trafic.ro ranking

trafic.ro AUTISMUL | Nutritionist Cluj

AUTISMUL

CUPRINS. Autismul: definitie, cauze, manifestari, diagnostic, tratament, autismul in spatiul public.

DEFINITIEAutismul este o boala cu debut in copilarie, caracterizata prin interactiuni defectuoase cu cei din jur, comportamente repetitive, asociate adesea cu un coeficient de inteligenta redus (cel mai frecvent, retard, conform testelor clasice). O boala asemanatoare este sindromul Asperger, o afectiune inrudita cu autismul prin interactiunile sociale anormale, comportamentele repetitive si interese restranse, dar deosebita de acesta prin dezvoltarea intelectuala normala si aparitia la varste mai mari (peste 3 ani). Afectiunile inrudite cu autismul (manifestari prezente in autism, dar fara a se putea formula diagnosticul de autism) sunt reunite sub termenul ASD (Autism Spectrum Disorders) sau, in romana, TSA (Tulburari din Spectrul Autismului). Toate aceste afectiuni se inscriu in gama tulburarilor de dezvoltare (pervasive development disorders, PDD), care mai cuprind si alte afectiuni precum ADHD (tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie).

FRECVENTA. Se estimeaza ca 1-3 copii din 1000 sufera de tulburari din spectrul autismului. Mai frecvent sunt afectati baietii (de 3-4 ori mai des decat fetele).

CAUZE. Nu se cunosc. Sunt in discutie posibile cauze, care cuprind : cauze genetice, virusi (CMV – citomegalovoirus), toxine, traumatisme la nastere, vaccinuri etc. Indiferent de cauze, acestea provoaca anumite modificari ale nivelurilor unor substante neurotransmitatoare (dopamina, serotonina), si ale conexiunilor din interiorul creierului. Comnplexitatea disfunctiilor pe seama carora se pune aparitia bolii determina si incadrarea ei ca boala neurologica, neurobiologica sau psihiatrica. Cercetari recente arata ca numarul de receptori de tip B pentru substanta GABA (implicata si in epilepsie) este redus in acea zona a creierului responsabila de comportamentul social, emotii si intelect (regiunea cingulata a cortexului) dar si de expresia faciala (girusul fusiform). 

MANIFESTARI. Manifestarile constatate la copiii cu autism cuprind: izolare sociala, interactiuni defectuoase cu cei din jur, tulburari de limbaj, crize de epilepsie, agresivitate, atasarea excesiva de anumite obiecte, miscari repetitive, actiuni automutilante. O miscare tipica in autism este repetarea miscarii mainii, cu degetele rasfirate, inaintea ochilor, inainte si inapoi (explicatia stiintifica fiind simularea miscarii, printr-o iluzie vizuala). O tulburare tipica de limbaj este folosirea cuvantului « tu » cu sensul de « eu ».

DIAGNOSTIC. Intrucat autismul cuprinde manifestari prezente in numeroase alte afectiuni, evaluarea cuprinde, dincolo de consultul de neonatologie-pediatrie si neurologie, si la indicatia pediatrului sau neurologului, o evaluare a prezentei bolilor metabolice congenitale, consult ORL (inclusiv audiometrie), consult oftalmologic.

TRATAMENT. Cele mai eficiente tratamente constau in interventiile psihologice, educationale si comportamentale. Ele cuprind : utilizarea tastaturilor, tablelor pentru scris (pentru imbunatatirea comunicarii), integrarea auditiva (cu ajutorul unor sunete special concepute), terapia de integrare senzitiva (condusa de specialisti in ergoterapie), activitatea fizica dirijata. Cea mai eficienta modalitate de tratament este EDUCATIA, ideal efectuata de un specialist. Tratamentul medicamentos in autism nu este recunoscut ca interventie de prima intentie, si nici ca interventie care vindeca boala. In 20 ianuarie 2011, canalele media au adus in prim plan un proiect de act normativ prin care CNAS (Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate) sa deconteze activitatea de depistare si tratamentul medicamentos (neprecizat in aceasta etapa).

REGIM ALIMENTAR. Datorita influentelor alimentelor asupra neurotransmitatorilor, inclusiv dopamina si serotonina (implicate in autism), anumite reguli nutritionale pot fi de ajutor : organizarea orarului alimentar sub forma a 3 mese echilibrate, suplimentarea cu magneziu si vitamina B6.

AUTISMUL IN SPATIUL PUBLIC. Perioada decembrie 2010 – ianuarie 2011 a adus in prim plan aceasta afectiune, prin presiunea mediatica creata dupa ce parintele unui copil bolnav de autism (Andrei Sobaru) a protestat in Parlamentul Romaniei, in timpul discursului premierului Emil Boc, ca reactie la masurile de reducere a veniturilor populatiei luate de conducerea tarii in anul 2010. La mai putin de o luna, se discuta in mass-media despre compensarea interventiilor de depistare si a tratamentului, prin act normativ. O alta prezenta a autismului in spatiul public romanesc se datoreaza trupei Vunk, prin sustinerea Asociatiei Parintilor Copiilor cu Autism (Autism Romania .ro) si prin promovarea muzicala a conceptului de « awareness » in domeniul autismului si bolilor inrudite. In cinematografia mondiala, subiectul ‘autism’ a fost personificat in filmul Rain Man de catre Dustin Hoffman, intr-o productie care a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun film in anul 1989.

Autor : Dr. A. Copcea, www.NutritionistCluj.ro @21.01.2011

REFERINTE :

 E-medicine (pentru medici)

RoMedic.ro : Autismul

World Autism Awareness Day

Autism Romania

Trupa Vunk – videoclip Dau Alarma

Lista filmelor castigatoare Oscar 1977-2010

 



  • Dr. A.Copcea ::: comentariu pe forum :

    Autismul in fotografii: http://fotoautism.wordpress.com/

  • elvira umbrita ::: comentariu pe forum :

    asa avea si eu o intrebare este vro speranta pt kopii ku autism? Si eu am un kopil bolnav ku boala de autism are 4 ani nu vorbeste de inteles intelege da nu stiu de ke nu vorbeste ke ar trebui sa fak? Va rod din suflet datim un raspuns

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @Elvira. Sunt diferite organizatii care se ocupa de aceasta boala, inclusiv fundatia AutismRomania. Tratamentul este indicat de psihiatru si de psihologi specializati in aceasta afectiune. Nefiind specialist in acest domeniu nu stiu sa va spun mai multe, dar cu siguranta puteti gasi forumuri pe Internet in care scriu parinti cu aceasta problema, si cu siguranta veti gasi si solutii!

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters