trafic.ro ranking

trafic.ro MICOTOXINELE ŞI EFECTELE LOR | Nutritionist Cluj

MICOTOXINELE ŞI EFECTELE LOR

Cuprins. Micotoxinele: definiţie, specii, ciclu biologic, alimente susceptibile şi monitorizare, mecanisme de acţiune şi efecte biologice, prevenţia contaminării şi tratament.

MICOTOXINELE: DEFINIŢIE

Micotoxinele sunt metaboliţi secundari ai fungilor care contaminează furajele şi produsele alimentare. Datorită acţiunii toxice asupra organismului uman şi animal, ele influenţează negativ calitatea alimentului cu efecte  asupra sănătăţii organismului. La ora actuala exista 300-400 de micotoxine. Un anumit fung poate produce mai multe micotoxine şi o anumită micotoxină poate fi produsă de mai mulţi fungi; acest fapt conducand la fenomene de sinergism şi de potenţare a acţiunii toxice.

Principalele specii de fungi producătoare de micotoxine sunt: Aspergillus, Penicillium, Fusarium şi Alternaria. Speciile amintite produc urmatoarele micotoxine (tabel 1):

Tabel 1. Principalele specii de fungi producătoare de micotoxine

Specie Micotoxine
Aspergillus Aflatoxin B1, G1, M1
O
chratoxin A
Sterigmatocistin
Acid ciclopiazonic
Penicillium Ochratoxin
Citrinin
Patulin
A
cid ciclopiazonic
Penitrem A
Fusarium Tricocene*
Zearalenon
Fumonisin
Moniliformin
Alternaria Acid tenuazonic
Alternariol
Alternariol-metil-eter
Claviceps Ergotalcaloid

* Deoxynivalenol, Nivalenol, T-2 Toxin, NT-2 Toxin, Diacetoxiscripenol

>>>Principalele micotoxine: taxonomie

>>>Micotoxinele: ciclu biologic si alimente susceptibile

>>>Micotoxinele: mecanisme de acţiune

>>>Efectele ingestiei de micotoxine

>>>Micotoxinele: monitorizare, legislaţie, prevenţie şi tratament

Autori: Ervin Molnar, Luciana Zecheru, Conf. Dr Augustin Curticapean
Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu-Mures, specializarea nutriţie-dietetică
Publicat: 18/04/2011:::www.nutritionistcluj.ro

BIBLIOGRAFIE SELECTIVĂ:
1. Aura Sara, Septimu BORBIL. Miceti si micotoxine. Ed. Risoprint, 2007
2. Larondelle Y et al. Mycotoxin contamination of regular and organic foodstups. In: Scientific Support Plan for a Sustainable Development Policy II, Belgian Science Policy ed., 2005.
3. Osborne BG et al. The effects of milling and processing on wheat contaminated with ochratoxin A. Food Addit Contam. 1996 Feb-Mar;13(2):141-53.



FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters