trafic.ro ranking

trafic.ro Hipoglicemiile din diabet: cauze si tratament | Nutritionist Cluj

Hipoglicemiile in diabet: cauze si tratament

Cuprins: hipoglicemia: definiţie, diagnostic, simptome, cauze şi tratament. Hipoglicemiile apar la pacientii cu diabet zaharat ca urmare a tratamentului (insulina, sulfonilureice, meglitinide) si nu a bolii in sine. Simptomatologia, diversa, poate mima diferite boli, inclusiv afectiuni severe (accidentul vascular cerebral). Cel mai bun tratament al hipoglicemiilor este preventia. Aflati in continuare care sunt cauzele, simptomele si tratamentul hipoglicemiilor din diabet.

Ce este hipoglicemia? Hipoglicemia (scăderea glicemiei sub limita inferioară a normalului) apare în diabetul zaharat întotdeauna datorită tratamentului, şi niciodată datorită bolii în sine, care se manifestă prin creşterea glicemiei. în afara tratamentului diabetului zaharat, există şi alte situaţii care pot da scăderea glicemiei: afecţiuni ale pancreasului, boli endocrine, boli metabolice, reacţii adverse la medicamente etc. Prezenţa hipoglicemiilor documentate (cu dovezi constând în măsurarea valorii glicemiei) indică întotdeauna necesitatea unui consult medical. Dincolo de aceste situaţii, există şi alte situaţii care se pot manifesta în mod asemănător hipoglicemiei, şi care trebuie investigate. De multe ori, în aceste situaţii nu se poate dovedi prezenţa unei hipoglicemii, ci doar manifestări date de aceleaşi sisteme biologice care semnalează hipoglicemia.

Cum se diagnostichează hipoglicemia? În general, valoarea prag cea mai utilizată pentru definirea hipoglicemiei este de 70 mg/dl, valorile superioare încadrându-se în limite normale sau hiperglicemie, iar valorile sub 70 mg/dl fiind considerate hipoglicemie.

Când apare hipoglicemia în diabetul zaharat? Hipoglicemia apare în diabetul zaharat atunci când tratamentul (care are ca scop scăderea glicemiei) este prea „puternic” în anumite momente. Un exemplu tipic este omiterea unei mese în timpul tratamentului cu anumite tipuri de insulină sau antidiabetice orale (sulfonilureice, meglitinide).

Anumiţi factori pot creşte riscul apariţiei unei hipoglicemii, la pacienţii cu diabet zaharat care urmează tratament cu insulină sau anumite antidiabetice orale (sulfonilureice, meglitinide, sau combinaţii):
-Omiterea sau întârzierea unei mese, orarul neregulat al meselor;
-Modificarea alimentaţiei fără sfatul medicului diabetolog;
-Perioadele de post incorect concepute;
-Curele de slăbire, dietele;
-Modificarea dozei de insulina sau de antidiabetice orale;
-Prezenţa unor tratamente sau suplimente care pot avea ca efect scăderea glicemiei;
-Afecţiuni ale rinichiului sau ficatului; anumite boli acute;
-Supradozarea terapiei (insulina, sulfonilureice, meglitinide etc.);
-Tulburări endocrine (tulburări ale funcţiei glandei tiroide, ale glandei hipofizare anterioare sau ale cortexului glandei suprarenale);
-consumul de alcool (în special atunci când masa nu are un conţinut corespunzător in glucide);
-efortul fizic intens, în absenţa unui consum adecvat de glucide;
-conţinutul inadecvat în glucide (carbohidraţi) la mese. 

Simptomele hipoglicemiei. Hipoglicemia poate avea numeroase manifestări, unele din ele putând fi similare cu ale altor afecţiuni severe (de exemplu accidentul vascular cerebral). Simptomele hipoglicemiei pot fi:
-Senzaţie dureroasă de foame;
-Dureri de cap;
-Greaţă, vărsături;
-slăbiciune, somnolenţă, tulburări ale somnului, ameţeli;
-nelinişte, agresivitate, afectarea capacităţii de concentrare, scăderea vigilenţei şi a timpului de reacţie;
-depresie, confuzie, delir, convulsii, pierderea cunoştinţei;
-tulburări de vorbire şi vedere, vorbire neclară, tulburări de percepţie;
-tremurături, transpiraţii, piele rece şi umedă;
-paralizie parţială;
-palpitaţii, dureri în piept, bătăi rapide ale inimii, tensiune arterială crescută.

De multe ori, hipoglicemiile pot să nu fie percepute. Din acest motiv, în funcţie de tratamentul urmat, glicemia trebuie măsurată dupa indicaţiile medicului diabetolog, pentru a evita hipoglicemiile asimptomatice (neresimţite). Anumite medicamente pot modifica percepţia hipoglicemiilor (exemplu: beta-blocantele). In aceste situaţii, tratamentul nu trebuie înterrupt, dar este utilă o discuţie cu medicul diabetolog.

Tratamentul hipoglicemiei. Pacienţii cu diabet zaharat care urmează tratament cu insulină sau preparate care pot da hipoglicemie (sulfonilureice, meglitinide) trebuie să aiba întotdeauna la îndemâna zahăr sau un produs cu zahăr rapid absorbabil (de exemplu sucurile cu zahăr – Coca-Cola etc.). Cantitatea de glucide care trebuie administrate rapid este de 15-20 grame. Hipoglicemia este o situaţie în care ZAHĂRUL este nu doar permis, ci chiar obligatoriu pentru persoanele cu diabet.

Dacă hipoglicemia este percepută şi pacientul conştient, consumul de zahăr (de preferinţă dizolvat în apă sau sub forma de suc cu zahăr) este indicat cât de repede posibil. Imediat ce starea generală se ameliorează, este indicată măsurarea glicemiei din deget, şi, în funcţie de situaţie, consumul unei gustări cu absorbţie mai lenta (de exemplu pâine).

Daca pacientul este conştient, dar confuz, şi poate înghiţi, o persoană din anturaj trebuie să îl ajute să consume zahăr, dizolvat în apă: 15-20 grame.

Daca pacientul este inconştient, există doar 2 soluţii: administrarea de glucagon şi solicitarea ambulanţei, sau, direct, solicitarea ambulanţei. Intervenţia de urgenţă va cuprinde măsurarea glicemiei şi adminsitrarea de glucoză intravenos (injecţii sau perfuzii). Dacă dozarea glicemiei nu este posibilă, şi se pune problema diferenţierii hipoglicemiei (valori scăzute) de hiperglicemie (valori crescute), se recomandă administrarea glucozei. Riscul administrării glucozei în cazul unei hiperglicemii severe (de exemplu peste 400 mg/dl) nu este atât de mare pe cât este absenţa tratamentului unei hipoglicemii.

Cel mai bun tratament al hipoglicemiei este prevenţia, iar cea mai buna prevenţie a hipoglicemiei se face printr-o bună educaţie din partea medicului diabetolog.

Prevenţia hipoglicemiilor. Hipoglicemiile reprezintă una din cele mai importante probleme în viaţa persoanei cu diabet, şi, conform cercetărilor, principala frică a persoanelor tratate cu insulină. Deşi hipoglicemiile uşoare (care sunt uşor simţite şi rapid tratate, de către persoana în cauză) pot apărea periodic, fără să semnaleze o problemă majoră, atunci când frecvenţa hipoglicemiilor este prea mare (de exemplu o data la 2 zile), este necesar un consult diabetologic. În cadrul consultului se vor stabili cele mai bune măsuri pentru evitarea hipoglicemiilor, măsuri care pot cuprinde, în anumite situaţii, modificarea tratamentului. O bună educaţie cu privire la hipoglicemii este cea mai bună intervenţie de prevenţie.

Autor: Dr. A. Copcea :::@ www.nutritionistcluj.ro. Publicat: 04.02.2011



  • rodica ::: comentariu pe forum :

    Am inteles foarte bine tot ce a explicat doctorul A.Copcea despre hipoglicemie.Asa trebuie scris un articol ,ca sa inteleaga si cei mai in virsta.Multumiri !

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @Rodica. Eu va multumesc pentru apreciere, daca articolele sunt utile si pot fi usor intelese, inseamna ca aceste pagini isi ating scopul pentru care le-am scris.

  • Ioana ::: comentariu pe forum :

    Buna ziua,
    domnul doctor
    Va rog sa ne dati un meniu alimentar pentu un diabetic de 74 ani care isi face 38 unitati de insulina seara iar dimineata pe nemancate are 300 glicemia.Multumesc.

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @Ioana. Aceasta situatie nu este un subiect de discutie pe Internet, trebuie neaparat ca persoana respectiva sa mearga la medicul sau diabetolog, cat de repede.

  • cornelius ::: comentariu pe forum :

    Ce este glucagonul, hormon sau un fel de glucoza?

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @Cornelius. Este un hormon, care face inversul actiunilor insulinei, respectiv creste glicemia.

  • Dorina ::: comentariu pe forum :

    pe mancate 88 glicemia este bine?

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @Dorina. Da.

  • relu cladoveanu ::: comentariu pe forum :

    este posibil si daca da,ca un diabetic insulino necesitant poate reveni la tratamentul oral(pastile).ce conditii trebuie sa indeplineasca.multumesc.

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @Relu C. Da, este posibil, dar situatiile nu sunt numeroase. Situatia uzuala este o scadere semnificativa in greutate la o persoana cu greutate foarte mare initial.

  • maryaa ::: comentariu pe forum :

    Stimate Domn,

    As dori sa stiu parerea Dvs despre indulcitorul xylitol (ma refer la xylitolul pur – fara alte adaosuri de indulcitori)

    Va multumesc

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @Maryaa. Este un indulcitor natural. Daca asteptati sa spun daca este sigur sau nu: Da, este sigur. Alte opinii despre Xilitol: s-a dovedit ca are un efect protectiv pentru cariile dentare, daca este consumat dupa masa (il contin gumele de mestecat fara zahar), excesul poate provoca diaree etc. Opiniile consumatorilor sunt mai importante decat ale mele. Sunt cateva din lucrurile pe care le pot spune despre xilitol pe aceasta cale. Va multumesc pentru intrebare!

  • Pintilie Valentina ::: comentariu pe forum :

    Sotul meu a facut o hipoglicemie intr-o dimineata, la ora 6 a avut glicemia 200, si-a facut insulina 46 u si la o ora dupa asta, mai exact la ora 7 dimineata a avut glicemia 61. Mentionez ca nu a mancat nimic in aceasta ora, a baut doar o cafea. Cum va explicati ? Astept raspuns . Multumesc.

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @Valentina. Nu este o evolutie tipica, poate ar trebui verificat si glucometrul, arareori se intampla o astfel de scadere rapida de glicemie fara o cauza anume. Nu ati mentionat ce insulina face, acest aspect este extrem de important (insulinele RAPIDE pot induce astfel de caderi de glicemie, mai ales daca s-a adminsitrat in MUSCHI in loc de GRASIME). Trebuie discutat cu medicul diabetolog, cu siguranta exista o explicatie si un remediu pentru a nu se mai intampla.

  • Macrea Ioana ::: comentariu pe forum :

    Buna ziua,sunt o mamica a carui copil a fost diagnosticat cu diabet zaharat tip1.Mentionez ca baietelul meu are 10 ani ,1-50 inaltime si 41kg.Diabetul l-aam descoperi in urma unui control de rutina.La analize glicemia a fost de 340.As dori daca se poate sa ma ajutati cu niste meniuri pentru copil.Mentionez ca eu nu prea am cunostinte despre aceasta boala.Va multumesc!

  • lacry ::: comentariu pe forum :

    Buna seara. Daca insulina pe ultimele trei luni a iesit 4.744 si avind mai multe episoade de hipo si de hiperglicemie chiar dacanu sint diabetica ce pot sa fac? Multumesc

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @Lacry. Este o situatie de discutat cu un medic endocrinolog si un medic diabetolog, sunt numeroase situatii in care exista hipoglicemii reale dar si mai multe in care sunt situatii care imita hipoglicemia. Doar discutia cu un medic poate lamrui situatia.

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @Ioana M. Meniurile pentru copii cu diabet sunt exact mesele sanatoase recomandate tuturor copiilor, dar la care trebuie adaptat tratamentul cu insulina. Uneori in primii ani se fac mese mai fixe, ulterior se trece la o libertate tot mai mare de alegeri. Este o situatie de discutat cu medicul care ingrijeste copilul, in plus va recomand sa va interesati despre institutul de la Buzias al profesorului Serban (Timisoara), in acel loc se desfasoara tabere in care se face educatia detaliata referitoare la diabetul tip 1, insulina, mese, carbnohidrati si in general tot ce e esential sa cunoasca familia in care exista diabet tip 1.

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters