NutritionistCluj.Ro
Articole medicale online la lansarea siteului NutritionistCluj.ro (mai 2010)
autor: dr. Adrian Copcea, medic specialist nutritionist, Cluj-Napoca
Articolele pot fi accesate atat din meniul din stanga paginii (grupate tematic), cat si din acest cuprins (click pe titlul articolului)
001-Ce este obezitatea?
002-Consecinţele obezităţii
003-Cum se diagnostichează obezitatea?
004-Cum se tratează obezitatea?
005-Ce cure sau diete se recomandă în obezitate?
006-Ce este diabetul zaharat?
007-Câte tipuri de diabet zaharat există?
008-Care sunt simptomele diabetului?
009-Cum se diagnostichează diabetul zaharat?
010-Ce complicaţii poate avea diabetul?
011-Este diabetul tip 2 o boală evolutivă?
012-Ce regim alimentar trebuie urmat în diabetul zaharat?
013-Ce rol are activitatea fizică în diabetul zaharat?
014-Cum se tratează diabetul?
015-Ce sunt dislipidemiile?
016-Cum se diagnostichează dislipidemiile?
017-Sunt dislipidemiile periculoase?
018-Cum se tratează dislipidemiile?
019-Ce medicamente se recomandă în dislipidemii?
020-Ce înseamnă sindrom metabolic?
021-Ce este ateroscleroza?
022-Cine este predispus la ateroscleroză?
023-Cum se combate ateroscleroza?
024-Ce sunt hiperuricemiile şi guta?
025-Cum se tratează hiperuricemiile?
026-Ce înseamnă malnutriţie, denutriţie şi subnutriţie?
027-Ce consecinţe are denutriţia?
028-Ce este comportamentul alimentar?
029-Se poate defini comportamentul alimentar normal?
030-Ce sunt tulburările de comportament alimentar?
031-Anorexie, bulimie şi binge-eating
032-Există persoane predispuse la anorexie sau bulimie?
033-Cum se tratează anorexia şi bulimia nervoasă?
034-Greutatea normală şi greutatea ideală
035-Greutatea copilului şi adolescentului: graficele de creştere
036-Modificările greutăţii: scăderea intenţionată în greutate
037-Modificările greutăţii: scăderea neintenţionată în greutate
038-Modificările greutăţii: creşterea în greutate
039-Greutatea oscilantă – efectul yo-yo
040-Mic dicţionar de nutriţie
041-Glucidele: sursă de energie
042-Tipuri de glucide: glucide bune – glucide rele?
043-Fibrele alimentare
044-Indicele glicemic
045-Îndulcitorii
046-Dulciurile
047-Grăsimile (lipidele): o necesitate
048-Colesterol, lipide saturate, nesaturate şi trans
049-Impactul grăsimilor alimentare asupra organismului
050-Ulei, unt şi margarină
051-Proteine, peptide şi aminoacizi
052-Aminoacizii esenţiali
053-Proteinele şi sportul
054-Proteinele şi regimul vegetarian
055-Micronutrienţii şi sănătatea
056-Vitaminele
057-Lista vitaminelor
058-Excesul şi deficitul de vitamine liposolubile
059-Deficitul de vitamine hidrosolubile
060-Elementele minerale
061-Apa
062-Apa minerală, apa plată şi apa de robinet
063-Băuturile alcoolice
064-Sucurile carbogazoase
065-Sucuri naturale, nectar şi fresh-uri
066-Ceaiurile: termeni şi clasificare
067-Ceaiurile: efecte asupra sănătăţii
068-Cafea şi cacao
069-Metabolismul energetic: caloriile
070-Metabolismul bazal
071-Cheltuielile calorice
072-Aporturile calorice şi nutriţia
073-Alimentaţia sănătoasă şi nutriţioniştii
074-Alimentaţia şi programarea biologică
075-Principiile alimentaţiei sănătoase
076-Grupele de alimente
077-Piramida alimentaţiei sănătoase
078-Mituri în nutriţie
079-Alimentaţia sănătoasă în sarcină
080-Alimente interzise în sarcină
081-Nutriţia şi problemele medicale în sarcină
082-Suplimentele în perioada de sarcină
083-Alimentaţia sănătoasă în perioada de lactaţie
084-Beneficiile alăptării
085-Compoziţia laptelui matern
086-Formulele de lapte
087-Lapte uman versus lapte de vacă
088-Laptele de capră
089-Nutriţia bebeluşului şi copilului mic
090-Nutriţia şcolarului până la pubertate
091-Nutriţia adolescentului: constatări
092-Nutriţia adolescentului: recomandări
093-Organismul vârstnicului: particularităţi
094-Nutriţia vârstnicului: recomandări
095-Nutriţia comercială şi sănătatea
096-În spatele termenilor regim, cură şi dietă
097-Dietele de la Atkins la Zone
098-Clasificarea dietelor
099-Dietele populare: mic dicţionar explicativ
100-Regimul vegetarian: poziţia ştiinţei
101-Regimul vegetarian: variante
102-Dieta mediteraneană
103-Versiuni medicale: piramide şi ghiduri
104-Clasificarea greutăţii la adult (OMS, EASO)
105-Clasificarea greutăţii la copil si adolescent (CDC)
106-Clasificarea dislipidemiilor (Fredrickson)
107-Clasificarea bolii cronice de rinichi (KDOQI)
108-Clasificarea clinică a arteriopatiei cronice obliterante (Leriche-Fontaine)
109-Clasificarea funcţională a insuficienţei cardiace (NYHA)
110-Clasificarea extrasistoliei ventriculare (Lown-Wolf)
111-Clasificarea funcţională a anginei pectorale (CCS)
112-Clasificarea hipertensiunii arteriale / stadiile TA (ESC/ESH)
113-Clasificarea stenozei carotidiene (NASCET)
114-Scala Glasgow (GCS)
115- Diabet zaharat şi complicaţii – Ghiduri globale
116-Diabet zaharat şi complicaţii: Ghiduri specifice
117-Dislipidemii: Ghiduri de diagnostic si tratament
118-Prevenţie cv/ risc cardiovascular: Ghiduri
119-Mic dicţionar Englez-Român de alimente
120-Greutatea normală la copil şi adolescent: curbe şi grafice de creştere
121-Michael Jackson – o biografie medicală
122-Hemoglobina glicozilată (HbA1c) şi media glicemiilor
123-Tratamentul cu aspirină în diabet: o nouă abordare în 2010
124-O nouă clasă de ADO: inhibitorii co-transportorului 2 pentru Na-glucoză
125-Valorile normale ale colesterolului
126-Antidiabetice orale disponibile în România