trafic.ro ranking

trafic.ro Ce complicaţii poate avea diabetul? | Nutritionist Cluj

Ce complicaţii poate avea diabetul?

Diabetul poate avea două tipuri de complicaţii: cele care datorate direct glicemiilor crescute, şi cele datorate unor probleme mai complexe ale sistemului cardiovascular.

Glicemiile crescute produc modificări care, în timp, afectează diferite organe, cauzând complicaţiile specifice: neuropatie diabetică, retinopatie diabetică, nefropatie diabetică. Unele din complicaţii pot fi resimţite de pacienţi: dureri ale picioarelor, amorţeli, furnicături, senzaţie de curent electric (neuropatie), altele nu: complicaţiile de la nivelul ochilor (retinopatie), rinichilor (nefropatie). Faptul că unele complicaţii se resimt doar când au ajuns în stadii avansate sau au dus la complicaţii ale complicaţiilor justifică recomandarea de a face periodic anumite consulturi: oftalmologic, neurologic, vascular (“picior diabetic”), cardiologic şi, desigur, diabetologic.

Un al doilea tip de complicaţii, având doar parţial legătură cu glicemiile, este reprezentat de complicaţiile cardiovasculare. Diabetul este o afecţiune care creşte semnificativ riscul pentru infarct miocardic, accident vascular cerebral, arteriopatie cronică obliterantă şi alte boli aterosclerotice. Ateroscleroza, adică îngroşarea pereţilor vaselor de sânge (prin depuneri de colesterol şi prin funcţionarea defectuoasă a unor sisteme biologice – imunitate, coagulare etc.) este accelerată în diabet. De aceea, şi nu întâmplător, secţiile de cardiologie cuprind o proporţie foarte mare de pacienţi cu diabet. Aceste lucruri trebuie cunoscute, pentru a înţelege că diabetul nu înseamnă doar glicemie crescută, ci înseamnă riscuri care pot fi, şi trebuie reduse.

Dacă predispoziţia la complicaţii există, aceasta nu înseamnă că ele trebuie obligatoriu sa apară. Este bine demonstrat faptul că riscul se reduce foarte mult atunci când pacientul urmează indicaţiile şi se implică în propriul tratament, inclusiv prin mişcare, regim, renunţare la fumat, vizita la medic şi urmarea tratamentelor cu medicamente şi insulină. Mai mult, dacă au apărut deja complicaţii (de multe ori le constatăm chiar la diagnostic), nu este obligatoriu ca ele să evolueze, pentru că un bun tratament duce şi la o bună ţinere sub control a complicaţiilor. Trebuie doar ştiut că ameninţarea complicaţiilor nu trebuie ignorată, mai ales în zilele noastre, când există arme atât de bune pentru a le preveni şi trata.

Articole pe aceeaşi temă: Ce este diabetul zaharat?; Câte tipuri de diabet zaharat există?; Care sunt simptomele diabetului?; Cum se diagnostichează diabetul zaharat?; Este diabetul tip 2 o boală evolutivă?; Ce regim alimentar trebuie urmat în diabetul zaharat?; Ce rol are activitatea fizică în diabetul zaharat?; Cum se tratează diabetul?;

Cuvinte cheie: diabet, complicaţii, retinopatie, nefropatie, neuropatie, boli cardiovasculare • mariana bistrita ::: comentariu pe forum :

  Buna seara, domnule doctor
  Astazi , o noua nelamurire: neuropatia diabetica este reversibila, si daca da ,conteaza locul unde nervii sunt afectati? Sper ca m-am exprimat in termeni corecti.
  O seara prietenoasa va doresc!

 • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

  Buna seara, mai greu am reusit sa raspund la mesaje. Neuropatia diabetica nu este reversibila, dar manifestarile ei pot fi controlate. Este de discutat pe caz concret aceasta situatie, exista numeroase tipuri de neuropatie diabetica.

 • sirbu cristina elena ::: comentariu pe forum :

  Buna dimineata. Am varsta 45 ani. Sunt diagnosticata cu scleroza multipla secundar progresiva de la varsta de 28 ani cf.Rmn, tulburare afectiva bipolara tip II si din martie 2014 cu D.Z.tip II-insulinonecesitant. Doresc sa imi spuneti daca valoarea a jeun de 320 mg/dl a glicemiei mele din prezent este cauzata de medicatia neurologica (copaxone inj.,lioresal,driptane) si cea psihiatrica (cipralex,abilify). In prezent medicii neurolog, psihiatru mi-au stopat tratamentul, dand prioritate tratamentului cu insulina seara (Lantus). Precizez ca in anii anteriori am facut 3 tentative cu ingestie voluntara medicamente, am greutatea de 78 kg.si inaltimea de 1,62 m. Va multumesc pentru rabdarea lecturarii mesajului meu si va doresc multa sanatate. Cu deosebit respect. Sirbu Cristina Elena Prahova

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters