemia mi-a urcat la 212. Poate din cauza stress-ului sau a medicatiei. Dupa 14 zile , faza I de lichide, pe care o inchei azi, am slabit 7,5 Kg. Cred ca am luat decizia corecta. Multumiri si respecte echipei chirurgicale, dr. Radu Seicean si anestezist, dr. Dan Darzu.
  Cu deplina consideratie,

 • Petcov Gabriel ::: comentariu pe forum :

  Am fost diagnosticat recent cu DZ 2 si inca nu pot sa mi revin din soc deoarece nu sunt nici obez 1.78 inaltime si 75-80 kg, nu am fost nici un mare consumator de dulciuri sau de grasmi (varsta 37 ani) avand o glicemie de 300 in sange la analize. Sub trata

 • Petcov Gabriel ::: comentariu pe forum :

  Sub tratament cu siofor rosucard si lipantil in 2-3 zile glicemia a revenit in limitele normale. Poate fi doar o dereglare temporara si am vreo sansa sa renunt la tratament ? M-am suparat f tare cand s-a declansat boala, poate fi o cauza? Hemoglobina 11.1.

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters