Ceaiurile: efecte asupra sănătăţii
♦ Efectele biologice ale ceaiurilor rezultă din micronutrienţii clasici (vitamine, minerale) dar mai ales din fitomicronutrienţi, categorie mai largă ce cuprinde şi alte substanţe cu efecte biologice percepute şi confirmate ca benefice.
♦ Principalul efect benefic al ceaiului tradiţional (produs din planta de ceai: Camellia Sinensis) este cel antioxidant, prin care se combat efectele negative ale stresului oxidativ şi radicalilor liberi de oxigen în organism. Capacitatea antioxidantă se datorează în cea mai mare parte polifenolilor din categoria flavonoide (catehine, teaflavine, quercetina etc.), atât din ceaiul verde cât şi din cel negru. Efectele benefice sunt citate în numeroase tipuri de afecţiuni: cardiovasculare, metabolice, neurodegenerative etc., conform cu parametrii măsurabili în cercetările ştiinţifice (ex. scorul ORAC – Oxygen Radical Absorbance Capacity). Dincolo de acest efect, există şi efectul cunoscut al cafeinei, care se găseşte în ceai în proporţie de aproximativ jumătate faţă de cafea.
♦ Numeroase particularităţi biologice sunt atribuite diferitelor tipurilor de ceai sau alte infuzii (‚ceaiuri din plante’), în funcţie de anumite componente vegetale. Pentru exemplificare, o enumerare sintetică a unor efecte ale „plantelor medicinale” (în accepţiunea largă dar improprie a termenului), utilizate în fabricarea unor infuzii comerciale („ceaiuri”), împreună cu situaţiile în care sunt mai frecvent recomandate şi/sau utilizate, este prezentată în continuare:
◊Afine: efect hipoglicemiant (mirtilina), astringent (tanin). Efectul de scădere a glicemiei nu se manifestă decât în anumite condiţii, care depind de organismul persoanei cu diabet. Situaţii: diabet zaharat, diaree etc;
◊Anghinare: antiseptic, hepatoprotector, coleretic-colagog. Situaţii: hepatite, diskinezie biliară (uz intern), hemoroizi (uz extern);
◊Aloe-vera: efecte antiseptice, dezinfectante, regenerative. Situaţii: boli cutanate, răni, afecţiuni oculare;
◊Cătină: vitaminizant. Situaţii: avitaminoze, astenie, convalescenţă;
◊Coada-calului: diuretic, antialgic, hemostatic. Situaţii: dureri reumatice (uz intern), hemoroizi (uz extern).
◊Cruşin: laxativ-purgativ. Situaţii: constipaţie;
◊Echinacea: imunostimulator, antiinflamator. Situaţii: herpes, infecţii respiratorii, urinare;
◊Gălbenele: cicatrizant. Situaţii: gastrită, ulcer, probleme menstruale (uz intern), răni, ulceraţii (uz extern);
◊Mentă: antiseptic, antispastic. Situaţii: greaţă, diaree, indigestie, diskinezie biliară;
◊Muşeţel: antiinflamator, antibacetrian, protector gastric. Situaţii: gastrite, balonări (flatulenţă), crampe;
◊Patlagină: emolient, expectorant. Situaţii: astm, bronşite, tuse;
◊Păducel: vasodilatator, hipotensor. Situaţii: hipertensiune, tulburări de ritm cardiac;
◊Pelin: antiinflamator digestic, antivomitiv. Situaţii: balonări, indigestii, dureri de cap legate de indigestii;
◊Rozmarin: tonifiant, antiseptic. Situaţii: afecţiuni gastro-intestinale, surmenaj;
◊Salvie: estrogenic, coleretic. Situaţii: tulburări de menopauză, transpiraţii excesive, diskinezie biliară;
◊Soc: diuretic, expectorant, antitusiv. Situaţii: viroze respiratorii, tuse;
◊Sunătoare: antidepresiv, calmant, coleretic. Situaţii: anxietate, insomnii.
◊Tataneasa: cicatrizant, hemostatic. Situaţii: entorse, contuzii (uz extern);
◊Traista ciobanului: hemostatic, vasoconstrictor uterin. Situaţii: hemoragii uterine, dismenoree, tulburări de menopauză;
◊Tei: calmant, emolient. Situaţii: insomnii, infecţii respiratorii;
◊Urzică: hemostatic, antianemic, antiinflamator, diuretic. Situaţii: litiaza urinară (pietre), gută, acnee (uz intern); întreţinerea părului, pielii (uz extern).
♦ În situaţiile medicale, ceaiurile nu trebuie să înlocuiască tratamentele indicate de medic, dar pot fi consumate ca o completare a tratamentului. Dealtfel, medicii din diferite specialităţi pot recomanda anumite tipuri de ceai potrivite anumitor afecţiuni (de ex. ceaiuri hepatoprotectoare etc.).
♦ “Ceaiurile de slăbit” ‚nu pot înlocui măsurile principale (alimentaţie, activitate fizică) pentru scădere în greutate şi au beneficii limitate în diabetul zaharat (al cărui tratament cu medicamente sau insulină nu trebuie să îl înlocuiască niciodată). Situaţiile în care comercianţii recomandă să întrerupeţi un tratament (de exemplu cel pentru diabet) în favoarea unor soluţii „naturiste” nu sunt în prezent sancţionate prin lege. Responsabilitatea revine doar celui ce întrerupe tratamentul şi nu celui ce vinde produsul.
♦ Ştiinţa a pătruns deja în „secretele” ceaiurilor, care se numesc, într-o enumeraţie nesistematizată: vitamine, antioxidanţi, flavonoide, polifenoli, tanini, mirtilina, antocianine, mucilagii, aloectin B, uleiuri volatile, glucozizi antrachinonici, cafeină etc.
Cuvinte cheie: ceai, efecte, antioxidanti, boli, ceai de slabit, plante medicinale
top
FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)