Deficitul de vitamine hidrosolubile
♦ Spre deosebire de vitaminele liposolubile, majoritatea vitaminelor hidrosolubile nu se pot stoca în organism (excepţie făcând vitamina B12). Din acest motiv, referitor la vitaminele de grup B şi vitamina C (vitaminele hidrosolubile) se discută ca anormalitate doar despre deficit sau carenţă (termenul de carenţă fiind utilizat în general atunci când există şi manifestări clinice).
♦ Deficitul sau carenţa specifice vitaminelor caracterizează anumite situaţii sau afecţiuni:
◊ Vitamina B1 (tiamina): tulburări neuro-psihiatrice la alcoolici (encefalopatie Wernicke, psihoză Korsakoff), polineuropatie, insuficienţă cardiacă. În ţările subdezvoltate şi în malnutriţie: beriberi
◊ Vitamina B2 (riboflavina): tulburări cutanate sau oculare (rare)
◊ Niacina (vitamina B3, PP): pelagra (boală cutanată); deficitul poate apărea datorită unor boli sau medicamente care afectează metabolismul triptofanului
◊ Vitamina B6 (piridoxina): manifestări diverse (neurologice, cutanate etc.)
◊ Vitamina B5 (acid pantotenic), biotina: manifestări diverse; (situaţie rară)
◊ Acidul folic: anemie, simptome neurologice şi psihiatrice, cutanate, depresie etc. Deficitul apare frecvent în alcoolism, malnutriţie, cure de slăbire şi diete, tratamente medicamentoase (anticonvulsivante, terapii reumatologice), anumite modalităţi de preparare a alimentelor, contracepţia hormonală, fumatul etc. Suplimentarea se indică, astfel, în numeroase situaţii de deficit, la care se adaugă situaţiile de nevoi crescute (sarcina, alăptarea);
◊ Vitamina B12: anemie, simptome neurologice şi psihiatrice. Deficitul de B12 poate apărea la vegetarienii în cazul nesuplimentării, la persoane cu anumite boli sau operaţii ce implică stomacul – în particular la vârstnici sau pacienţii cu boala Biermer.
◊ Vitamina C: sângerări (în particular ale gingiilor), edeme, oboseală, iritabilitate; în ţarile subdezvoltate: scorbut
♦ Anumite situaţii caracterizează în ansamblu deficitele de vitamine grup B: consumul excesiv de alcool, malnutriţia, unele tratamente medicamentoase.
♦ Dietele şi curele sunt altă cauză de deficit de vitamine de grup B, atunci când se practică restricţia severă de calorii, aportul insuficient de proteine sau alte agresiuni de acest tip.
♦ Persoanele cu diabet zaharat pot avea uneori deficit de vitamina B1, dar nu aceasta este justificarea principală pentru care se administrează preparatele cu vitamine grup B (Milgamma, Neuromultivit etc.), ci rolul în ameliorarea unor simptome la nivelul picioarelor. În absenţa unor manifestări clinice (durere, furnicături, amorţeli etc.), nu există nici un motiv medical pentru a lua aceste vitamine sub formă de medicament sau supliment, dacă nu există dovezi pentru un deficit vitaminic.
♦ Suplimentarea cu vitamine grup B este, de asemenea, indicată în alte boli neurologice, pentru rolul în reducerea unor simptome.
♦ În toate cazurile, este indicat ca o persoană care doreşte din proprie iniţiativă să ia vitamine de grup B să se consulte, înainte, cu un medic.
Cuvinte cheie: vitamina B, B12, acid folic, diete, alcool, malnutritie, diabet zaharat, boli neurologice
top
Nistor Lucica ::: comentariu pe forum :
cat timpeste bine sa-i administram unui copil de 2 ani vitamine din complexul B!
Oana ::: comentariu pe forum :
Termenul de carenta este utilizat când avem în față noastră o analiză deficitară.
Medicină asta a ajuns rău de tot…va rog să gândiți si sa scrieți corect ca oameni să înțeleagă.
Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :
Daca aveti ceva anume mai bine scris decat ce scriem noi, puteti scrie undeva si ne trimiteti un link, puteti chiar aici sa il puneti si lumea va observa cum Dvs. ati gandit si ati scris corect si oamenii au inteles.
FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)