trafic.ro ranking

trafic.ro Micotoxinele: monitorizare, legislaţie, prevenţie şi tratament | Nutritionist Cluj

Micotoxinele: monitorizare, legislaţie, prevenţie şi tratament

[ARTICOLE INVITATE-NUTRIŢIE] MICOTOXINELE ŞI EFECTELE LOR

MONITORIZAREA BIOLOGICĂ: O COMPARAŢIE CU PESTICIDELE

Micotoxinele sunt foarte numeroase şi pot acţiona singure sau prin acumulare. Din cercetări, se evaluează că micotoxinele sunt de 10.000 ori mai periculoase decât reziduurile de pesticide. Există mai multe explicaţii la această constatare:
-Pesticidele sunt extrem de monitorizate, mii de laboratoare urmărindu-le efectele de bază, efectele reziduale şi bineînţeles efectele metaboliţilor lor;
-Pesticidele sunt bine selecţionate înainte de a fi lansate în producţie; sunt urmărite pe parcurs şi scoase dacă devin periculoase;
-Micotoxinele sunt slab reprezentate numeric, în comparaţie cu toxinele existente în natură. În afara micotoxinelor, există şi alte toxine naturale extrem de periculoase, altele foarte numeroase fiind încă necunoscute. Ele nu sunt monitorizate decât accidental, ceea ce le face uşor de scăpat în lanţurile alimentare;
-Micotoxinele au găsit în noile plante selecţionate, productive, un mediu extrem de favorabil de dezvoltare, acestea devenind cu atât mai puţin rezistente la ciupercile micro, cu cât sunt mai productive.

Din materialul genetic al celor mai productive soiuri au dispărut genele care imprimau rezistenţa la atacul ciupercilor. Noile descoperiri biotehnologice vor repara, însă, în următorii 10-15 ani, definitiv, această deficienţă. Toxinele ciupercilor care atacă plantele de cultură sunt asemănătoare cu cele ale ciupercilor macro, care ne otrăvesc grav dacă intră în lanţul alimentar. Majoritatea contaminării cu Aspergillus Fumigatus are loc la cerealele depozitate in silozuri.

PREVENŢIA CONTAMINĂRII CU MICOTOXINE ŞI TRATAMENT

Metodele de prevenţie sau tratament în contaminarea cu micotoxine cuprind:
-Îndepărtarea micotoxinelor prin mijloace fizice la cereale precum sortarea şi îndepărtarea seminţelor atacate;
-Tratamente chimice: de ex. tratamente cu amoniac în cazul existenţei aflatoxinei în furaje, tratamente cu etena, CO2, H2O2 ,O3;
-Modalitati de prevenţie prin biotehnologie: crearea de gene rezistente la infectia cu micotoxine.
-Administrarea unor substanţe absorbante în furaje care blochează în tubul digestiv toxina şi o elimină prin fecale.

Metodele de prevenţie sunt preferabile şi mai simple din punct de vedere ethnic metodelor de decontaminare. Măsurile care trebuie luate se referă la atacul în câmp al ciupercilor, dar şi la măsuri corecte de depozitare. Formarea micotoxinelor în câmp este influenţată puternic de sistemul de lucrări ale solului, sistemul de îngrăşare, asolamentul utilizat, alegerea soiului (soiurile cu paiul scurt produc mai multe micotoxine), tratamente fitosanitare. In depozit un rol important îl joacă raportul temperatură/umiditate şi durata depozitării.

LEGISLAŢIE EUROPEANĂ: NIVELUL MAXIM ADMIS PENTRU MICOTOXINE

Pentru cele mai periculoase, s-au stabilit anumite limite chiar la nivelul Comisiei Europene, în urma unor ordonanţe recente.

Tabel 2: Aflatoxinele: limite maxime admise în Uniunea Europeană

Produsul alimentar Nivelul maxim admis, µg/kg
B1 B1+B2+G1+G2 M1
Alune de pamant 8 15 -
Nuci 5 10 -
Alune de pamant procesate 2 4 -
Fructe uscate 5 10 -
Fructe uscate procesate 2 4 -
Cereale si derivate 2 4 -
Porumb 5 10 -
Lapte crud - - 0.05
Condimente 5 10  
Produse pentru sugari 0.1 - -

 

Tabel 3: Ochratoxina A: limite maxime admise în Uniunea Europeană

Produsul alimentar Nivelul maxim admis µg/kg
Cereale neprocesate 5
Derivate ale cerealelor 3
Fructe uscate 10
Boabe de cafea prajita 5
Boabe de cafea instant 10
Vin,vin spumant 2
Must si nectar de struguri 2
Alimente din cereale pentru sugari 0.5
Cacao,cafea verde,produse din carne,condimente -

 

Tabel 4: Patulina: limite maxime admise în Uniunea Europeană

Produsul alimentar Nivelul maxim admis  µg/kg
Sucuri si nectaruri de fructe 50
Bauturi spirtoase si altele pe baza de mere 50
Produse din mere uscate(inclusiv compot) 25
Produse din mere pentru copii 10
Produse pentru copii pe baza de cereale 10

 

Tabel 5: Zearalenona: limite maxime admise în Uniunea Europeană

Produsul alimentar Nivelul maxim admis  µg/kg
Cereale neprocesate exceptand porumbul 100
Porumb neprocesat 200
Cereale prelucrate 75
Porumb procesat 200
Paine si alte preparate 50
Snacksuri si cereale pe baza de porumb 50
Alimente pe baza de porumb pentru copii 20

 

Tabel 6: Deoxinivalenon (DON): limite maxime admise în Uniunea Europeană

Produsul alimentar Nivelul maxim admis  µg/kg
Cereale neprocesate exceptand pct 2 1250
Grau dur si ovaz neprelucrat 1750
Porumb neprocesat 1750
Cereale procesate 750
Paste 750
Paine, biscuiti, snacksuri 500
Alimente pentru sugari si copii 200

<<<MICOTOXINELE ŞI EFECTELE LOR

<<<Principalele micotoxine: taxonomie

<<<Micotoxinele: ciclu biologic si alimente susceptibile

<<<Micotoxinele: mecanisme de acţiune

<<<Efectele ingestiei de micotoxine

Autori: Ervin Molnar, Luciana Zecheru, Conf. Dr Augustin Curticapean
Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu-Mures, specializarea nutriţie-dietetică
Publicat:
18/04/2011:::www.nutritionistcluj.ro

BIBLIOGRAFIE SELECTIVĂ:
1. Aura Sara, Septimu BORBIL. Miceti si micotoxine. Ed. Risoprint, 2007
2. Larondelle Y et al. Mycotoxin contamination of regular and organic foodstups. In: Scientific Support Plan for a Sustainable Development Policy II, Belgian Science Policy ed., 2005.
3. Osborne BG et al. The effects of milling and processing on wheat contaminated with ochratoxin A. Food Addit Contam. 1996 Feb-Mar;13(2):141-53.



FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters