trafic.ro ranking

trafic.ro O clasificare a băuturilor alcoolice | Nutritionist Cluj

O clasificare a băuturilor alcoolice

Cuprins: băuturi alcoolice: clasificare, conţinut în alcool, zahăr, fabricare, listă pe categorii.

Băuturile alcoolice işi datorează conţinutul in alcool etilic fermentării fructelor, cerealelor, sau altor componente ale plantelor cu conţinut în carbohidraţi (zaharuri). Desigur, băuturile alcoolice cuprind şi preparatele în care alcoolul (ca atare sau sub forma unei alte băuturi alcoolice) este adăugat (de ex. cocktailurile).

O clasificare simplă a băuturilor alcoolice cuprinde două mari categorii: băuturile fermentate şi băuturile distilate. La rândul lor, acestea cuprind câte două categorii: băuturile fermentate reunesc berea şi vinul, iar cele distilate reunesc spirtoasele şi lichiorul. Sursele de alcool pot fi oricare din următoarele ingrediente, sau amestecuri ale acestora: orz, porumb, orez, grâu, secară, cartofi, sfeclă şi trestie de zahăr (melasa), miere etc.

Băuturile fermentate (bere, vin şi sortimente înrudite)

Bere. Berea se fabrică din malţ, hamei şi drojdie. Malţul derivă din cereale încolţite (in principal orz), care vor fi utilizate drept hrană de către drojdie, preferenţial în prezenţa hameiului (floarea plantei Humulus Lupulus), care distruge alte bacterii care ar putea competiţiona cu drojdia pentru “hrană” (cerealele). Berea fără alcool se fabrică prin acelaşi procedeu, urmat de extragerea chimică a alcoolului. Conţinutul de alcool al berii este în mod uzual de 5-8%, fiind apropiat de 0% în cazul berii fără alcool.

Sake. Băutura tradiţională japoneză asimilată din punct de vedere al produsului final cu vinul (fiind numită şi “vin din orez”), dar mai apropiată ca proces de fabricare cu  berea, fiind produsă prin fermentarea orezului. Conţinutul uzual de alcool pentru sake nediluat este de 18-20%.

Cidru. Băutură fermentată din mere, cu conţinut de alcool de 2-8%.

Vin. Diferitele sortimentele de vin au în comun obţinerea prin fermentarea sucului de fructe, în mod obişnuit struguri. Alte fructe utilizate în prepararea vinului sunt fructele de pădure, prunele şi merele. Conţinutul uzual de alcool al vinului este de 8-14%.

Vinuri fortificate. Sortimentele de vin obţinute prin adaus de alcool, numite vinuri fortificate, au 18-20% alcool etilic: sherry (vin alb, fortificat cu brandy), porto (vin roşu dulce fortificat), muscatel (vin din struguri varietatea Muscat), vermut (vin fortificat cu adausuri aromate) .

Şampanie. Sortiment de vin spumos, originar din regiunea Champagne din nord-estul Franţei.

Băuturile distilate (spirtoase şi lichioruri)

Whiskey. Băutură distilată, provenită din cereale: porumb (Tennessee, Bourbon, Blended Scotch), secară, orz (Irish, Scotch). Alcool: majoritatea tipurilor de whiskey: 40%.

Votca. Băutură distilată, din diverse cereale (secară, orz, cartof, grâu), alcool 38-40%.

Rom. Băutură distilată din melasă (din trestie de zahăr), 35% alcool (ex. Bacardi).

Gin. Băutură distilată din cereale, aromatizată cu ienupăr. Alcool: 40-45%.

Tequila. Băutură distilată din agave albastre, conţinut de alcool 38-40%.

Brandy. Băutură distilată, din vin (“vin ars”), 35-60% alcool.

Coniac (Cognac). Tip de brandy din regiunea franceză central-vestică, denumită “region delimitee Cognac”.

Martini: combinaţie de gin cu vermut (sortiment de vin fortificat).

Ţuică. Băutură distilată din fructe, de obicei prune. Încadrată la brandy, ţuica reuneşte şi celelalte tipuri de brandy, de obicei dublu distilate: palincă, horincă.

Rachiu. Băutură distilată provenită din fructe fermentate (“rakia” în alte ţări balcanice).

Vin ars. Sortiment de brandy, asemănător cu coniacul.

Lichior. Categorie distinctă de băuturi distilate, diferită de băuturile spirtoase mai sus prezentate, prin prezenţa zahărului adăugat. Exemple de lichior: Ouzo, Pastis. Chartreuse, Unicum, Jagermeister, Campari.

Autor: Dr. Adrian Copcea @NutritionistCluj.Ro:::Publicat: 25 aprilie 2011

Resurse:
1. Wikipedia
2. Băuturile alcoolice: implicaţii asupra sănătăţii
3. Chest of books: fermented or distilled alcoholic beverages
4. AlexReiner.com: History and Taxonomy of Distilled Spirits
5. Britannica.com: Alcoholic beverage



FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters