trafic.ro ranking

trafic.ro Nutriţia bebeluşului şi copilului mic | Nutritionist Cluj

Nutriţia bebeluşului şi copilului mic

Alimentaţia exclusivă la sân este recomandată pentru primele 6 luni, când laptele matern asigură toate substanţele nutritive necesare.

Perioada care urmează, alimentaţia mixtă (adăugarea de alimente suplimentar faţă de laptele matern, prin diversificare), trebuie să ţină cont de anumite particularităţi biologice: stadiul de dezvoltare a tubului digestiv, inclusiv dentiţia şi masticaţia, nevoile particulare legate de creştere, avantajele şi dezavantajele diferitelor alimente.

Principalele recomandări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii cu privire la nutriţia copilului mic sunt:

alimentaţia exclusivă la sân pentru primele 6 luni asigură în mod optim necesităţile copilului (nutriţionale, biologice – inclusiv apărare antiinfecţioasă, reducerea riscului de boli cronice etc.);

diversificarea (alimentaţia complementară) se recomandă în jurul vârstei de 6 luni, menţinând în continuare alăptarea ca principală sursă de lapte, pe cât posibil;

laptele de vacă ca atare nu este recomandat înaintea vârstei de 12 luni, dar poate fi folosit în prepararea alimentelor de diversificare în lunile 6-9, şi, ca băutură, treptat începând cu lunile 9-12; este indicat laptele integral, şi nu cel degresat (nerecomandat înainte de vârsta de 2 ani)

se recomandă alimentele cu densitate energetică peste 100 kcal/100 g (alimentele cu puţine calorii nefiind indicate datorită impactului asupra aportului caloric total);

alimentele de diversificare sunt constituite din alimente de tranziţie (alimente special preparate pentru nutriţia copilului) şi alimentele de familie (cele care se consumă în mod obişnuit de toată familia)

alimentele de tranziţie se introduc în următoarea succesiune:

-piureuri (de morcovi, banane, cartofi, carne fiartă, ficat) în luna 4-7;

-alimente tocate (carne, ficat, legume şi fructe tăiate, gătite sau crude), pâine, cereale în luna 7-12;

alimentele care se consumă obişnuit în familie se introduc între 1 şi 2 ani

-aportul de proteine trebuie să fie suficient din punct de vedere cantitativ (evitându-se, în acelaşi timp, regimurile hiperproteice) şi calitativ (aport echilibrat de aminoacizi, aport suficient de aminoacizi esenţiali)

-grăsimile nu trebuie să lipsească, dar nici să fie în exces (30-40% din calorii este indicat să provină din grăsimi)

-dulciurile cu zahăr nu trebuie să aducă mai mult de 10% din caloriile totale zilnice

în ţările în care rahitismul reprezintă o problemă de sănătate publică, se indică suplimentarea cu vitamina D şi creşterea expunerii la soare; în ţările cu rată mare de boli infecţioase, se indică evaluarea deficitului de vitamina A la nivel de populaţie; în ţările în care deficitul de iod reprezintă o problemă de sănătate publică, se indică adăugarea iodului în sarea de bucătărie

pentru prevenirea deficitului de fier şi a anemiei feriprive (frecvente la vârsta de 1-3 ani), se recomandă ca diversificarea, la 6 luni, să includă alimente bogate în fier: ficat, carne, peşte, mazăre, fasole; ceaiul (verde, negru etc.) şi cafeaua nu sunt recomandate înaintea vârstei de 2 ani; după această vârstă, se recomandă ca acestea să nu fie consumate la mese; laptele de vacă integral nu trebuie introdus înainte de 9 luni, pentru că acesta scade absorbţia fierului;

alimentele prea sărate trebuie evitate;

în perioada copilăriei, consumul de zahăr, dulciuri şi sucuri cu zahăr, trebuie limitate pentru a preveni cariile;

recomandările privind siguranţa şi igiena alimentului sunt valabile pentru toate grupele de vârstă.

Cuvinte cheie: alimentatie sanatoasa, bebelusi, sugari, copii, lapte de vaca, diversificare, 4, 6, 7, 9, 12, 1 an, 2 ani, 3 ani, zahar, piure, cereale, ficat, fier, proteine, grăsimi, vitamina D



FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters