Micotoxinele: ciclu biologic si alimente susceptibile
[ARTICOLE INVITATE-NUTRIŢIE] MICOTOXINELE ŞI EFECTELE LOR
MICOTOXINELE: CICLU BIOLOGIC
ÎN PRODUSELE AGRICOLE BRUTE. Micotoxinele se formeaza in conditii specifice in urma depozitarii furajelor şi cerearelor. Factorii care determina dezvoltarea micotoxinelor sunt: umiditatea, temperatura si pH-ul mediului, durata depozitării, modul de conservare. În studii s-a demonstrat că micotoxinele se dezvoltă la o umiditate de ±17.5, la o temperatura optimă intre 25-30o grade Celsius, şi un pH uşor acid (intre 4.5-6). Micotoxinele se dezvoltă pe o mare varietate de produse alimentare înainte, în timpul şi după recoltare. Principalele produse agricole sensibile la contaminarea cu mucegaiuri şi producerea de micotoxine sunt: cereale, fructe, nuci, boabele de cafea, orezul şi plantele oleaginoase.
ÎN LANŢUL ALIMENTAR. Contaminarea produselor de către micotoxine se realizează în cazul când întrunesc condiţiile de mediu pentru apariţia lor, precum şi procedee neadecvate de recoltare, de stocare şi de transformare atunci când sunt cumulate. Micotoxinele pot apărea în produsele agricole în cursul prelucrării sub formă de uleiuri, unturi, snacksuri, produse de panificatie, produse de patiserie etc. prin măcinare, morărit.
ÎN PRODUSELE AGRICOLE BRUTE. Micotoxinele se formeaza in conditii specifice in urma depozitarii furajelor şi cerearelor. Factorii care determina dezvoltarea micotoxinelor sunt: umiditatea, temperatura si pH-ul mediului, durata depozitării, modul de conservare. În studii s-a demonstrat că micotoxinele se dezvoltă la o umiditate de ±17.5, la o temperatura optimă intre 25-30o grade Celsius, şi un pH uşor acid (intre 4.5-6). Micotoxinele se dezvoltă pe o mare varietate de produse alimentare înainte, în timpul şi după recoltare. Principalele produse agricole sensibile la contaminarea cu mucegaiuri şi producerea de micotoxine sunt: cereale, fructe, nuci, boabele de cafea, orezul şi plantele oleaginoase.
ÎN LANŢUL ALIMENTAR. Contaminarea produselor de către micotoxine se realizează în cazul când întrunesc condiţiile de mediu pentru apariţia lor, precum şi procedee neadecvate de recoltare, de stocare şi de transformare atunci când sunt cumulate. Micotoxinele pot apărea în produsele agricole în cursul prelucrării sub formă de uleiuri, unturi, snacksuri, produse de panificatie, produse de patiserie etc. prin măcinare, morărit.
MICOTOXINELE: ALIMENTE SUSCEPTIBILE
AFLATOXINELE pot exista in alimente depozitate în condiţii improprii. Alimente susceptibile la contaminarea cu aflatoxine: grau, susan, mei, cartofi, proumb, orez, orz, soia, arahide.
OCHRATOXINELE apar in porumb, fasole uscate, boabe de cacao, soia, orz, citrice, arahide, boabe de cafea, bere, vin, condimente, suncile sarate si rinichi de porc. Contributia cea mai mare la ingerarea de ochratoxina o reprezinta cerealele si derivatele din cereale, fructe uscate, macaroane şi prăjituri. Zonele cele mai infectate cu ochratoxina sunt: Australia, America de Nord si Sud, Europa.Speciile apartinand genului Aspergillus depind de nivelul ridicat al umiditatii si temperaturii, pe cand al genului Penicillium pot fi secretate si la 5o C.
PATULINA se poate gasi in următoarele produse alimentare: paine si salamuri mucegaite, fructe( mere, pere, banane, grefuit), sucuride mere si cidru.
ZEARALENONA: aceste mucegaiuri infecteaza culturi de grau, ovaz, orez, susan, dar mai ales porumb.
<<<MICOTOXINELE ŞI EFECTELE LOR
<<<Principalele micotoxine: taxonomie
>>>Micotoxinele: mecanisme de acţiune
>>>Efectele ingestiei de micotoxine
>>>Micotoxinele: monitorizare, legislaţie, prevenţie şi tratament
Autori: Ervin Molnar, Luciana Zecheru, Conf. Dr Augustin Curticapean
Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu-Mures, specializarea nutriţie-dietetică
Publicat: 18/04/2011:::www.nutritionistcluj.ro
BIBLIOGRAFIE SELECTIVĂ:
1. Aura Sara, Septimu BORBIL. Miceti si micotoxine. Ed. Risoprint, 2007
2. Larondelle Y et al. Mycotoxin contamination of regular and organic foodstups. In: Scientific Support Plan for a Sustainable Development Policy II, Belgian Science Policy ed., 2005.
3. Osborne BG et al. The effects of milling and processing on wheat contaminated with ochratoxin A. Food Addit Contam. 1996 Feb-Mar;13(2):141-53.
top
FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)