trafic.ro ranking

trafic.ro Cum se tratează diabetul? | Nutritionist Cluj

Cum se tratează diabetul?

Tratamentul diabetului cuprinde două tipuri de intervenţii: cele care au ca rol menţinerea glicemiei în anumite limite, şi cele care au ca rol reducerea riscurilor pentru complicaţii, suplimentar faţă de echilibrarea glicemiilor. Alături de alimentaţie şi activitate fizică, principalele tratamente utilizate pentru menţinerea glicemiei la nivelele dorite sunt tabletele, insulina sau ambele. Există şi alte tratamente, mai moderne, încadrate la “antidiabetice orale” deşi se administrează injectabil (care nu sunt insulină). Principiul de bază al tratamentului este corectarea anomaliilor prezente.

În diabetul tip 1, trebuie corectată absenţa totală a insulinei din organism. Astfel, insulina trebuie administrată într-o manieră cât mai apropiată de ceea ce face pancreasul sănătos. O imitare cât mai bună a acţiunii pancreasului normal presupune noţiuni detaliate despre alimentaţie, mişcare, şi alte caracteristici individuale.

În diabetul tip 2, există două probleme: scăderea producţiei de insulina şi utilizarea defectuoasă a acesteia (rezistenţa la insulină). În acord cu aceste defecte, principalele tratamente cu antidiabetice orale se grupează în terapii care stimulează secreţia de insulină (pe o anumită perioadă, în funcţie de epuizarea rezervelor de insulină din corp), terapii care ajută la o mai bună utilizare a insulinei, cărora li se adaugă tratamentul cu insulină.

Principalul medicament din tratamentul diabetului, metforminul (încadrat la terapiile care contribuie la o bună utilizare a insulinei), are numeroase acţiuni benefice, motiv pentru care se recomandă şi împreună cu insulina.

În evoluţia diabetului tip 2, atunci când medicamentele care stimulează secreţia de insulină nu mai au efect, este necesară compensarea lipsei de insulină din organism cu insulină din exterior (la fel cum în hipotiroidism se administrează hormoni tiroidieni).

Insulina nu are contraindicaţii, şi se administrează şi în alte situaţii – în cursul unor boli, în timpul sarcinii (când medicamentele sunt contraindicate), şi, în multe cazuri, la începutul diabetului când organismul nu răspunde la medicamente etc. Tratamentul cu insulină este în zilele noastre simplu, se administrează cu dispozitive moderne (“stilouri” = “pen”-uri), cu ace mici, nedureroase, în grăsimea de sub piele.

Alte tratamente (neincluzând modalitatea de administrare a insulinei prin pompă, puţin răspândită) sunt în prezent cu totul excepţionale (transplantul de pancreas) sau subiect de cercetare (de ex. transplantul de celule stem, deocamdată dezamăgitor).

Al doilea tip de tratamente se adresează riscurilor legate de diabet, prin intervenţii asupra altor elemente decât glicemia. Ele au scopul principal de a reduce riscul cardiovascular, şi se referă la alimentaţie, fumat, alcool, tensiune arterială, colesterol, stres şi alte aspecte ale stilului de viaţă. Intervenţiile de reducere a riscului sunt cel puţin la fel de importante ca normalizarea glicemiei, şi trebuie cu privite cu seriozitatea pe care o impune o boală complexă ca diabetul zaharat.

Articole pe aceeaşi temă: Ce este diabetul zaharat?; Câte tipuri de diabet zaharat există?; Care sunt simptomele diabetului?; Cum se diagnostichează diabetul zaharat?; Ce complicaţii poate avea diabetul?; Este diabetul tip 2 o boală evolutivă?; Ce regim alimentar trebuie urmat în diabetul zaharat?; Ce rol are activitatea fizică în diabetul zaharat?;

Cuvinte: diabet, tratament, medicamente, antidiabetice orale, metformin, insulină • ovidiu ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua.
  Am fost diagnosticat cu diabet tip II si iau Diaprel MR(2 pastile dimineata). Glicemia variaza intre 102 si 109, in functie de ce mananc cu o zi inainte, dar nu scade sub 100.
  Este un nivel periculos?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  Nu, nu este un nivel periculos. Cel mai bun reper insa pentru monitorizarea tratamentului este Hemogblobina glicozilata (aici sunt detaliile: http://www.nutritionistcluj.ro/vi-pagina-pacientului/diabet-zaharat/hemoglobina-glicozilata-hba1c-media-glicemiilor-valori-glicata/)

 • elena ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua, am fost diagnosticata cu diabet zaharat insulino-dependent pe fond de stres in oct 2010, medicul mi-a schimbat deja a treia oara tipul de insulina, primele doua (Humalog mix 50 si 25 in doze de 20 dim si 16 seara) imi dadeau aproximativ 3 hipoglicemii intr-o zi, (desi respect regimul de 220g HC/zi), acum fac 16 unitati de Lantus seara, problema hipoglicemiilor este rezolvata, in schimb nu mai pot respecta cele 220g HC, (am coborat chiar la 100 HC)deoarece ziua, chiar si la 2-3 ore dupa masa glicemiile se mentin ridicate, in jur de 200. Recent am facut o infectie urinara severa, cred eu pe fondul acestor glicemii ridicate, medicul insa mentine acelasi tratament. Cum sa procedez ca sa imi stabilizez diabetul? Multumesc anticipat!

 • marian ::: comentariu pe forum :

  BUNAZIUA. MARIAN DIN PETROSANI. IN URMA CU CEVA TIMP , AM FOST DIAGNOSTICAT CU DIABETE GR 2 . AM FACUT TESTUL DE REZISTENTA LA DIABET LA O ORA APOI LA DOUA DUPA CE AM BAUT PRAFUL PREPARAT DE ZAHARINA [SAU ASA CEVA] , REZULTATUL A FOST NEGATIV ADICA NU AS AVEA DIABET A ZIS DOAMNA DOCTOR DE LA NUTRITIIE, SUFAR DE CATIBA ANI DE HIPER TENSIUNE ARTERIALA ECO-CORD [HVS cu disfunctie diastolica tip 1 si tulburari de cinetica segmentara . regurgitare mitrala minima . regurgitare triscupidiana minima. [buletin de analiza] clearence creatina 107mil/min {80-160} creatina rerica 1,4 mg/100 ml {0,73- 1,2 126 qmol/l {64,5 -106,1} GLCEMIA LA DATA DE 6 06 2011 95MG/100 {74-106} UREA SERICA 0,52G/L{0-1-0.5 0,009MOL /L {0,0016-0. 0083,. MAI AM CA AFECTIUNE PAQRAPAUZA POST POLIDISCOPATIE TRENANTA HTA ESENTIALA SISC F INALT DISPIDEMIE OBEZITATE ___–EXAMEN DE LAB DIN CE INTELEG IN SCTRIISOAREA MEDICALA USTE 21 COLESTEROL 311 TRGLICEMIDE 212 CECIGLIME6,11 AM AMETELI DURERI IN PIEPT IN ZONA INIMII DURERI LA RINICHIUL STANG DURERI LOMBARE SI CERIVICALE AM FACUT FIZEOTERAPIE SI IN LOC SA MA SINT MAI BINE MA SIMNT MAI RAU , NU MA POT APLECA CA DURERILE PERSISTA IN ZONA LOMBARA SI LA RINICHIUL STANG INVATATIMA VO ROG CE SA FAC ? LA CE CLINICA SA MERG PENTRU TRATEAMENT MAI BUN SI DACAQ LA ACESTE BOLI AS PUTEA SA MA INCADEEZ LA O EVENTUALA COMISIE DE EXPERTIZA MEDICALA , PENTRU CA CU ASTFEL DE BOLI NU MAI POT FI ACTIV PE FORTA DE MUINCA CA CU MINE o zi e buna si 10 rele AJUTATIMA VA ROG CU UN SFAT LA CE CLINICA DIN TARA SA MAI MERG CA AICI LA PETROSANI JD hd NU MAI STIU CE SA MA FAC CA MI SE ADMINISTREAZA MEDICAMENTE DAR NU SIMNT NICI O AMELIORARE MENTIONEZ CA SUNT DIN PETROSANI SI AM ANI DE MUNCA IN CONDITI DE MUNCA GREA SI AM MAI LUCRAT LA ALT LOC DE MUNCA IN MEDIUL TOXIC {NH3} MULTI ANI POATE SI ASTA MO FI AFECTAT . CU STIMA SI RESPECT MARIAN DIN PETROSANI

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Marian. In primul rand, pentru problema lombara trebuie sa mergeti la un medic REUMATOLOG bun, iar pentru durerile din piept este obligatoriu sa va consulte un CARDIOLOG, in Petrosani sau in cel mai apropiat oras mare (hunedoara, deva). Faptul ca ati lucrat in mediu cu amoniac nu explica nici obezitatea, nici problemele cu coloana vertebrala. Diagnosticul de diabet zaharat tip 2 trebuie verificat pe analizele pe care le aveti, din trecut. O alta specialitate la care se pot verifica toate aceste afectiuni este MEDICINA INTERNA. Daca problemele fac ca 10 zile sa fie rele la o zi buna, ar fi foarte buna o internare in spital, in sectia MEDICINA INTERNA, de acolo medicii va pot dirija pe mai departe. Cel mai bine este sa incepeti discutiile cu medicul de familie, care va va indruma catre acesti specialisti, sau puteti merge, contra cost, la aceste specialitati, la clinici private. Cu stima, dr. A. Copcea.

 • larisa ::: comentariu pe forum :

  domnu doctor am o sora in varsta de 8 anni in urma cu ceva timp a fost gasita de diabet de tip 1 si trebuie sa faca 4 insuline pe zii as vrea sa stiu daca ie bn asa ceva si daca se mai poate face bn

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Larisa. Sigur ca e bine sa faca insulina, 4 injectii pe zi, acest tratament este singurul tratament al diabetului tip 1 (pancreasul nu produce insulina, si atunci insulina trebuie data corpului prin tratament). Diabetul tip 1 nu dispare, deci nu se pune problema de a se face bine, poate fi foarte bine si cu diabet, daca tratamentul si alimentatia sunt bune.

 • tocai gabriela ::: comentariu pe forum :

  am diabet de 11 ani .Pana acum doua luni numai cu pastile.din pacate am facut o encefalita in urma careia am paralizat pe ambele parti ale fetei.diabetologul meu m-a trecut pe insulina.fac 46 ui dimineatasi 48ui seara.mie mi se pare cam mult si totusi glicemia este ridicata.130-180.ce ar trebiu sa fac?respect regimul alimentar insa mai am probleme din cauza encefalitei si paraliziei,mai am dureri.dati-mi va rog un sfat .

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Tocai Gabriela. Sunt persoane care isi pot regla glicemia cu 20 de unitati, altele cu 200 de unitati. Dozele trebuie crescute, daca glicemiile nu se normalizeaza, nu exista nicio rezerva in a mari dozele de insulina daca este nevoie de doze mai mari pentru a normaliza glicemia. Deci, nu trebuie sa va ganditi ca este mult sau putin, trebuie administrat atat cat are nevoie organismul.

 • mirelapetrescu ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua.Sunt Mirela din Petrosani.Tatal meu in varsta de 66 ani,are diabet tip 2 de 5 ani si nu se simte deloc bine,chiar daca i-a fost schimbat tratamentul din mixtard in siofor impreuna cu lantus.De 6 zile consecutiv dimineata face hipoglicemie,adica scade chiar si pana la 24 glicemia.Sunt foarte ingrijorata,deoarece intra in hipoglicemie in timpul somnului si deabea reusim sa-i dam zahar,deoarece nu mai este con stient.As dori un raspuns urgent,ce pot face ca sa ajung cu d-sul la dumneavoastra d-nule Doctor.Va multumesc.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Mirela. Buna ziua, inainte de a ajunge la mine este deosebit de important ca tatal Dvs. sa isi reduca foarte mult doza de Lantus, ar fi foarte important sa isi scada doza macar cu 6 unitati. Va rog sa va adresati cat de repede, daca puteti, la medicul care il trateaza pe tatal Dvs.

 • victoria ::: comentariu pe forum :

  Sotul meu, 48 ani, are tratament cu insulina, Novomix 30, 2 prize pe zi: 28U ora 7- 16U ora 19, 6 mese pe zi, dieta cu 220g HC si totusi glicemia este mare 270 chiar 310 in aceasta seara cu toata insulina si dieta.Ce poate face? A fost internat la N. Paulescu in luna februarie acolo i-a fost indicat acest tratament si nu intelegem de ce glicemia este in continuare mare din moment ce isi administreaza insulina si respecta dieta cu sfintenie.Multumesc anticipat pentru raspuns.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Victoria. Explicatia este ca tratamentul nu este cel potrivit, este nevoie de mai multa insulina, sau de o schema diferita de insulina. Cu siguranta medicul diabetolog ii va modifica tratamentul la urmatoarea vizita, pe aceasta cale nu pot face sugestii, dar cresterea dozelor de insulina este cea mai simpla varianta, cu aceasta schema de insulina.

 • bita florin ::: comentariu pe forum :

  la diabet tip 2 cum se poate trata si ce poti manca

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Florin B. Diabetul tip 2 se trateaza prin regim, miscare si medicamente, conform indicatiilor medicului diabetolog, la care toate persoanele cu diabet tip 2 trebuie sa se adreseze.

 • gabriela ::: comentariu pe forum :

  ma numesc gabriela am diabet tip 2 si as vrea sa siu daca as putea face un copil am 39 de ani folosesc doua mode de insulina apidra si lantus as vrea sa stiu daca am voie sa fac copii imi doresc foarte mult si as vrea sa fie sanatos

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Gabriela. Discutia este de purtat atat cu medicul ginecolog, cat si cu diabetologul, care ar putea modifica tratamentele si indica o urmarire mult mai frecventa, dar din punct de vedere strict al diabetului, prezenta acestuia nu este o contraindicatie, dar sunt necesare conditii de discutat cu medicul diabetolog (de exemplu hemoglobina glicozilata sub 6.5% la debutul sarcinii).

 • Elmas ::: comentariu pe forum :

  Fetita mea in varsta 12 ani a fost depistata in urma cu 1 an si jumatate cu… diabet tip 2 ,imi vine f greu sa pronunt numele acestei boli parsive, de atunci viata mea s-a dat peste cap, simt ca mi se rupe sufletul. Cu toate ca nu avem in familie persoane cu diabet, ea este slabuta , a fost alimentata natural pana la un an etc. nu mi pot da seama de ce tocmai ea trebuie sa sufere.Si as dori sa fiu mai bn informata despre dieta( medicul ei pe fuga iti spune 2 vb .

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Elmas. Inainte de a discuta despre dieta, in caz ca nu ati reusit sa discutati mai mult la cabinet (cabinetele de diabet de la stat sunt foarte aglomerate, si, din pacate, Casa de Asigurari aloca un timp relativ scurt pentru consultatii), v-as recomanda sa cautati intr-un oras mare un diabetolog care sa poata acorda timpul necesar pentru a discuta, in primul rand, diagnosticul, si apoi dieta si alte masuri care sunt de luat. Sunt rare cazurile de diabet tip 2 la 12 ani, la copii slabuti, trebuie vazut exact cum s-a pus diagnosticul, ce investigatii s-au facut, pentru ca in aceste situatii, de cele mai multe ori, sunt necesare cateva investigatii suplimentare. Interesati-va daca sunt medici diabetologi care lucreaza in sistemul privat in orasul Dvs., si incercati sa va programati la unul din medici. Daca nu sunt, cautati intr-un centru universitar.

 • sebi ::: comentariu pe forum :

  buna ziua. am pe cineva in familie caruia i s-a luat glicemia si a rezultat 145. este ingrijorator? ce ar trebui sa faca? cu dieta fara dulce se poate rezolva problema? trebuie intr-adevar sa eviti stresul? ce alimente trebuie evitate? va multumesc anticipat pt raspuns.

 • ana ::: comentariu pe forum :

  ma numesc ana am 49 de ani si de 3 ani am diabet tip2 .fac insulina lantus 44 unitati.de 1 saptamana am glicemiile f mari seara 300,330.amluat siofor .ar trebui sa-mi maresc doza de insulina?pana la cate unitati o pot mari?in februarie trebuie sa scot reteta si vreau sa discut cu d-na doctor .de sarbatori am mancat prajituri dar preparate cu indulcitori si nu prea am respectat dieta.boala asta e f parsiva,am zile cand as manca intruna am zile cand nu prea mananc .nu pot sa ti dieta ,dimineata nu pot sa mananc nimic eventual un mar.exista ceva care sa reduca pofta de mancare?eu n-am fost internata nu mi s-au facut analize ci pur si simplu am primit insulina.am si hepatita cronica si hiprlipoproteinimie 2b ereditar.multumesc si va rog sa ma lamuriti

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Sebi. Da, glicemie de 145 este ingrijorator pentru ca, daca este recoltata corect, dimineata din vena, inseamna diabet zaharat. Diabetul este o afectiune serioasa, in care este obligatorie prezentarea la medic. Acestia sunt pasii de facut: bilet de la medicul de familie si programare la un cabinet de diabet. Renuntarea la dulce nu rezolva diabetul, ci doar va scadea glicemia, si, mai rau, inseamna ca nu a fost luata in serios situatia. Intr-adevar, in cadrul tratamentului diabetului se recomanda renuntarea la dulciurile cu zahar, dar problema diabetului nu se rezuma, nici pe departe, la atat.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Ana. Mancatul dezordonat este principala cauza a acestei pofte de mancare. Remediul consta in mese la ore fixe, inclusiv MIC DEJUN – cu paine si alte alimente (branza, ou…etc.). Doza de Lantus se regleaza in functie de doza de dimineata, la trezire (pe care nu ati mentionat-o). Faptul ca seara glicemiile cresc mult este un semnal ca trebuie modificat fie tratamentul fie regimul alimentar. Va recomand ca atunci cand mergeti la medicul diabetolog sa faceti si glicemii dimineata, pranz si seara, inainte de mese, si macar 1-2 profile cu glicemii inainte si la 2 ore dupa mese. Insulina ati primit-o datorita bolii de ficat, nu este necesara internarea. Trebuie doar sa discutati cu medicul cu privire la doza de insulina, si la alte modalitati de tratament care sa tina glicemia in jur de 100-130 in majoritatea timpului.

 • costacheelena florica ::: comentariu pe forum :

  as vrea sa stiu si eu am diabet zaharat am luat pastile manilin si aveam glicemia mare d na doctor diabetolog a hotarat sami dea insulina humalog mix 25 la inceput a fost bine o mentinezam 150 _170 scadea si la80 dar acum de ceva timp nu o mai pot da inapoi orce mananc ea creste de la 300 -380 si vas ruga si eu un sfat ce pot face ca nu ma simt nici bineimi este rau mai tot timpul ce pot face

 • denisa iasi ::: comentariu pe forum :

  aam diadet acum 3 ani am depistat, sint la siofor de 800 am luat pina acum si jumatate de amaril dar in timpul ilei glicemia imi scadea sub 70 medicul mi/a scos amarilul dar nu reusesc sa stabiliez glicemia dimineata am 160///170 este destul de mare apoi iau sioforul si in jurul prinzului ajunge la 100 ce ma sfatuiti ? multumesc mult pentru raspunsul asteptat!

 • Vasile Virginia ::: comentariu pe forum :

  Am diabest zaharat tip 2,fac insulina odata pe zi 26 unitati lantus si diabetul l am avut in ultimele 3 zile 197,318,273 dar nu scade deloc.
  Ce as putea sa fac?????!!
  MULTUMESC MULT PENTRU AJUTOR!!!!!!!!!!
  DORESC RASPUNS URGENT !!!!!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Virginia. Din pacate nu pot raspunde urgent la mesaje, este doar un site de Internet. Pentru urgente, este intotdeauna de discutat cu medic, fata in fata, si nu pe Internet. Din moment ce luati insulina, inseamna ca aveti un medic diabetolog care se ocupa de Dvs., el este primul cu care trebuie discutat, alaturi de medicul de familie.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Denisa. O hemoglobina glicozilata, care arata media glicemiilor, este cel mai important pas acum. Daca valoarea este sub 7%, inseamna ca nu sunt de luat masuri majore (modificari de doza, cel mai adesea). Probabil se mai poate creste doza de Siofor, dupa evolutie este probabil ca sunteti foarte activa dimineata, cresterea dozei impreuna cu o gustare de fruct pe la 10.00 poate fi o solutie foarte buna. Sigur ca medicul Dvs. va va indruma pentru astfel de decizii, dar este bine sa mergeti cu valoarea HbA1c si sa discutati, discutia efectiva conduce rapid la solutii, in functie de aspecte pe care le-am semnalat si aici (acitvitatea fizica de dimineata? gustari? etc.).

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Florica. Trebuie sa mergeti de urgenta la medicul care va ingrijeste, si sa ii semnalati situatia. De asemenea trebuie vazut daca nu exista o cauza pentru care glicemiile au crescut: infectii? alte probleme de sanatate?

 • denisa iasi ::: comentariu pe forum :

  multumesc mult de raspins sa aveti sanatate ////`

 • eli ::: comentariu pe forum :

  buna ziua

  Am un baiat de 15 ani, care de 4 ani are diabet isi face 5 injectii pe zi. Am fost in Ungaria si am auzit ca la ei se pe poate face si 2 injectii pe zi, la noi oare nu se poate?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Eli. Cu 2 injectii pe zi la diabetul tip 1 s-ar expune baiatul Dvs. la riscuri inutile, cele mai bune tratamente sunt cu 4-5 injectii, care sa imite ceea ce pancreasul face in mod normal: o productie de-a lungul zilei (cele 2 injectii de lenta, in cazul baiatului Dvs.), si productia de insulna de la mese (acesta este rostul insulinelor rapide, pe care le ia la mese). Nu am niciun pacient de 15 ani caruia sa ii recomand tratament cu 2 injectii pe zi, si acest stil de tratament nu este de actualitate, dimpotriva, tratamentul corect este cu insulina lenta (1-2 injectii) + injectii la mese (2-4 injectii, in functie de numarul de mese mai consistente).

 • Alexandra ::: comentariu pe forum :

  Voi merge sa-mi fac maine analizele,dar as vrea sa stiu cat timp se face acest tratament cu insulina in caz de orice?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Alexandra. Nu am inteles intrebarea, insulina se poate lua temporar sau permanent, depinde de motivul pentru care a fost indicata (daca diabetul este de multi ani, sau in anumite forme de diabet, se face tratamentul in permanenta)

 • Octav Cornila ::: comentariu pe forum :

  MAR INTERESA DACA AM FACUT INSULINA LANTUS 30 UNITATI SEARA ,SI AM TRECUT PE BYDUREON DACA SE VA IMBUNATATI NIVELUL GLICEMIEI SI DUPA CITE INJECTII CU BYDUREON. VA MULTUMESC MULT.

 • Costache ::: comentariu pe forum :

  De ce sa iei insulina de 4-5 ori pe zi, sau medicamente cu pumnul cand poti sa iti tratezi diabetul? Stiati ca de la medicamente si insulina se distrug incet dar sigur ficatul si rinichii ca sa nu mai vorbim de sistemul digestiv si circulatia sanguina care se inratatesc din cauza diabetului? Pentru tratarea diabetului e necesar sa va schimbati dieta, stilul de viata si gandirea. Intradevar e mult dar alternativele sunt mult mai grave (orbire, amuputatii, moarte..). Niste sfaturi foarte simple ar fi: 1 mancati doar mancaruri crude oricat de mult (fructe, legume, seminte, cereale integrale neprocesate) Daca tineti dieta pentru a slabi cu macaruri gatite va faceti mai mult rau. 2 Faceti putina miscare. 3 Eliminati complet stresul si grijile zilnice. 4. Incercati niste suplimente alimentare naturiste (iarba de orz sau grau si gluconature) Acestea va ajuta pentru lipsa de vitamine, si gluconature va ajuta sa va refaceti secretia de insulina a pancreasului. Dupa cateva saptamani va veti simti ca la 20 de ani. Foarte important este sa mancati multe portocale si sa beti apa cu lamaie. Vitamina C este cea mai importanta in tratarea diabetului.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Octav. In general efectul maxim la Bydureon apare cam dupa injectia numarul 4-8, exista o perioada de timp pana la instalarea efectului maxim.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Costache / pentru cititori: sunt sfaturi bune in interventia anterioara (miscare, reducerea stresului – daca se poate; multe legume), dar sunt si lucruri neadevarate: ficatul si rinichii nu se distrug cu insulina, si nici chiar cu medicamente, dimpotriva: a nu trata corect diabetul duce la distrugerea sigura a nervilor de la picioare (neuropatie: cu dureri, ulceratii etc.), ochilor, inimii, rinichilor etc. Deci diabetul trebuie tratat corect, si la idnicatia medicului, tinand cont, desigur de sfaturile de stil de viata la care s-a referit si o parte din mesajul anterior. Chiar daca este o reclama la un supliment in mesaj, atentionez ca IN GENERAL supilmentele pot fi luate de pacienti ALATURI de tratament, in niciun caz NU TREBUIE OPRIT UN TRATAMENT SI INCEPUT UN SUPLIMENT IN LOCUL TRATAMENTULUI.

 • monica ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua,am diabet cortizonic de 3 ani,cu fluctuatii de glicemie,mica inainte de mese si mare dupa masa,apoi la 2-3 ore iar scade.Abia de 2 luni aveam un tratament care mi se potrivea la forma mea si anume Reneos,era perfect dupa 3 ani de chinuri si alte incercari,gen siofor,glucobay,reneos actiona perfect,este ff bun de scurta durata exact cumimi trebuia mie.Problema este ca au aparut unele simptome dupa ce il iau adica,simt ca ma umflu,transpir,putin respir greu si mincarimi si furnicaturi f rau de piele.Am luat aerius dar tot persista furnicaturile intepaturile la nivelul pielii.Dureaza cam o ora,apoi trec dar cind iau urmatoarea pastila revin.Nu stiu daca este alergie la reneos,cum aflu si daca da cu ce as putea sa-l înlocuiesc,desi este vital pt mine,e ca aerul fara el iar nu mai pot minca nimicSi inca ceva tot de cind l-am luat mi s-a oprit menstruatia,are vreo legatura,am 35 ani,48kg,iar glicemiile sunt f bune acum cu reneos sunt stabilaVa rog daca ma puteti ajuta cu un sfat pun mare pret pe parerea dvs.Cu stima si respect Monica

 • maria ::: comentariu pe forum :

  am depistat diabet tip 2 de 6 luni ,nu ma simt rau dar am glicemia dimineata 160-180 iau de 3 ori pastile metfogama .va rog ce regim mai strict pot tine acum 6 luni am avut glicemia 280 iar la 3 luni am reglato la 150,acum merg la control si astept sa vad glicemia,diabetul se poate vindeca? multumesc,

 • vlad gh ::: comentariu pe forum :

  Am 54 de ani, 11o kg, 1,60 m, diabet tip II de 4 ani, glicemia (dimineata din deget) alterneaza în jurul cifrei 150, adica intre 140-160. acum iau Siofor cu januvia.
  insa am multe probleme de la siofor desi iau acest medicament de 4 ani. mi s-a spus ca e singurul care nu ingrasă. dar datorita unei colite, nu mai pot tolera sioforul. chiar este singurul care nu ingrasă? cum as putea rezolva si diabetul si colita?

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Vlad. Buna ziua, daca nu tolerati medicamentul, discutati cu medicul diabetolog pentru a gasi cea mai mare doza pe care o tolerati sau pentru a elimina medicamentul. In general tratamentele de diabet cu medicamente ingrasa foarte putin, deci nu este un motiv sa va temeti de ele, dar, in schimb, ar fi foarte bine daca ati putea lua masuri legate de greutate, acestea sunt cele mai importante (miscarea, alimentatia). E o situatie in care cred ca v-ar face bine si discutia cu un specialist nutritionist, avand si diabet, si problema de greutate, si colita, pentru a gasim meniurile cele mai potrivite si pe care le tolerati cel mai bine.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Maria. Din pacate diabetul nu se vindeca, tratamentul e bine sa il luati dupa cum va indica medicul, iar regimul este cel recomandat in general persoanelor cu diabet: cu atentie la sursele de zaharuri (glucide) si de grasimi.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Monica. Raspunsul se afla prin testare alergologica la Reneos. Daca sunt probleme de acest tip cu el, e posibil ca si Januvia (un alt medicament care ar putea actiona la acele valori de dupa masa) sa fie bun in cazul Dvs. Doar Reneos este in Romania, dar probabil in alte tari se pot gasi alte tipuri de REPAGLINIDA (substanta activa), inainte se numea NovoNorm. Trebuie sa faceti o hemoglobina glicozilata (HbA1c) epntru a vedea situatia globala.

 • doru ::: comentariu pe forum :

  buna.a-si dori sa stiu daca operatiile de micsorare a stomacului duce la viindecarea DZ2.este bine sa fac aceasta operatie avand in vedere ca am 39 ani 125 kg 1,89m si din cauza meseriei nu pre am control al glicemiei adica sofer pe tir.la doctor nu am mers decat cand am fost diagnosticat cu DZ2 CU GLICEMIA DE 135.MANANC FOARTE NESANATOS SI AM INCERCAT SI REGIMURI de ex daca mananc doar verdeturu am glicemia intre 125 seara dupa masa 107 pe laora 23valuare de 112 dimineata 124 fara sa iau medicamente oare aici e bine ca nu i-au medicamentele sau trebuie sa le i-au.cand mananc orce chiar si cu medicamente care le maresc chiar si cate 3 pe zi urc la valuori ari adica 180,230,270,360,am avut odata si 420 credeti ca imi trebuie insulina sau doar pastile odata ce daca tin regim glicemia staintre 90 si 120.ca si sofer nu pot respecta mesele mai bine desfac o conserva si merg mai departe deci ce sfat imi dati micsorez sau nu stomacul.mai vreau sa va intreb bolile care sunt urmarile diabetului picior zaharat etc la cati ani apar dupa diagnosticarea diabetului.mai specific ca am urmatoarele sintome furnicaturi la picioare stare de oboseala dar cu vederea stau foarte bine cand mananc sanatos nu am aceste stari.eu tin regim doua saptamaini dupa care 3 saptamani nu dupa aceia iar si tot asa la regim nu iau pastile iar cand nu tin iau chiar 3 deci cum trebuie procedat corect mai specific ca regimul dat de doctor nu ptrea pot sa il tin scuza ca de obicei mesera deci ce ar trebui sa fac ce sfaturi imi dati daca exista asa ceva de aceea ma tot gandesc le operatia de micsorare a stomacului.multumesc

 • radoi maria ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua. Va rog frumos sa-mi spuneti si mie, daca tatal meu ia anticoagulant(sintrom) poate lua pentru scaderea glicemie gluconature?(bineinteles fara a renunta la tratamentul pt diabet). Interactioneaza in vreun fel cu sintromul? Multumesc din suflet.

 • doru ::: comentariu pe forum :

  astept raspuns multumesc

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Maria R. Poate sa ia suplimentul, dar, avand in vedere ca interactiunile cu Sintromul nu sunt cunoscute, cea mai buna varianta este sa repete INR-ul la 2 saptamani dupa ce incepe suplimentul. Daca nu apar modificari, si se mentine intre 2 si 3 (sau alte limite indicate de medic, in functie d diangostic), inseamna ca nu sunt probleme. Daca apar modificari, se poate ajusta doza de Sintrom.

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Doru. In situatia Dvs. poate fi o solutie si operatia de slabit, dar nu neaparat operatia, cat slabitul in sine, prin orice metode, e cel mai important lucru pe care il puteti face pentru sanatate. De asemenea, trebuie sa tineti legatura cu medicul Dvs. diabetolog, pentru ca sunt testari periodice de facut, cea mai importanta este hemoglobina glicozilata HbA1c, care arata o medie pe 3 luni a glicemiilor. Daca aceasta este tinuta intre valori bune, adica sub 6.5-7%, atunci diabetul inseamna ca este echilibrat, si riscul de complicatii mic. Nu exista o regula exacta pentru complicatii, dar se stie ca ele apar mai repede si mai grav daca diabetul nu este bine stapanit. Deja din ce spuneti e posibil sa aveti NEUROPATIE, adica acea complicatie a diabetului care da simptome la picioare (amorteli, furnicaturi, senzatie de rece, de arsuri, intepaturi etc.). Deci mesajul meu este sa tineti legatura cu medicul diabetolog, in primul rand, si sa ii cereti si lui sfatul, inclusiv cu privire la operatie.

 • florin ::: comentariu pe forum :

  buna dimineata!as dori sa lamuriti,daca aveti timp,care este parerea dvs sincera,despre suplimentul GlicoNature?!am 57ani,dibet 1 cu valori oscilante glicemice1 130 pina la 300 si… va multumesc anticipat!o zi frumosa…

 • Anca Banica ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua! Soacra mea are diabet, a facut in ianuarie un edem pulmonar ptr care i se administreaza in continuare Sintrom. Deoarece valorile glicemiei nu se stabilizeaza si nu scad ..a trecut pe insulina (1/zi). La externarea din spital i s-a spus ca nu are voie sa faca niciun fel de injectii…ori insulina e injectabila…intrebarea mea este…ii cauzeaza in vreun fel administrarea insulinei in combinatie cu Sintromul? Va multumes frumos!

 • Anca Banica ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua! Soacra mea are diabet, a facut in ianuarie un edem pulmonar ptr care i se administreaza in continuare Sintrom. Deoarece valorile glicemiei nu se stabilizeaza si nu scad ..a trecut pe insulina (1/zi). La externarea din spital i s-a spus ca nu are voie sa faca niciun fel de injectii…ori insulina e injectabila…intrebarea mea este…ii cauzeaza in vreun fel administrarea insulinei in combinatie cu Sintromul? Va multumes frumos!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Florin. toate parerile mele sunt sincere, este un preparat foarte folosit, sunt pacienti care vin la cabinet cu ambalajul si se declara multumiti, sunt altii la care nu are efect, depinde foarte mult, aceste suplimente sunt bune, dar functioneaza in functie de organism, rezultatele sunt bune mai aproape de debutul diabetului (in primii 2-3 ani) si foarte slabe sau absente daca diabetul este vechi (7-10 ani).

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  @Anca B. Nu, insulina se poate administra impreuna cu Sintromul, este o situatie foarte frecventa. Situatia se refera la injectiile intravenoase si intramusculare care necesita precautii, insulina se face in zona subcutanata, in grasimea de sub piele, unde nu exista multe vase de sange care ar putea sangera datoria Sintromului. Sunt de evitat zonele din apropierea buricului, unde trec superficial mai multe vase, in rest, in zona laterala a coapselor, dar facand PLIU (strangand intre degete, pentru ca acul sa nu ajunga in MUSCHI, ci in zona de sub piele), sau in abdomen in zonele cu mai multa grasime nu sunt probleme.

 • laura ::: comentariu pe forum :

  Buna ziua,am diabet de 9 ani de 5 ani sunt in italia si folosec schema de insulina dimineata ora7_ 14 un. de novorapid la pranz ora 12.30- 14 un.novorapid la ora 18.30 -10 un.novorapid atunci iau si cina iar la ora 22 imi fac novomix in functie de cat am glicemia in jur de de 10 -15 un:
  va rog sa imi ziceti ce nu fac bine noapte imi scade foarte tare glicemia ajung si la 35 mma simt f rau si iau un pic de zafar cu apa iar ddimineata am in jur de 350 glicemia va dau un exemplu :ieri seara am avut la ora 22 glicemia 60 mi am facut 6 un de novomix iar dimineata glicemia 390 nu stiu cum sa fac in romania nu am medic diabetolog acum iar medicu de aici imi zice mereu ca trebuie sa mi o ajustez eu ,asta nu inteleg eu..va rog sa imi spuneti cat scade glicemia o unitate de insulina daca eu am glicemia inainte de mancare180 sa zicem si masa pe care o iau are 70 de carbohidrati cat trebuie sa imi fac. consultatii onlain nu aveti? va multumesc frumos

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters