trafic.ro ranking

trafic.ro Cine este predispus la ateroscleroză? | Nutritionist Cluj

Cine este predispus la ateroscleroză?

Predispoziţia la ateroscleroză are o puternică componentă genetică, la care se adaugă o influenţă importantă a factorilor de mediu. Impactul factorilor genetici se traduce printr-o tendinţă de agregare a bolilor în familie, cu alte cuvinte prezenţa bolilor cardiovasculare la rudele apropiate. În mod particular, evenimentele premature (infarct miocardic, accident vascular cerebral, moarte subită de origine cardiacă) semnalează un risc crescut de boli aterosclerotice la rudele de gradul I. De asemenea, în cazul bărbaţilor, tendinţa la ateroscleroză este mai accentuată comparativ cu femeile, dar diferenţele se atenuează în cazul menopauzei. La rândul ei, înaintarea în vârstă contribuie, indiferent de sex, la ateroscleroză, proces care care debutează, în fapt, încă din copilărie.

Dacă toţi factorii anterior menţionaţi se încadrează in categoria celor “nemodificabili”, în schimb toţi ceilalţi factori predispozanţi pot fi influenţaţi.

Numeroase afecţiuni promovează procesul de ateroscleroză, prin mecanisme complexe, iar tratamentul acestora se dovedeşte eficient in prevenirea evenimentelor cardiovasculare. Ştiinţa a dovedit că ateroscleroza nu înseamnă doar îngroşarea cu grăsime a pereţilor, ci şi alte procese biologice complexe: inflamaţie, tulburări ale imunităţii, coagulării, ale proceselor de oxidare-reducere (stres oxidativ), disfuncţia endoteliului (partea vaselor ce se află în contact cu sângele circulant). În diferite grade, toate aceste anomalii sunt prezente în afecţiuni aparent distincte, precum obezitatea viscerală, hipertensiunea arterială şi diabetul zaharat. Desigur, implicarea acestora este mai puţin evidentă decât a dislipidemiilor, al căror rol este uşor de intuit.

Ceea ce este, însă, mai grav, este că ateroscleroza nu se limitează la persoanele cu afecţiuni diagnosticate, ci ea se manifestă, în tăcere, la persoane altfel sănătoase, dar care au un stil de viaţă nesănătos. În această categorie intră persoanele care acumulează unul sau mai mulţi factori de risc: sedentarism, fumat, consum excesiv de alcool, alimentaţie dezechilibrată. Din acest motiv, campaniile referitoare la elemente ale stilului de viaţă “care dăunează grav sănătăţii” nu sunt lipsite de conţinut, ele referindu-se, într-o covârşitoare proporţie, la riscurile legate de ateroscleroză.

Articole pe aceeaşi temă: Ce este ateroscleroza?; Cum se combate ateroscleroza?

Cuvinte cheie: ateroscleroza, infarct miocardic, accident vascular cerebral, obezitate, diabet zaharat, hipertensiune, sedentarism, fumat, alcool, alimentaţie, stil de viaţă nesănătos



FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters