Tratamentul sindromului de apnee in somn
Tratamentul sindromului de apnee in somn se efectueaza, in mod ideal, cu ajutorul sistemelor CPAP (presiune pozitiva continua in caile aeriene). Presiunea pozitiva continua eliberata in timpul inspirului si al expirului mentine deschis lumenul faringian ducand la disparitia apneilor, hipopneilor, sforaitului si a consecintelor acestora. Daca pacientul necesita in inspir o presiune mai mare decat in expir se foloseste sistemul BIPAP care asigura un IPAP (presiune in inspir) si un EPAP presiune in expir. Acest sistem este de obicei folosit in SAS de tip central.
Mai exista o serie de modalitati terapeutice (rucsac pozitional, proteze orale, UVPP) insa acestea se aplica doar in cazuri speciale:
– SAS strict pozitional: se evita dormitul in decubit dorsal folosindu-se diverse mijloace (bile, rucsac)
– SAS usor sau sever cu intoleranta la CPAP/BIPAP.
Dincolo de aceste interventii specifice, persoanele cu obezitate care au sindrom de apnee in somn sunt sfatuite sa aiba o activitate fizica si o alimentatie care sa conduca la o scadere in greutate. Din acest punct de vedere, tratamentul implica, dincolo de medicul specialist pneumolog, si medicul specialist in diabet-nutritie (nutritionist), care poate face indicatiile de specialitate cu privire la tratamentul obezitatii.
<<<SINDROMUL DE APNEE IN SOMN OBSTRUCTIV
<<<SINDROMUL DE APNEE IN SOMN CENTRAL
<<<DIAGNOSTICUL SINDROMULUI DE APNEE IN SOMN
Autor: Dr. Alina Stancă, medic specialist pneumolog
Clinica MedLife, Bucuresti
Publicat: 20/02/2011 ::: @ www.NutritionistCluj.Ro ::: website oficial Dr. A. Copcea
top
FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)