trafic.ro ranking

trafic.ro Ce sunt dislipidemiile? | Nutritionist Cluj

Ce sunt dislipidemiile?

Dislipidemiile sunt boli metabolice care se manifestă prin valori anormale ale grăsimilor (lipidelor) din sânge. Diagnosticul unei dislipidemii semnifică în cele mai multe cazuri un risc crescut pentru boli cardiovasculare. Dealtfel dislipidemiile apar, în general, împreună cu alte boli metabolice: obezitate, diabet zaharat tip 2, hipertensiune arterială, afecţiuni ce cresc la rândul lor riscul cardiovascular.

Riscurile dislipidemiilor se estimează individual, întrucât aceleaşi valori ale lipidelor pot avea semnificaţie diferită la persoane diferite. Un colesterol total de 250 mg/dl poate să nu semnaleze niciun risc dacă cuprinde o proporţie mare (de ex. 70 mg/dl) de colesterol “bun” (HDL) la o persoană tânără, normoponderală, fără probleme cardiovasculare în familie. Pe de altă parte, aceeaşi valoare poate fi considerată mare şi riscantă la un pacient fumător cu obezitate, diabet tip 2 şi HDL-colesterol de 35 mg/dl.

Aceste lucruri trebuie precizate pentru că în domeniul grăsimilor nu există “valori normale”, spre deosebire de alte domenii. De aceea şi laboratoarele furnizează adeseori foarte diverse “valori normale”. Mai mult, există situaţii în care valorile lipidelor sunt “înşelătoare”, termenii medicali utilizaţi în această situaţie fiind “fals crescut” sau “fals scăzut”. Unele boli, inclusiv infarctul miocardic sau bolile infecţioase, sunt cauze cunoscute ale valorilor “false” ale acestor analize, motiv pentru care solicitarea şi interpretarea lor în timpul unei afecţiuni acute necesită avizul unui specialist. O explicaţie suplimentară a slăbiciunii termenului de “valori normale” în cazul lipidelor constă în faptul că nu există valori de la care riscurile să crească brusc, aşa cum se întâmplă, spre exemplu, în cazul unor valori prag ale glicemiei.

Există 6 tipuri de dislipidemii, cu grade diferite de severitate, şi cu implicaţii distincte. În practică, ele se identifică pe baza tiparului anomaliilor profilului lipidic (colesterol total, trigliceride, HDL-colesterol şi LDL-colesterol).

Cauzele dislipidemiilor sunt atât genetice (de la predispoziţie până la apariţia propriu-zisă) cât şi de mediu, anumite elemente din viaţa de zi cu zi fiind cauze frecvente ale dislipidemiilor: alimentaţia, sedentarismul, fumatul, alcoolul. De asemenea, dislipidemiile apar frecvent în cadrul unor boli precum diabetul zaharat, hipotiroidismul, insuficienţa renală, sau ca o consecinţă a anumitor tratamente.

Indiferent de cauză, există o gamă de riscuri pe care le presupune prezenţa unei dislipidemii (inclusiv riscul de pancreatită acută în cazul unor subtipuri de hipertrigliceridemii), şi aceste riscuri trebuie evaluate în mod individual, pentru a stabili ce tip de intervenţie este necesară.

Articole pe aceeaşi temă: Cum se diagnostichează dislipidemiile?; Sunt dislipidemiile periculoase?; Cum se tratează dislipidemiile?; Ce medicamente se recomandă în dislipidemii?

Cuvinte cheie: dislipidemii, profil lipidic, colesterol, HDL, LDL, trigliceride, riscuriFORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters