trafic.ro ranking

trafic.ro Vitamina C: definiţie, forme în natură, roluri şi surse alimentare. | Nutritionist Cluj

Vitamina C

Articole invitate. Nutriţie. Antioxidanţii: forme în natură, roluri în organism şi surse în alimentaţie.

Definiţie şi forme în natură. Vitamina C se mai numește și acid ascorbic, acid hexuronic, vitamină antiscorbutică, factor antiscorbutic etc. Este cea mai veche sesizată și mai bine cunoscută vitamină, în lipsa căreia din hrană apare la oameni boala numită scorbut.

Roluri. Vitamina C are un rol foarte important în organism printr-un pronunțat caracter antioxidant (protector împotriva degradărilor oxidative a numeroase substanțe biologice active). Dintre rolurile vitaminei C se numără: stimularea sistemului imunitar, formarea și menținerea integrității colagenului și a acizilor folici, secreția unor hormoni steroidici și a unor transmițători neurotisulari, prevenirea formării nitrozaminelor în stomac. Vitamina C este implicată în metabolismul aminoacizilor aromatici, glucidelor, acizilor grași, acizilor biliari, fierului, hemoglobinei, proteinelor și al altor substanțe.

Surse de vitamina C. Vitamina C este cea mai răspândită vitamină în natură, fiind biosintetizată atât de organismele vegetale cât și de cele animale, cât și de numeroase micoorganisme. Se găsește în toate organismele vegetale și animale, cu excepția omului, maimuței, cobaiului și a unor pești și păsări exotice, precum și în numeroase microorganisme. În sursele naturale se găsește în stare liberă și sub formă de complexare (conjugată) cu proteine, polipeptide, aminoacizi formând diferite tipuri de complexe ascorbigene. În cantitate mai mare, acidul ascorbic se găsește în fructele citrice (lămâi, portocale, mandarine, rodii), măceșe, coarne, coacăze negre, fructe de cătină, nuci necoapte, frunze, mere etc. Conținutul vitaminei C din plante ierboase scade odată cu maturarea și îmbătrânirea.

Autor: Ervin Molnar, student nutriţie-dietetică, Târgu-Mureş.

<<< Antioxidanţii: forme în natură, roluri în organism şi surse în alimentaţie

<<< Acidul alfa lipoic

<<< Antioxidanţii din afin şi brusture

<<< Ceaiul verde

<<< Coenzima Q10 şi superoxid dismutaza

<<< Vitamina A

>>> Vitamina E

>>> Seleniul

BIBLIOGRAFIE
1. Veronica Dinu, Eugen Truția, Elena Popa- Christea, Aurora Popescu. Biochimie Medicală. Mic tratat. Editura Medicală, București, 2006.
2. Phillis A. Balch. Nutriţie și biotratamente Editura Litera 2009.
3. Gavril Neamțu. Substanţe naturale biologic active. Editura Cereș 1996 , București.
4. Curticăpean Augustin. Chimie Bioanorganică. Baze și Principii. Editura University Press Târgu – Mureș, 2006.

Publicat: 12/03/2011 @ NutritionistCluj.Ro::: website oficial Dr. A. CopceaFORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters