trafic.ro ranking

trafic.ro Care sunt simptomele diabetului? | Nutritionist Cluj

Care sunt simptomele diabetului?

Simptomele tipice ale diabetului zaharat sunt: consumul unor cantităţi mari de lichide (până la câţiva litri pe zi), sete, gură uscată, tulburări de vedere, oboseală, scădere în greutate.

Alte simptome care pot apărea datorită glicemiei mari sau complicaţîilor diabetului sunt: oboseală, dureri sau senzaţii neplăcute la nivelul picioarelor, probleme sexuale, sau, în cazurile cele mai severe: greaţă, vărsături, dureri abdominale, un miros al pielii asemănător cu acetona. Acestea din urmă sunt semnele unei complicaţii acute a diabetului, numită cetoacidoză, situaţie care apare destul de frecvent chiar la începutul bolii, în special în tipul 1 de diabet, şi care deseori este interpretată, greşit, ca afecţiune digestivă. La vârstnici diabetul poate să debuteze cu simptome neobişnuite: confuzie, incontinenţă urinară. În toate cazurile, debutul poate fi însoţit de semnele sau simptomele unor complicaţii a diabetului, dintre care cele mai grave sunt cele cardiovasculare, în special infarctul miocardic, care la persoanele cu diabet este, cel mai frecvent, nedureros.

Simptomele tipice ale diabetului sunt cu atât mai intense cu cât glicemia este mai mare. În cazul în care glicemia nu este foarte crescută, cel mai adesea simptomele lipsesc. Din păcate, lipsa lor induce în eroare şi face ca diabetul să rămână nedescoperit sau, dacă persoana află că are glicemia crescută dar nu simte nimic, diabetul sa fie neglijat. Dealtfel, diabetul este adesea considerat, de către persoanele cu diabet, mai grav sau mai puţin grav în funcţie de prezenţa simptomelor, in mod greşit.

În ce priveşte complicaţiile, există o relaţie la fel de înşelătoare între prezenţa, posibilele implicaţii, şi simptomele prezente. Cel mai bun exemplu este cel al complicaţiilor de la nivelul ochilor, reprezentate în principal de retinopatia diabetică, în care simptomele apar doar când retinopatia a ajuns în stadii avansate, sau a determinat complicaţii acute, severe. Din toate aceste motive, simptomele nu sunt cele mai importante indicii ale severităţii diabetului. În schimb, ele sunt extreme de utile în descoperirea lui, pas care este, de cele mai multe ori, cel mai greu de făcut sau de acceptat.

Cititi si articolul: Simptomele diabetului: explicatii (pe pagina pacientului)

Articole pe aceeaşi temă: Ce este diabetul zaharat?; Câte tipuri de diabet zaharat există?; Cum se diagnostichează diabetul zaharat?; Ce complicaţii poate avea diabetul?; Este diabetul tip 2 o boală evolutivă?; Ce regim alimentar trebuie urmat în diabetul zaharat?; Ce rol are activitatea fizică în diabetul zaharat?; Cum se tratează diabetul?  • madar simona ::: comentariu pe forum :

    ia facut medicul diabetul provocat la prima proba a fost 264 la a doua proba era 227 este diabet si ce tip de dia bet

  • Dr. A. Copcea ::: comentariu pe forum :

    @Simona. Este diabet, ce tip de diabet se stabileste pe baza mai multor date.

FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters