trafic.ro ranking

trafic.ro Grupele de alimente | Nutritionist Cluj

Grupele de alimente

Numeroase sistematizări ale grupelor de alimente sunt utilizate în nutriţie. O sistematizare larg acceptată este aceea în 6 grupe de alimente, utilizată şi în recomandările nutriţionale ale USDA (United States Department of Agriculture), care a redactat piramida alimentară cea mai cunoscută (myPyramid) şi recomandările nutriţionale pentru americani (Dietary Guidelines for Americans).

Grupa cerealierelor (engl. grains) cuprinde pâinea, orezul, pastele făinoase, cerealele pentru micul dejun – muesli, anumite tipuri de biscuiţi de cereale, şi alte produse similare. Există două tipuri de derivate cerealiere: cele integrale şi cele rafinate. Cerealele integrale cuprind „miezul” intact, cu cele 3 componente vegetale: endosperma, germenele şi tărâţele. Prin morărit, cerealele pierd germenele şi tărâţele, devenind prin acest procedeu ‚rafinate’. Procedeul permite achiziţia unor calităţi (textură, durabilitate), dar şi pierderea unor nutrienţi (fier, vitamine B) sau a unor subsanţe nenutritive dar cu roluri benefice în organism (fibrele). Diferenţa dintre aceste două subtipuri de cereale explică şi diferenţele nutriţionale dintre păinea albă (rafinată) şi cea din făină integrală, dintre orezul brun (integral) şi cel alb (rafinat) şi chiar dintre fulgii de porumb (rafinaţi) şi floricelele de porumb – popcorn (integrale) etc. Pastele făinoase (spaghetti, cus-cus) sunt produse rafinate. De obicei, în industrie are loc fortificarea cerealelor rafinate cu vitamine din grup B (B1, B2, niacina, acid folic) şi fier, pentru a compensa pierderile din procesul de fabricare. În schimb, pierderea fibrelor este ireversibilă.

Grupa legumelor (engl. vegetables) cuprinde 5 subgrupe, determinate de conţinutul în nutrienţi, şi identificabile prin culoare: legumele cu frunză verde închis (salată verde, spanac, broccoli, muştar), cele portocalii (morcovi, dovleac, cartofi dulci), subgrupa ce cuprinde mazărea şi fasolea (şi alte vegetale înrudite: lintea, soia boabe), legumele amidonoase (cartofi, porumb, mazărea verde), şi o categorie eterogenă: alte legume (ceapă, roşii, castraveţi, ciuperci, conopidă, ţelină, varză, vinete, sfeclă etc.).

Grupa fructelor cuprinde fructele propriu-zise (mere, pere, banane, struguri, lămâi, portocale, pepene galben, pepene roşu, căpşuni, zmeură, coacăze, kiwi, piersici, prune etc.), sub orice formă (proaspete, compot, congelate etc.) dar şi sucurile 100% din fructe.

Uleiurile suint grăsimile lichide la temperatura camerei: ulei de floarea-soarelui, măsline, porumb, rapiţă, porumb, soia. Din considerente nutriţionale, uleiul de palmier şi de cocos nu sunt incluse în categoria uleiurilor, ci sunt asociate categoriei grăsimilor solide, alături de unt, untură de porc, margarină şi alte grăsimi utilizate la gătit.

Grupa lactatelor cuprinde laptele (integral, degresat, cu sau fără lactoză), brânzeturile solide (caşcaval, parmezan, mozzarella) sau moi (brânza de vaci), iaurturile şi deserturile pe bază de lapte (îngheţată, shake, budinci).

Grupa ce reuneşte carnea, peştele, ouăle şi fructele oleaginoase este o grupă complexă, ce cuprinde numeroase categorii: „meats” (cărnuri): carnea de porc, vită, viţel, organele (ficat), „poultry” (carnea de pasăre): pui, curcan, raţă, „dry beans and peas” (mazărea şi fasolea uscată, şi alimente similare – soia boabe etc.), oleaginoasele („nuts and seeds”): nuci, alune, arahide, fistic, seminţe de dovleac, floarea-soarelui; peştele (ton, somon, sardine, mackerel, herring etc.) crustaceele (crab, homar, creveţi, calamar) şi ouăle.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii utilizează 5 grupe de alimente, prezentate generic:

Pâine, cereale, paste făinoase, orez şi cartofi

Fructe şi legume

Lactate

Carne, peşte, mazăre şi fasole

Grăsimi, sare şi zahăr

De menţionat faptul că sistematizările în grupe alimentare nu se suprapun în nici un caz clasificării nutrienţilor (proteine, lipide, glucide, vitamine, minerale), care se încadrează în două categorii mari: macronutrienţi – micronutrienţi, şi nu în „grupe”.

Cuvinte cheie: grupe alimentare, nutrienti, alimente, clasificare, USDA, OMS



FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters