trafic.ro ranking

trafic.ro Nutriţia şcolarului până la pubertate | Nutritionist Cluj

Nutriţia şcolarului până la pubertate

Perioada de creştere implică nevoi nutriţionale specifice, inclusiv nivel caloric, structura alimentaţiei – macronutrienţi, micronutrienţi. Regulile generale ale alimentaţiei sănătoase se aplică şi pentru perioada copilăriei, ţinând cont de aspectele specifice vârstei.

Următoarele alimente trebuie să facă parte din alimentaţia şcolarului:

cerealiere: pâine, orez, paste făinoase, ca sursă principală de energie (calorii); alimentele ‚integrale’ prezintă avantaje nutriţionale care le fac de preferat sortimentelor rafinate;

carne, lactate, ouă – surse de proteine de înaltă calitate biologică; alternativ: legume în combinaţii care să asigure necesarul de aminoacizi esenţiali;

lapte, iaurt şi brânzeturi; acestea reprezintă o bună sursă de calciu; în cazul în care, din diferite motive, laptele şi lactatele nu sunt incluse (de ex. regim vegetarian), alimentele din soia (şi tofu) sunt o bună alternativă din punct de vedere al aportului de calciu;

carne şi ulei de peşte, gălbenuş, brânzeturi, ciuperci: surse naturale de vitamina D, alimentele fortificate din comerţ (cu adaos de vitamina D); expunerea la soare este necesară pentru metabolismul vitaminei D, care, la rândul său este necesară pentru metabolismul calciului şi dezvoltarea sistemului osos;

carne, ficat, peşte, legume cu frunză verde şi păstăioase (mazăre, fasole, linte): surse alimentare adecvate de fier; fetele au deseori un aport scăzut de fier;

legume şi fructe ca surse de vitamine şi minerale, inclusiv vitamina C, care contribuie, printre altele, la o bună absorbţie a fierului;

Anumite alimente trebuie limitate:

băuturile cu zahăr, alegând ca principale lichidie apa şi laptele; sucurile de fructe pot fi consumate, de preferinţă la mese;

dulciurile şi gustările trebuie limitate atunci când au un conţinut mare calorii şi mic de substanţe nutritive, şi atunci când interferă cu ritmul fiziologic de alimentaţie; zahărul, în plus faţă de calităţile nutriţionale minime, cauzează carii;

sarea: limitarea consumului de sare se face prin alegerea alimentelor mai puţin sărate la gust şi prin evitarea adăugării unor cantităţi mari de sare la gătit sau la masă;

Există numeroase modalităţi de implementare a unei alimentaţii corespunzătoare pentru şcolari, atât la nivel de societate (magazinul din curtea şcolii, programe sanitare – de tipul „cornul şi laptele”, campanii în mass-media), cât, cel puţin la fel de important, la nivel de familie. Educaţia ţintită este doar o parte a modalităţilor de influenţare a şcolarilor. În multe cazuri, puterea exemplului este cel mai puternic factor de influenţă, şi, concluzionând cu această idee, trebuie ţinut cont că alimentaţia copilului este în mod substanţial influenţată de alimentaţia părinţilor.

Cuvinte cheie: alimentatie, nutritie, copii, scolari, recomandari, calorii, proteine, grasimi, glucide, zahar, gustari, sare, fier, calciu, vitamina C



FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters