trafic.ro ranking

trafic.ro Spondiloza cervicala: cauze, diagnostic si tratament | Nutritionist Cluj

Spondiloza cervicală

Cuprins. Spondiloza cervicală: definiţie, simptome, cauze, diagnostic, tratament, specialităţi implicate în îngrijirea pacientului.

SPONDILOZA CERVICALĂ: DEFINIŢIE. Spondiloza cervicală este o afecţiune degenerativă a vertebrelor şi discurilor intervertebrale din regiunea gâtului (coloana cervicală), manifestată tipic prin dureri în zona cefei şi umerilor, asociat sau nu cu simptome neurologice datorate compresiunilor nervoase.

SIMPTOME. Manifestările spondilozei cervicale cuprind: rigiditatea gâtului (care se agravează în timp), dureri, slăbiciune, furnicături, amorţeli, arsuri, senzaţie de “curent electric” în zona cefei, umerilor şi membrelor superioare, dureri de cap care pornesc din zona cefei spre frunte. De obicei, simptomele sunt agravate de anumite poziţii. Simptomele neurologice se datorează compresiunilor nervoase, în special a rădăcinii nervului ce işi are originea între vertebra 5 şi vertebra 6 cervicală. Simptome severe pot apărea prin afectarea măduvei spinării, şi alcătuiesc tabloul clinic al mielopatiei din spondiloza cervicală (cervical spondylotic myelopathy), manifestată prin diferite sindroame neurologice care pot implica membrele superioare şi inferioare, şi chiar vezica urinară, datorate îngustării canalului in care se găseşte măduva spinării. O manifestare rară a spondilozei cervicale este insuficienţa circulatorie vertebro-bazilară, o boală datorată aterosclerozei, dar care, ocazional, poate apărea şi prin compresia cauzată de un osteofit.

CAUZE. Înaintarea în vârstă cauzează principalele modificări din spondiloza cervicală: deshidratarea şi pierderea elasticităţii discurilor intervertebrale, pierderea elasticităţii ligamentelor, cu stimularea formării unor excrescenţe osoase (osteofite) care pot comprima rădăcinile nervilor (radiculopatie) sau măduva spinării (mielopatie). Riscul de spondiloză cervicală este mai mare la persoanele care au un istoric familial de spondiloză, care au avut lovituri, solicitări sau poziţii vicioase ale capului şi gâtului (prin profesie, activităţi recreaţionale, sau chiar poziţia în timpul somnului). Sexele sunt afectate in aceeaşi proporţie, dar manifestările apar mai devreme la bărbaţi. Un factor de risc al spondilozei cervicale este fumatul, care contribuie la accelerarea procesului degenerativ al discului intervertebral.

DIAGNOSTIC. Diagnosticul de spondiloză cervicală se stabileşte pornind de la descrierea simptomelor şi examinare. Urmează, în mod curent, o radiografie a coloanei cervicale, după care medicul specialist va discuta despre oportunitatea efectuării unei investigaţii imagistice mai precise: ideal efectuarea unei tomografii computerizate (CT) cu substanta de contrast, sau RMN (IRM).

TRATAMENT. Principalele intervenţii care se adresează cauzelor spondilozei cervicale aparţin domeniului kinetoterapiei. Sunt indicate anumite tipuri de exerciţii, mobilizări ale coloanei, tracţiuni mecanice, întinderi, masaj, in condiţiile unui diagnostic stabilit de un medic specialist. Alte măsuri pot cuprinde aplicarea de comprese calde, sau chiar intervenţii mai complexe de încălzire profundă (diatermie ultrasonografică). Compresiile nervoase şi prezenţa insuficienţei circulatorii vertebro-bazilare contraindică anumite intervenţii terapeutice. Prezenţa mielopatiei (compresia măduvei spinării) impune imobilizarea coloanei cervicale (minerva). Tratamentul herniei de disc şi al stenozei canalului medular, in cazul simptomelor moderat-severe, poate fi chirurgical (neurochirurgie). Tratamentele cu antiinflamatorii şi antialgice sunt simptomatice, adică se adresează consecinţelor, şi nu cauzelor bolii. Chiropraxia, manipularea coloanei cervicale si masajul sunt interventii care pot fi practicate de un specialist in domeniu, in functie de diagnosticul stabilit. Manipularea usoara a coloanei cervicale, realizata de un chiropractician, poate reduce simptomele de iritatie nervoasa.

SPECIALITATI IMPLICATE IN DIAGNOSTICUL ŞI TRATAMENTUL SPONDILOZEI CERVICALE. Specialitati de bază: RADIOLOGIE-IMAGISTICA MEDICALA si REUMATOLOGIE. Alte specialităţi: neurologie, neurochirurgie, medicină internă, kinetoterapie.

Autor: dr. Adrian Copcea @NutritionistCluj.ro. Publicat: 23.03.2011

BIBLIOGRAFIE
www.cervical-spondylosis.com
eMedicine: Cervical Sponylosis
Anne Asher: arthritis of the neck – cervical spondylosis
Cervical spondylosis causing vertebrobasilar insufficiency: a surgical treatment
Maitrise-orthop.com



  • Adrian ::: comentariu pe forum :

    Buna ziua. Sunt medic si practic atat masajul cat si manipularile osteoarticulare, incluzand coloana vertebrala.
    Totusi de unde ati scos “Compresiile nervoase şi prezenţa insuficienţei circulatorii vertebro-bazilare contraindică majoritatea intervenţiilor, în special manipularea coloanei şi masajul” ???!!!
    Eu nu am gasit asa ceva in presa de specialitate ( in chiropraxie ).
    As dori un raspuns, nu de alta dar nu vreau sa gresesc in practica mea de zi cu zi.
    Multumesc.

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @Adrian. Daca sunteti medic si urmati ghidurile terapeutice, nu aveti cum sa gresiti, si nici nu depindeti de un articol ale carui surse sunt mentionate la referinte. Invers, daca doriti sa scrieti un articol despre beneficiile si implicatiile manipularii osteoarticulare si masajului in spondiloza cervicala, il voi publica cu mare placere pe site, cu numele dumneavoastra si link catre locul unde practicati chiropraxia. Atat acest articol, cat si cel la care va referiti vor fi verificate de un specialist reumatolog si un kinetoterapeut, pentru corectitudinea informatiilor. Va multumesc pentru mesaj, si va doresc succes!

  • Adrian ::: comentariu pe forum :

    Din bibliografia indicata de dvs ptr articol am gasit urmatoarele:

    http://www.cervical-spondylosis.com/massage.htm “Massage may be recommended after the acute phase of a neck disorder. It offers temporary relief and helps the patient to sleep”
    http://www.cervical-spondylosis.com “Chiropractic is shown to be effective in treating cervical spondylosis. It uses gentle spinal manipulation technique to correct spinal and help to relieve nerve irritation.”

    E adevarat ca au anumite limite in aplicare […]

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @Adrian. Multumesc, gasiti in paragraful ‘tratament’ un update ce corespunde sugestiilor Dvs.

  • Bica Ion ::: comentariu pe forum :

    am dureri si simtome de ameteala uneori, dureri cervicale,si in mod special capul.Am si dureri la singura masea din partea dreapta sus,am frut sa o scot insa Dr.nu s-apronuntat,a spus ca nu e nevoie intrucit durerea capului nu vine ds la masea.Am consultat un medic neurolog insa nu am avut un rezultat ca sa stiu ce sa fac.As dori sa stiu daca alimentatia are efect asupra acestei dureri.
    Am virsta de 56 de ani, spunetim ce sa fac si la ce sa ma astept.Va multumesc frumos.

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @Ion B. Nu, alimentatia nu influenteaza aceste dureri. Daca medicii la care ati fost nu v-au lamurit, puteti cere a doua opinie si de la alti medici. Trebuie facuta radiografie de coloana cervicala, eventual RMN, si atunci se poate pronunta usor. Un astfel de bilant poate cuprinde si o ECOGRAFIE A VASELOR GATULUI (Ecografie Doppler vascular), si acest tip de investigatii va conduce la informatii foarte precise cu privire la provenienta durerilo. Cel mai bine este sa discutati cu un MEDIC REUMATOLOG.

  • crucita ::: comentariu pe forum :

    Buna seara,as avea rugamintea daca se poate sa ma ajutati si pe mine .Am diagnosticul:CERVICO-BRAHILAGIE DREAPTATRENANTA.SPONDILODISCARTROZA CERVICALA.SINDROM RADICULAR IRITATIV-COMPRESIV C6-C7.POLIDISCOPATIE LOMBARA.TUBURARE ANXIOS-DEPRESIVA.SI RMN FACUT LA INCEPUTUL ACESTEI LUNI.Am 55 de ani as vrea sa stiu daca inotul e bun .As dori un raspuns din partea dumneavoastra unde ma pot trata si ce as putea lua din plante pentru somn? Va multumesc.

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @Crucita. Raspunsul tine de specialitate BALNEOLOGIE-RECUPERARE MEDICALA (medicul de aceasta specialitate indicat tratamentele, in acest caz, dupa ce s-a pronuntat si un neurolog/neurochirurg) + KINETOTERAPIA este specialitatea de care tine efectiv planul de mobilizare a coloanei: kinetoterapeutii stiu sa alcatuiasca programe de gimnastica medicala pentru aceste afectiuni ale coloanei. Inotul este, intr-adevar, cea mai buna solutie, pentru majoritatea prblemelor coloanei, nu ma pot pronunta in acest caz, nefiind de competenta mea. Legat de somn, produsele din melatonina, si diferite tipuri de ceaiuri (tei) pot fi utile, dar mai ales tratamentul afectiunii care cauzeaza insomniile (tulburarea anxioasa) – de cele mai multe ori medicamentele antidepresive sunt cea mai buna solutie, indicate, desigur de medicul psihiatru.

  • SANDA ::: comentariu pe forum :

    Buna seara ,sanda ma numesc si am 54 de ani Am facut radiografie si mi s-a confirmat ca am spondiloza cervicala. Am consultat un medic neurolog in urma cu cativa ani si am urmat un tratament pe care nu il mai tin minte. Simptomele mele sunt urmatoarele: in momentul in care fac un efort fizic dupa un interval de 5-7 minute ,brusc am ameteli ,simt ca imi pierd concentrarea si echilibru si am tulburari ale intestinului gros .Ce ma sfatuiti sa fac ? multumesc

  • simona onita ::: comentariu pe forum :

    Buna ziua,am 38 de ani si de 3 ani am dureri foarte mari de cap,am fost la mai multi doctori si mi-au spus ca am spondiloza cervicala.mi s-a da un tratament cu antiinflamatoare,arcocxia.acum de curand am facut un eco dopler si un EEG si diagnosticul a fost:-) SPONDILOZA CERVICALA CU NEVRALGIE ARNOLD:-) A.I.T.vertebro bazilare prin stenoza bilaterala ale AV.La aco dopler a iesit la nivelul AV din dreapta se constata modificari de traiect cu decalaj in trepte si velocitati mai crescute-91/39cm/s.iar la traiecul stang,relativ rectiliniu,dar cu velocitati deasemenea crescute-98/345cm/s-EEG a iesit normal,fara grafoelemente patologice.VA rog sa-mi spneti cat e de grav?

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @Simona. AIT inseamna un accident vascular tranzitor: in aceasta situatie trebuie sa urmati cu strictete tratamentele indicate de medici (inclusiv medicamente pentru colesterol, aspirina – daca vi s-a indicat etc.). Nu strica sa cereti mai multe pareri, de-a lungul timpului, in sensul: de a repeta ecografia Doppler vascular si a discuta posibilitatile de tratament, pentru a nu aparea probleme in viitor. Banuiesc ca ati facut si tomografie cerebrala sau RMN, care au iesit normale. Pentru spondiloza cervicala, sfatul meu este sa discutati cu un REUMATOLOG BUN, la care sa mergeti cu toata documentatia. Sunt diferite terapii care pot ajuta – inclusiv kinetoterapia (gimnastica medicala) si alte tratamente de recuperare, fizioterapie, balneoterapie etc. Nu este neaparat “grav” sau “usor”, este o problema medicala de care trbuie sa va ocupati ca sa nu va supere (ameteli, dureri de cap etc.). GRADUL STENOZEI ARTERELOR VERTEBRALE este foarte important, si este bine sa fie masurat de un ecografist bun. Sunt si interventii chirurgicale, daca este cazul, dar nu ma pot pronunta “de la distanta”, si nu este de competenta mea. Sper sa va ajute cele cateva cuvinte, este o situatie de urmarit in timp si care impune tratamente si masuri de preventie.

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters