trafic.ro ranking

trafic.ro Principalele micotoxine: taxonomie | Nutritionist Cluj

Principalele micotoxine: taxonomie

[ARTICOLE INVITATE-NUTRIŢIE] MICOTOXINELE ŞI EFECTELE LOR

AFLATOXINA. Produs metabolic al mucegaiurilor Aspergillus flavus si Aspergillus parasiticus. Se cunosc urmatoarele aflatoxine: B1, G1, B2, G2, B2a, G2a, iar din metabolizarea aflatoxinelor rezulta aflatoxinele P1, M2, Q1, aflatoxicol.

PATULINA. Micotoxină produsă de ciupercile micro, care de această dată atacă mai ales în depozit cerealele, dar şi alte produse, îndeosebi fructe, iar printre fructe cu preponderenţă merele.

OCHRATOXIN A (OTA). OTA este a doua toxină produsă de mai multi fungi, precum Aspergillus şi Penicillium şi care, întâmplător, se află în natură în diferite soiuri si probe de cereale, boabe de cafea, fasole şi fructe uscate peste tot în lume.

FUMONISIN B1 (FB1). FB1 este produs de Fusarium Verticiloides şi Fusarium proliferatum (prezente mai ales la porumb, dar şi de speciile Fusarium napiforme, Fusarium anthophilum, Fusarium diamini şi Fusarium nygami, prezente mai ales în Canada, SUA, Africa de Sud, Nepal, Australia, Tailanda, Filipine, Indonezia, Mexic, Franţa, Italia, Polonia şi Spania.

DEOXINIVALENOL (DON). Micotoxină produsă îndeosebi de Fusarium graminearum şi care este foarte prezent în spaţiul românesc, îndeosebi la grâu şi triticale şi foarte rar pe secară şi orz. Prezenţa acestor micotoxine în grâul dur (Triticum durum) este foarte frecventă şi periculoasă datorită abundenţei lor.

 <<<MICOTOXINELE ŞI EFECTELE LOR

>>>Micotoxinele: ciclu biologic si alimente susceptibile

>>>Micotoxinele: mecanisme de acţiune

>>>Efectele ingestiei de micotoxine

>>>Micotoxinele: monitorizare, legislaţie, prevenţie şi tratament

Autori: Ervin Molnar, Luciana Zecheru, Conf. Dr Augustin Curticapean
Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu-Mures, specializarea nutriţie-dietetică
Publicat: 18/04/2011:::www.nutritionistcluj.ro

BIBLIOGRAFIE SELECTIVĂ:
1. Aura Sara, Septimu BORBIL. Miceti si micotoxine. Ed. Risoprint, 2007
2. Larondelle Y et al. Mycotoxin contamination of regular and organic foodstups. In: Scientific Support Plan for a Sustainable Development Policy II, Belgian Science Policy ed., 2005.
3. Osborne BG et al. The effects of milling and processing on wheat contaminated with ochratoxin A. Food Addit Contam. 1996 Feb-Mar;13(2):141-53.



FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters