trafic.ro ranking

trafic.ro Ce regim alimentar trebuie urmat în diabetul zaharat? | Nutritionist Cluj

Ce regim alimentar trebuie urmat în diabetul zaharat?

Regimul alimentar în diabet trebuie să asigure o bună funcţionare a organismului, şi, în exterior, o greutate normală. Întrucât diabetul tip 2 apare de cele mai multe ori la persoanele cu suprapondere şi obezitate, măsurile privind nutriţia şi mişcarea sunt deosebit de importante. Persoanele obeze cu diabet care slăbesc au ocazia să observe ce rol important are pierderea kilogramelor asupra glicemiei, tensiunii arteriale, colesterolului, şi, nu în ultimul rand, a stării de bine.

Regimul alimentar în diabet nu este un regim spectaculos, cum se crede adeseori (spre exemplu renunţarea la pâine sau banane, pentru a alege două erori mai frecvent întâlnite), ci un regim echilibrat, din care să nu lipsească nicio grupă de alimente.

Faptul că pacienţilor cu diabet li se recomandă să nu consume zahăr, alimente cu zahăr, şi miere de albine, se justifică prin modalitatea în care aceste alimente solicită pancreasul să fabrice insulină. Având în vedere că, în diabet, producţia de insulină scade în timp, acest proces nu trebuie accelerat prin epuizarea unui depozit de insulină oricum limitat. Zahărul trebuie înlocuit cu îndulcitori, care solicită mai puţin (polioli şi derivaţi) sau deloc (îndulcitorii necalorigeni) pancreasul. Consumaţi în cantităţile obişnuite, îndulcitorii sunt siguri şi au locul lor în viaţa persoanei cu diabet.

Cu privire la celelalte alimente, nu există interdicţii, ci doar recomandări referitoare la cantităţi, pentru a preveni creşterile mari sau susţinute ale glicemiei. Astfel, unele alimente, precum pâinea, cartofii, orezul, pastele făinoase, fructele, trebuie sa fie consumate în anumite limite, ce diferă de la om la om.

A doua categorie de recomandări nutriţionale în diabet are ca obiectiv prevenirea complicaţiilor, în principal cele cardiovasculare. Se recomandă limitarea consumului de grăsimi animale şi de alimente bogate în grăsimi industriale de tipul margarinei, şi un consum de grăsimi “’bune” (polinesaturate, mononesaturate) adecvat cantităţii de calorii pe care o aduc. Persoanelor hipertensive li se recomandă să consume sarea în mod moderat.

Dincolo de aceste recomandări generale, regimul alimentar se stabileşte în funcţie de particularităţile fiecărei persoane.

În diabetul tip 1 cunoştinţele despre alimentaţie trebuie aprofundate, în sensul cunoaşterii conţinutului alimentelor, în mod obligatoriu conţinutul în glucide (hidraţi de carbon). Aceasta este baza unui tratament corespunzător cu insulină, tratament care trebuie adaptat la activităţile din viaţa de zi cu zi, în mod particular la alimentaţie, pentru a menţine glicemia în limitele dorite.

Articole pe aceeaşi temă: Ce este diabetul zaharat?; Câte tipuri de diabet zaharat există?; Care sunt simptomele diabetului?; Cum se diagnostichează diabetul zaharat?; Ce complicaţii poate avea diabetul?; Este diabetul tip 2 o boală evolutivă?; Ce rol are activitatea fizică în diabetul zaharat?; Cum se tratează diabetul?;



  • MARIANA ::: comentariu pe forum :

    Domnule doctor,
    sper ca nu abuzez de disponibilitatea dumneavoastra, dar mai am o nelamurire: mazarea. In cele mai multe liste cu alimente indicate sau mai putin indicate, o gasesc alaturi de fasole uscata , cartofi, orez, paste. Nu prea inteleg de ce , cu un indice glicemic 35 si cel mult 15 HC ar trebui sa fie OK comparativ cu alimentele ce tocmai le-am enumerat. Pe pungile cu mazare verde congelata e trecuta chiar o cantitate mai mica de HC.Cartoful a fost mancarea mea preferata , trebuie sa limitez si mazarea?

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @D-na Mariana. Nu abuzati deloc, dimpotriva, asta este si scopul paginii. Este o observatie excelenta, in multe orase din tara, daca medicul diabetolog nu face precizarile, asistentele vor mentiona si mazarea boabe la alimente mai putin indicate. Raspunsul este urmatorul. In stare bruta, veti gasi in tabele mazarea si fasolea boabe cu un continut de 40-50% HC, ceea ce explica recomandarile nutritionale vechi, in care este pe lista de “interzise”. Gatirea reduce continutul glucidic la 10-20%, un continut apropiat de cel din garniturile de cartofi, orez, paste fainoase, (gatite). Personal, fac precizarile nutritionale separat in legatura cu mazarea si fasolea boabe, avand in vedere si continutul mai mare de proteine si indicele glicemic mai mic, o portie obisnuita de mazare gasindu-si cu usurinta locul in alimentatia oricarui pacient cu diabet. O portie de 150 g de mazare (gatita) contine aproximativ 20 grame de HC, ceea ce reprezinta 10-15%din totalul glucidelor zilnice, care in majoritatea oraselor tarii (…dar nu si in cabinetul meu) se indica fix: 180 sau 200 grame HC/zi. Proba cea mai linistitoare o puteti obtine masurand glicemia la 2 ore dupa o masa cu mazare, incercati sa faceti asta dupa o masa care sa contina o supa si felul 2: mazare+carne (pentru ca singurele glucide sa fie cele din mazare). Va multumesc pentru inebari, si le astept in continuare cu mare placere.

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    PS. Mi-ati inspirat un articol pe care il voi face exact pe acest subiect, avand in vedere ca si la cabinet primesc aceasta intrebare de foarte multe ori.

  • MARIANA ::: comentariu pe forum :

    Domnule doctor,
    am facut o testare: mi-am masurat glicemia inainte de masa: 86; am mancat 150g mazare( fiarta, folosind mazare congelata de la magazin , pe care scrie 9.6 glucide), 150 g piept pui si….20g paine. La o ora glicemia era 130 iar la 2 ore 104. Prima ora dupa masa am fost la cumparaturi (pe jos). Am mai facut o data un test asemanator doar ca mancasem un amestec de legume( fasole verde, morcovi, mazare, conopida etc.)si la o ora era 115 iar la doua ore, 102.
    In legatura cu atatea testari, mie nu mi-e groaza de intepatura, ca de abia se simte, dar sunt tare scumpe! Nu se aude nimic nou pe aceasta piata? Citisem de lentile de contact care isi schimba culoarea in functie de nivelul glicemiei, sau tatuaje care functioneaza identic…. Oare nu scapam de consumabile?
    in legatura cu spitalul din Teaca , n-a scapat!!

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @Mariana. Odata ce ati facut aceste testari, aveti toate argumentele ca puteti consuma linistita aceste tipuri de mese. Legat de automonitorizare, nu este recomandata si utila, in majoritatea situatiilor, decat glicemia postprandiala la 2 ore dupa inceputul mesei. In lumina ultimelor cercetari, daca hemoglobina glicozilata este sub 7%, cum este si a Dvs., nu este necesara determinarea glicemiei postprandiale decat ocazional. Ceea ce inseamna ca nu aveti un necesar atat de mare de teste de glicemie. Daca imi amintesc bine, sunteti in tratament oral, situatie in care eu indic determinarea glicemiei dimineata, de 2 ori pe saptamana (deci 8 teste/luna) + glicemii in anumite situatii. O cutie de 50 de teste poate, astfel, fi folosita 4-5 luni. Nu se va deconta prea curand i Romania automonitorizarea in afara cazului in care se foloseste insulina. Despre lentilele de contact si tatuaje, sunt de viitor, dar inca nu sunt aprobate, pentru ca astfel de dispozitive sa functioneze este necesar ca rezultatele sa fie reproductibile si la 2 persoane diferite si in 2 momente diferite la aceeasi persoana, ceea ce va fi destul de greu. Cred ca determinarea glicemiei din deget va ramane suverana inca cel putin 10 ani.

  • MARIANA ::: comentariu pe forum :

    va multumesc

  • jurca melania ana ::: comentariu pe forum :

    am fost depistata acum doua saptamani cu diabet tip ll. citisem undeva ca la aparitia diabetului incepi sa slabsti deci eu personal fiind destul de plinuta, ba mai mult cu toate eforturile mele nu reusc sa slabesc nu mi-am facut probleme. atunci cum de am facut diabet? nu mananc dulciuri(toti medici primul lucru care mi-l recomanda este: fara dulciuri, fara zahar, fara prajituri). m-am plictisit sa tot repet; nu mananc dulciuri, prajituri cel mult de trei patru ori pe an cate o bucatica, nu-mi place ciocolata, nici ceaiul nu-l beau cu zahar, poate doar cafeaua, dar si la cafea mi-am luat zahar brun si fiindca este foarte scump nici la cafea nu abuzez. Atunci? prajeli nu mananc, imi plac la nebunie fructele, legumele, carnea de pasare.de ce s-a legat de mine diabetul ca nu inteleg, cum de fapt n-am inteles nici in urma cu doisprezece ani cand m-am ingrasat 17 kg intr-o luna iar analizele mi-au iesit bine. va multumesc pt rabdare

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @J. Melania Ana. Diabetul nu este o consectinta a consumului de zahar sau dulciuri, ci este cauzat de o predispozitie genetica, si, cel mai adesea, de la o greutate mare. Cresterea in greutate se poate produce foarte usor prin consumul unor cantitati mari de fructe, sau de orice alte alimente sanatoase (laptele, cerealele etc.), in mod special daca activitatea fizica nu este suficienta. Asadar, desi in diabet se indica eliminarea anumitor dulciuri, pentru a evita cresterile de glicemie, nu inseamna ca diabetul a fost cauzat de consumul de dulciuri. Acea crestere de 17 kilograme are cu siguranta o explicatie logica, analizele de sange nu spun totul despre starea de sanatate – este foarte posibil sa fie factori psihologici, sau intreruperea unei activitati fizice, sau o schimbare de serviciu, sau multe alte cauze care nu se vad in analize. Sfatul meu este sa urmati indicatiile medicilor, sa incercati sa faceti cat mai multa miscare, si sa urmati tratamentul pentru diabet. Regimurile pentru slabit trebuie sa tina in primul rand cont de cantitatile de alimente, indiferent care sunt acestea (un regim cu multe fructe, asa cum ati mentionat, poate sa fie nepotrivit pentru o persoana care urmareste scaderea in greutate).

  • CHIBULCUTEAN TEODOR ::: comentariu pe forum :

    Am urmatoarele rezultate facute la analiza sangelui:
    -colesterol total=214
    -HDL=28
    -LDL=156,76
    -trigliceride=236
    -TGO=34
    -TGP=68
    -GAMA GT71

    HEMOGLOBINA GLUCOZILATA=7,5
    GLUCOZA SERICA=123
    INTREBARE: este diabet si de ce tip
    Va multumesc pentru intelegere

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @Teodor C. Aceasta situatie necesita consult diabetologic, este foarte probabil sa primiti diagnosticul de ‘diabet zaharat tip 2 nou depistat’ (in cazul in care sunt primele valori disponibile). Este indicat sa mergeti la medicul de familie, sa va faca un bilet de trimitere catre un ambulator de diabet.

  • carmen ::: comentariu pe forum :

    buna ziua .am un nepotel de 7 anisori si a fost dianostigat cu diabet zaharat tip 1 /face de 4 pe zi insulina regim alimentar restrict si glicemia ii creste la 300.scade la 70 iar ii creste .va rog din slufet ce este de facut sau lasatim un nr de telefon suntem disperatii.va multumesc

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @Carmen. Trebuie neaparat sa discutati cu medicul care i-a prescris tratamentul, eventual acesta ii va putea recomanda internare. Din pacate, astfel de cazuri nu le discutam niciodata pe Internet sau pe telefon. In Cluj, de diabetul copilului se ocupa bine mai multi pediatri, personal cazurile de diabet ale copilului le indrum catre d-na Dr. Victoria Cret de la Pediatrie I.

  • Adela ::: comentariu pe forum :

    Buna ziua! Tatal meu a fost diagnosticat cu diabet de tip II de aproximativ 5 ani. In ultima perioada nivelul glicemiei este foarte oscilant si face frecvent hipoglicemie. As vrea sa va rog sa-mi spuneti ce masuri pot fi luate si eventual daca puteti sa-mi spuneti cauze posibile. Multumesc mult!

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @Adela. Cauza hipoglicemiilor in diabet este tratamentul. Din acest motiv, trebuie discutat cu medicul diabetolog, daca apar hipoglicemii (glicemii sub 70). Daca apar oscilatii de genul 100-130 inainte de mese, si 150-180 la 2 ore dupa mese, sunt oscilatii normale. Va mai sfatuiesc sa va dozati la laborator hemoglobina glicozilata (HbA1c)

  • Calina ::: comentariu pe forum :

    Sotul meu a avut glicemia 22,iar dupa o zi de regim si o pastila Mentformint 500 mg ,a scazut la 13.5.Este diabet,sau nu?Va multumesc anticipat pentru raspuns.

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    Nu se intelege deloc intrebarea, respectiv ce intelegeti prin glicemie 22. Daca masurati in milimoli/litru (daca locuiti in alta tara) e foarte clar ca e diabet, inca de la 7, iar 22 inseamna o glicemie peste 400 mg/di. Daca sunteti va referiti la o glicemie de 220 (mg/dl, asa cum se masoara in Romania), atunci e tot diabet, si ambele situatii necesita prezentarea la medic. In Romania, de la 126 mg/dl se diagnosticheaza diabetul, si este neaparat de mers la medic.

  • Alina ::: comentariu pe forum :

    Buna ziua, as dori sa va intreb in legatura cu un regim alimentar pentru fratele meu 26 de ani cu o constitutie normala nu este supra ponderal care este suspectat de diabet, in prezent nu are dar din cauza ca tatal nostru care are se poate transmite ereditar, ce alimente trebuie sa evite pentru a preveni aceasta boala? Va multumesc, Alina

  • bornholdt hilda ::: comentariu pe forum :

    domnule dr….traiesc an nordul germaniei….sunt aproximativ de doi ani diagnosticata ca pacient diabetic tip2….am tr de la dr de familie mai departe la o clinica de specialitate din eckenförde….am absolvit si un curs de initiere,daca ma pot explica asa,de 8 saptamani…..am luat 2 metoformine pe zi si la amiaza 1.12mg de victozä….injectabilä
    ….din päcate nu a functionat…acum sunt sub tratament cu …metomorfin 2 pe zi….victozä la ora 15…..metomorfin seara si la ora 20 10e insulinä
    ….nici asa nu merge,,,,236 seara….173 dimineata….183 seara…..179 dimineata…..lucrez de noapte numai
    din douä an douä nopti
    nu fac eforturi fizice ptr ca sunt barmanä de meserie…dar e cu mult stress ca e un nichte club….credeti ca locul meu de muncä si noptile nedormite mä afecteazä la evolutia bolii…sau pur si simplu nu mai am insulina sau nu mai produce insulina corpul meu?? alcool nu beau chiar pot afirma ca sunt abstinenta de aceasta dar fumez si noaptea din pacate nu putin….stiu ca aici an germania sunt multe posibilitati de tratament…dar totusi am dorit sa aud un sfat de la noi de-acasä…pe limba mea maternä…..e altfel…poate av timp si ptr mine….va multumesc din suflet

  • bornholdt hilda ::: comentariu pe forum :

    ptr a avea o imagine mai clara asupra evolutiei bolii mele vreau sa va mai spun ca la depistarea bolii am avut si glicemii de 440….si päna la trecerea la 10e insulina cu metomorfin si victozä nu a scazut glicemia sub 250….acum e mai bn statistic dar änca ma simt mult prea departe de o glicemie normalä….mi s-a ad la cunostintä ca pot anainta un dosar ptr handicap…nu vreau banii statului german….vreau sa ancerc sa ma aj singurä….mi-e fr nu de diabet ci de ravagiile care le poate si le face an timp an organism…de asta am apelat la dv cu rugamintea sa ami dati un sfat….

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @Alina. in general nu anumite alimente trebuie evitate pentru a preveni diabetul, ci ingrasarea. sunt persoane care se ingrasa cu dulciuri, cu grasimi, cu mese dezordonate etc. Daca in prezent nu are o anumita problema de sanatate, nu este nevoie de niciun regim special. Activitatea fizica este cea mai sigura metoda de prevenire a diabetului.

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @Hilda. Glicemiile sunt mari, dar oscilatiile nu sunt foarte mari. Din doza de insulina (trebuie mai multa!) glicemiile se vor regla foarte bine. Tratamentul este bun, atat necesita, modificarea dozei. O interventie prudenta este sa incercati sa urcati cu cate 2 unitati doza de insulina, pana cand glicemia de dimineata este sub 130. Daca ati facut un curs de educatie, cu siguranta ati primit si acest sfat, si anume de a modifica doza de insulina, in mod prudent (cu cate 1-2 unitati la 3-4 zile). Probabil daca ati fi la mine in evidenta, aceasta ar fi prima interventie pe care as face-o. Nu va pot da alte sfaturi ep aceasta cale, cu siguranta stresul si oboseala sunt situatii clasice care cresc glicemiile, dar problema este, inca, legata de tratament, care este necesar sa fie ajustat (cresterea dozei de insulina este interventia pe care medicul v-o va recomanda, cu siguranta).

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @ V-am raspuns in mesajul anterior. in plus va sfafuiesc sa mergeti la un laborator sa va faceti o dozare de hemoglobina glicozilata (HbA1c). Daca puteti beneficia de anumite avantaje, datorita situatiei de sanatate, nu vad de ce nu ati face-o. Complicatiile se depisteaza astfel: consult neurologic anual, consult oftalmologic anual, analize de sange anual.

  • camelya ::: comentariu pe forum :

    buna ziua,
    de 3 saptamani fost depistata cu diabet zaharat tip 1 (la debut) si fetita mea in varsta de 10 ani.Am fost internate la spitalul Marie Curie (Bucuresti, unde i se administrau insulina de 4 ori/zi. Acum i s-au redus si dozele si am scapat de o injectie cu insulina (cea de dimineata). Credeti ca este spre ameliorare?

  • j ::: comentariu pe forum :

    daca ati facut in trecut sport iar acum nu va mai miscati ca si inainte, ma refer un sport lejer , de exemplu o alergare usoara de cc 1 km in fiecare zi, si daca ati folosit in trecut, sau in prezent medicamente pentru a slabi, care stim toti ca au un efect relativ, pentru-ca trecuie complectat tot cu sport…..metabolismul dvs. e planificat la ceea ce ati fost/ facut cindva si deci e mult mai lent decit in trecut…..

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @Camelya. Este de discutat cu medicul diabetolog despre ajustarile dozelor, exista o etapa numita “luna de miere”, in care dozele scad, dupa aceasta etapa, se revine la dozele de insulina cu care se va merge pe termen lung, cele 3-5 injectii pe zi. Trebuie sa va obisnuiti cu ideea de diabet, si sa luati legatura si cu alti copii care au aceasta problema, va recomand cu caldura sa va interesati despre TABARA DE LA BUZIAS: http://www.ccserban.ro/

  • george dan ::: comentariu pe forum :

    buna ziua.barbat,66 ani,glucoza in sange 103,HbA1C 5,4,trigl 170,colest 190.Diabet?un regim preventiv?multumesc

  • sami ::: comentariu pe forum :

    BUNA ziua
    TGP 30, TGO 20, GGT 30, glicemia150,hemoglobina glicozilata7,6 trigliceride230, colestirol 156, HDL 34, LDL76; va rog dati-mi oparere despre analizele mele . daca am diabet .am 127kg multumesc

  • camelya ::: comentariu pe forum :

    Multumesc pentru raspuns.Medicul nostru diabetolog i-a redus considerabil dozele de insulina (rapida), ramanad numai cea lenta (de seara – Lantus 7 u).Pe langa regimul alimentar, ii dau cate o pastiluta de Diavit inaintea meselor principale.Credeti ca ar putea fie vreo imbunatatire in sensul acesta?

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    Nu este diabet; regim preventiv: miscare si mai putine dulciuri si grasimi. Glicemia de 103 este un semnal de alarma, din fericire valoarea de 5.4% este linistitoare.

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @Camelya, da, se pot imbunatati lucrurile cu Diavit. Daca glicemiile scad, va trebui sa tineti pasul, si sa scadeti si doza de insulina. Din feritire beneficiile (sau nu) ale diferitelor produse asupra diabetuliu sunt foarte usor masurabile, in aceasta epoca in care toata lumea isi poate masura si observa acasa ce functioneaza si ce nu.

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @Sami. Da, aceste analize recoltate in conditii normale semnifica diabet, trebuie sa luati legatura cu medicul de familie, sa va faca un bilet de trimitere la un cabinet de diabet, unde sa fiti luat in evidenta si sa vi se prescrie tratamentul necesar.

  • camelya ::: comentariu pe forum :

    Buna ziua domnule doctor,
    Va rog, imi spuneti si mie valoarea normala a nivelului glicemiei postprandial – (dupa 2 ore)? Multumesc

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @Camelya. La o persoana fara diabet: <140 la 2 ore. La o persoana cu diabet pana la 160-180. Aceste glicemii postprandiale, impreuna cu toate celelalte (la trezire, inainte de mese, noaptea etc.) se reflecta in analiza HEMOGLOBINA GLICOZILATA, care merita facuta in cazul diabetului.

  • camelya ::: comentariu pe forum :

    Buna ziua,
    I-am facut fetitei analiza Hemoglobina Glicozilata si i-a iesit 6,4. A ramas deocamdata tot la o singura administrare cu insulina-seara (Lantus). Sper sa ramana asa (doar cu asta – o fii posibil?). Tot mai cred intr-un miracol medical! Daca aveti noutati despre tratarea/mentinerea diabetului zaharat, (produse naturiste), va rugam spuneti-ne si noua.
    Multumim si multa sanatate!

  • costel ::: comentariu pe forum :

    Buna ziua domnule doctor
    in urma cu 3 luni an fost diagnosticat cu diabet tip2 atunci nivelul glicemiei era de 230-250 ,urmez tratament cu siofor cite o jumatate de pastiluta dimineata si seara acum nivelul glicemiei variaza de la 97 la 134 dar media este undeva la 108-110, zic eu ca respect regimul alimentar, dar as vrea sa va intreb daca nivelul glicemiei este bun si de ce am interzis sa maninc ;piftie [chiar daca este curcan sau vita], carne de miel sau oaie , sarmalute [chiar daca sunt din vita], sau cirnati de porc facuti in casanumai din carne , eu am evitat strict sa maninc aceste alimente plus cele mentionate de specialist. va multumesc mult.

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @Camelya. Exista plante care ajuta, dar ajutorul acestor plante depinde foarte mult de organismul pacientului (aceeasi planta poate sa fie eficienta la un pacient si sa nu aiba niciun efect la altul). Miracole medicale in acest domeniu, din pacate, nu exista, nu va pot incuraja in aceasta directie. in schimb va pot spune ca orice persoana cu diabet poate trai absolt normal, doar cu adaptarile cu privire la alimente, miscare si tratament, care nu sunt atat de severe, dimpotriva: a fi mai atent la aceste aspecte ajuta in general pentru starea de sanatate. Desigur ca voi scrie in momentul in care apar noutati in diabet, asa cum fac si acum.

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @Costel. Din toate alimentele mentionate mai sus puteti sa mancati (inclusiv carne mai grasa, sarmale etc.), important este sa nu exagerati. Trebuie verificata si inima si starea grasimilor din organism (colesterol, trigliceride etc.). Glicemiile sunt bune, va sfatuiesc sa faceti si analiza numita HEMOGLOBINA GLICOZILATA, daca valoarea este sub 7% (si cred ca va fi), inseamna ca diabetul merge foarte bine.

  • Cristi M ::: comentariu pe forum :

    Buna ziua. Azi 30.04.2014 am facut analize la sange si am urmatoarele valori: glicemie 230-260(am facut de doua ori in 2 zile diferite), hemoglobina glicozilata 12,1; colesterol 171 HDL 24 si LDL 120.8; trigliceride 131. Imi puteti spune o parere? Va multumesc

  • petrea maricica ::: comentariu pe forum :

    sunt in italia am facut analizele si mia gasit gligemia 380 ma trimis de urgenta dr dr familie la dr diabetolog mia dat trament pastile am tinut si regim in timp mi-a scazut am juns ultima data cand am fost la control sa am 75 problema este si ce as vrea eu sa stiu ca eu dimineata pe nemancate am glicemia mai mare iar peste zi la doua ore dupa ce mananc este mult mai mica scate 30 -40 as vrea sa stiu este normal multumesc

  • roxi ::: comentariu pe forum :

    Buna ,am si eu o intrebare.am de 6 ani diabet de tip 1 si am 19 ani,fac de 4 ori insulina pe zi dar tin sa va spun ca as vrea sa slabesc si nu stiu cum sunt mica de inaltime.doctorul mi-a prescris in regim la fiecare masa un anumit gramaj de carbohidrati iar daca mananc doar alumente fara carbohidrati cum ar fi unele legume pentru a slabi fac hipoglicemie.as vrea sa stiu daca este vre-un risc daca de exemplu nu mai fac insulina de pranz dar nici nu mananc nimic pana la insulina si masa urmatoare .va rog sa.mi spuneti daca pot face acest lucru

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @Roxi. Fiind deja la 19 ani se poate incepe flexibilizarea tratamentului, adica exact aceste mese cu mai putini carbohidrati si reducerea dozei, sau fara carbohidrati si omiterea dozei, dar si atunci este in functiune insulina lenta. Deci e recomandat sa fie o mica cantitate de carbohidrati, sa spunem macar 20-25 grame la o masa usoara, asta inseamna doar 100 de kilocalorii, deci nu este un obstacol pentru slabit. Sfatul meu este sa discutati la cabinet cu un medic diabetolog-nutritionist (cum sunt si eu), pentru a detalia toate aceste aspecte. Nu e gresit ce ati spus, dar trebuie verificat si asa cum merg glicemiile, daca mesele sunt mai distantate, nu e obligatoriu sa fie 3 rapide, pot sa fie si 1, si 2, si 5…

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @Maricica. IN general, dimineata poate fi intre 70 si 130, iar dupa mese este bine sa nu urce peste 180 mg/dl. Daca sunt mese la care constatati ca a scazut la 2 ore, e poate si din cauza tratamentului, nu ati spus ce tratamente luati, unele tratamente au acest efect.

  • aura manea ::: comentariu pe forum :

    Sunteti un Om minunat Domnule dr,Felicitari!

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @Aura. Sarut mana…va multumesc pentru cuvintele frumoase…

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters