trafic.ro ranking

trafic.ro Beneficiile alăptării | Nutritionist Cluj

Beneficiile alăptării

Punctul de vedere, unanim exprimat de instituţiile medicale, al susţinerii alăptării la sân, se bazează pe beneficiile procesului de alăptare atât asupra mamei cât şi asupra copiluluii, şi, din punct de vedere psihologic, asupra cuplului mamă-copil.

Beneficii pentru copil. Beneficiile pentru copil rezultă în principal din calităţile biologice ale laptelui matern. Câteva din beneficii sunt:

-aportul unei cantităţi optime de substanţe nutritive;

-biodisponibilitatea mare a nutrienţilor (posibilitatea organismului copilului de a prelua eficient substanţele nutritive);

-caracterul proaspăt şi mereu disponibil al laptelui matern;

-temperatura optimă;

-uşurinţa consumului, prin caracterul fiziologic (natural);

-specificitatea de specie;

-favorizarea dezvoltării tubului digestiv (inclusiv a dinţilor, maxilarelor), a dezvoltării neurologice (manipularea mai bună şi mai rapidă a obiectelor), cognitive (IQ);

-protecţia împotriva bolilor infecţioase, prin factorii imunologici; câteva din bolile infecţioase a căror apariţie este redusă prin alăptare sunt: infecţiile respiratorii, bolile sau simptomele digestive (diaree, enterocolite, reflux), bolile de piele (eczeme, erupţii), meningita bactariană, otite;

-protecţia împotriva a numeroase boli cronice, comparativ cu alte modalităţi de nutriţie a sugarului (formule). Câteva din bolile în care există date referitoare la protecţia prin alăptare sunt: diabet zaharat tip 1, obezitate, hipercolesterolemie, boală Crohn, astm, artrită reumatiodă, neoplazii, osteoporoză;

-reducerea riscului de alergii alimentare;

-favorizarea eliminării meconiului, prin acţiunea laptelui timpuriu (colostru);

-creşterea eficienţei vaccinurilor;

-efectele de liniştire, de calmare a durerilor;

-legătura afectivă puternică între copil şi mamă.

Beneficii pentru mamă. Beneficiile alăptării pentru mamă:

-scăderea depozitelor de grăsime, utilizate în procesul fabricării laptelui;

-reducerea hemoragiilor post-partum (după naştere);

-posibilitatea prelungirii amenoreei – cu implicaţii asupra prezervării rezervelor de fier, a contracepţiei naturale pe perioada de alăptare (!acest aspect este supraestimat de către populaţie);

-scăderea riscului unor boli (cancer de sân, ovarian);

-scăderea necesarului de insulină, în cazul în care mama are diabet zaharat insulinotratat (tip 1 sau tip 2);

-beneficiile economice: disponibilitatea „gratuită” a laptelui;

-„economia” de somn, prin limitarea timpului de preparare a formulelor;

-legătura afectivă puternică între mamă şi copil.

Conform cu aceste beneficii, atunci când este posibil se recomandă ca alimentaţia exclusiv la sân (doar lapte matern) să fie menţinută până 6 luni, şi continuată, alături de aporturile nutriţionale necesare din luna 6, până la 12-24 luni.

Sintetizând, beneficiile alăptării sunt, conform American Dietetic Association: nutriţionale, imunologice, economice şi ecologice, de promovare a sănătăţii.

Cuvinte cheie: alaptarea, beneficii, copil, mama



FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters