trafic.ro ranking

trafic.ro Mezelurile: ingredientele si efectele lor | Nutritionist Cluj

Ce ingrediente contin mezelurile?

1. ADITIVI – adica ceea ce se cunoaste sub numele de E-uri :

  • fosfati, polifosfati (E450, E451, E452). Fosfatii in cantitate mare impiedeca fixarea calciului in oase, ceea ce are consecinte dezastruoase asupra unui organism in crestere cum este cel al copilului; 
  • nitratii si nitritii de sodiu si potasiu ( E 249, E 252). Nitritii in cantitate mare sunt foarte toxici si pot determina probleme de respiratie; de asemnea este bine stiut rolul pe care il au in cresterea riscului de cancer gastric (de stomac) prin transformarea in nitrozamine cu efecte toxice redutabile; nitritul de sodiu impiedeca dezvoltarea unei bacterii ce determina botulism si creste termenul de valabilitate a produsului respectiv. Este preferat de catre producatori, deoarece este ieftin si da o aroma placuta si culoarea roz mezelurilor. Fara acesta sunca ar avea culoarea gri murdar.
  • derivati ai acidului glutamic (E620) – au fost incriminati ca factori ce contribuie la dezvoltarea de ADHD (deficit atentional cu hiperactivitate la copiii de toate varstele) ;

2. AMIDON. Amidonul se gaseste din belsug in compozitia mezelurilor, fiind folosit pentru proprietatea de a retine multa apa si, prin aceasta, de a creste greutatea produsului. Nu se recomanda a se asocia cu proteine de origine animala, deoarece determina balonare si accentuarea proceselor de putrefactie in colon, crescand astfel riscul de cancer de colon.

3. FAINA DE SOIA. Aceasta se numara printre putinele ingrediente sanatoase care exista in mezeluri. Are, insa, un inalt potential alergenic.

4. COLORANTI, AROME SINTETICE. Efecte adverse merg de la diferite alergii alimentare pana la aparitia cancerelor in special de stomac si colon.

5. GLUTAMATUL – cunoscut pentru gustul sau bun este cel raspunzator de pofta cu care sunt consumate aceste alimente , contribuind din plin la aparitia obezitatii. Exista studii in urma carora s-a demonstrat ca acesta provoaca dependenta.

6. MDM (acronim pentru Mechanically Deboned Meat). Dezosarea mecanica este un proces de prelucrare, prin care se omogenizeaza tendoanel, pielite, grasimi, dupa care, la continutul obtinut, se adauga tocatura de oase (procesare intensa a carcaselor de pui).

7. SARE SI ZAHAR IN CANTITATI MARI - cu consecitele binecunoscute.

Carnea pe care o contin aceste produse este in cantitate redusa si, frecvent, este reprezentata de carne de calitate inferioara foarte bogata in grasimi, colesterol. Foarte grav este faptul ca de multe ori se foloseste carne alterata care prin reprocesare, fierbere, pasteurizare este servita spre consum. Nu o data au fost mediatizate aceste cazuri, poate tocmai din dorinta de a reduce consumul acestor produse.     

<<< Sunt sanatoase mezelurile in alimentatia copilului?

>>>Consecintele consumului de mezeluri

AUTOR: Dr. Delia Chira, medic specialist pediatru ::: www.pediatrucluj.blogspot.com
Articol din seria COPIL SANATOS ::: o initiativa a Centrului Medical Asteco, Cluj-Napoca

Publicat: 22/02/2011 :::NutritionistCluj.Ro::: website oficial Dr. A. Copcea



FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters