trafic.ro ranking

trafic.ro Alimentaţia şi programarea biologică | Nutritionist Cluj

Alimentaţia şi programarea biologică

Există criterii cantitative şî calitative prin care alimentaţia să se suprapună firesc peste ceea ce organismul este dotat genetic să prelucreze. Deşi puţin cunoscute nespecialiştilor, câteva realităţi biologice stau la baza principiilor alimentaţiei sănătoase: secreţiile hormonale ciclice, modalităţile de utilizare a stocurilor de energie, interconexiunile metabolismelor, funcţia de senzor a hipotalamusului, capacitatea de semnal a tubului digestiv, feed-back-urile pe termen scurt şi lung între nutrienţii circulanţi şi axurile de reglare conştientă şi inconştientă, existenţa unui sistem bine pus la punct care gestionează plăcerea legată de alimentaţie (sistemul hedonic /de recompensă), programarea genetică (inclusiv pentru economisirea energiei şi supravieţuire), adaptările metabolismului bazal la situaţiile de agresiune nutriţională, tipul enzimelor digestive şi succesiunea acţiunii lor etc.

Desigur, cunoaşterea acestor sisteme biologice nu trebuie să facă parte din viaţa de zi cu zi, în schimb tot ceea ce interferă cu programarea biologică a organismului devine „nesănătos”, şi face parte din viaţă. Formulat simplu, dacă alimentele furnizează organismului exact substanţele de care are nevoie, în momentele în care are nevoie, atunci se poate vorbi despre o ‚alimentaţie sănătoasă’, sau, în mod simetric, dacă tiparul alimentar contravine unui circuit biologic programat, atunci alimentaţia devine ‚nesănătoasă’. Marja de eroare a organismului este destul de mare, iar mecanismele sunt dinamice şi de o complexitate ce nu poate fi percepută într-o singură imagine, ceea ce face ca alimentaţia să nu fie ceva matematic, organismul ştiind în permanenţă să echilibreze calitativ şi cantitativ alimentaţia. Spre exemplu, atunci când facem un efort, nu trebuie să calculăm câte calorii avem nevoie pentru a compensa caloriile cheltuite, pentru că organismul ne spune oricum că ne e foame, ne e sete, şi ne face să mâncăm şi să bem atât cât e nevoie.

Acesta este normalul: reglarea alimentaţiei prin mecanismele biologice programate: apetit, foame, saţietate etc. Cu mai mult timp în urmă, aceste mecanisme funcţionau foarte bine, o persoană işi menţinea greutatea relativ constantă pe parcursul perioadei de adult, copiii creşteau armonios, şi organismul era lăsat să ‚dicteze’. Epoca modernă a venit însă cu o adevărată catastrofă nutriţională care a declanşat epidemia de obezitate şi diabet (termenul este oficial), începând cu adulţii şi extinzându-se deja în proporţii îngrijorătoare la adolescenţi şi copii.

Câteva din elementele stilului de viaţă modern pot fi blamate pentru această catastrofă.

Alimentele sunt disponibile peste tot, fapt care face ca, de multe ori, să ne alimentăm nu atunci când ne e foame ci atunci când vedem un produs.

Corelat cu disponibilitatea, densitatea calorică a alimentelor a crescut mult, iar calitatea nutriţională a scăzut, porţiile au crescut, toate determinând un consum mai mare şi mai prost de alimente.

Alimentele ‚sănătoase’ sunt scumpe, şi necesită de multe ori timp.

Iar timpul însuşi a devenit o problemă: ritmul vieţii s-a schimbat, tehnologia a pătruns în viaţa noastră, la serviciu, acasă, influenţându-ne orarul şi obiceiurile. Ceea ce ştie să facă organismul nu mai corespunde cu ceea ce facem noi organismului: eliminarea unor mese în momente în care am fi avut nevoie şi invers, alimente nepotrivite consumate în momente nepotrivite (de exemplu sucurile dulci din comerţ între mese) ş.a.m.d.

Aceste realităţi exterioare fac ca sistemele biologice să nu mai funcţioneze eficient, fiind forţate să se adapteze la noile condiţii, prin îndepartarea de ceea ce organismul cunoaşte ca fiind ‚normal’. Alimentaţia nesănătoasă joacă un rol esenţial, dar nu este singurul neajuns al perioadei moderne. Tabloul este, din păcate, mai larg, şi cuprinde şi alte neajunsuri: sedentarismul, fumatul, consumul excesiv de alcool şi stresul, reunite într-un termen simplu dar profund: ‚stilul de viaţă nesănătos’.

Cuvinte cheie: alimentatie sanatoasa si nesanatoasa, programare biologica, definitie, epidemie, obezitate, diabet, cauze, densitate calorica, densitate nutritionala, sedentarism



FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters