trafic.ro ranking

trafic.ro Neurodiab 2014, Bucuresti | Nutritionist Cluj

Noutăţi de la Congresul NEURODIAB, Bucureşti, 2014

Al 2-lea Congres Naţional: “Neuropatia Diabetică şi Piciorul Diabetic” s-a desfăşurat la Bucureşti în perioada 16-18 octombrie 2014, organizat de Societatea de Neuropatie Diabetică NEURODIAB, preşedinte: Conf. Dr. Ioan A. Vereşiu.

neurodiab 2014 bucuresti Ioan Andrei Veresiu

Conferinţele susţinute de nume de marcă din diabetologia, neurologia şi cercetarea mondială s-au axat asupra cunoaşterii actuale ale patologiei piciorului diabetic, cu focalizare pe tehnicile de diagnostic şi aşteptata transpunere în practică a noilor descoperiri în domeniul neuropatiei fibrelor mici şi mari.

Alături de prezentările teoretice şi clinice interdisciplinare în domeniul neuropatiei, arteriopatiei şi piciorului dianetic, două mijloace diagnostice au fost prezentate extensiv, împreună cu aplicabilitatea clinică imediată.

Primul test, SUDOSCAN reprezintă o metodă de diagnosticare a neuropatiei prin tehnica conductanţei electrochimice a pielii (ESC, electrochemical skin conductance) prin iontoforeză reversă. Testul este cantitativ, obiectiv şi reproductibil, cu sensibilitate de 78% şi specificitate de 92%. Domeniul subdorimetriei a fost prezntat de profesorul A. VINIK, director de cercetare la EasternVirginiaMedicalSchool, Norfolk, SUA, împreună cu primele date ştiinţifice care arată ameliorarea după gastrectomia sleeve a funcţionalităţii fibrelor sudomotorii simpatice de tip C şi a neuropatiei autonome cardiace la pacienţi cu diabet tip 2. Ipoteza profesorului Vinik în aceste fenomene de refacere implică legătura tract gastrointestinal-hipotalamus.

Al doilea test, MICROSCOPIA CORNEANĂ CONFOCALĂ (CCM, Corneal Confocal Microscopy), a fost prezentat împreună cu date extensive de către Dr. Mitra TAVAKOLI de la Universitatea Manchester. Metoda utilizează analiza microscopică a retinei împreună cu cuantificarea a numeroşi parametric printre care densitatea fibrelor nervoase, decelând stadii precoce ale alterării fibrelor nervoase în neuropatia diabetică. Profesorul DAN ZIEGLER de la Universitatea Dusseldorf a prezentat, în continuare, o metodă de reconstrucţie tridimensională a stratului nervos al retinei, ca metodă „de vârf” în cuantificarea alterării nervoase, cu avantajul preciziei şi eliminării artefactelor dar cu dezavantajul investiţiei în timp şi tehnologie necesară metodei. Profesorul R. FREEMAN de la Harvard Medical School, Boston, SUA, a considerat că, încă, metoda germană a reconstrucţiei tridimensionale nu prezintă avantaje faţă de examinarea pe eşantion de retină.

Un al treilea domeniu, al NEUROPATIILOR AUTONOME, a fost abordat prin prisma implicărilor clasice (cardiovasculară, sexuală, sudomotorie) dar şi prin prisma unor neuropatii rare: neuropatia indusă de echilibrarea glicemică şi neuropatia autonomă tranzitorie din hipoglicemii (transient hypoglycemia associated autonomic neuropathy). Industria a fost prezentă cu noua generaţie de tehnologie de diagnostic cardiovascular CARDIOSYS cu module speciale pentru neuropatia autonomă diabetică. Implicaţiile neuropatiilor autonome în patologia cardiovasculară au fost prezentate de Prof. Dr. RODICA POP-BUŞUI de la Universitatea Michigan.

În domeniul terapeutic, verigile alterărilor neuronale şi potenţialele ţinte terapeutice continuă să fie subiectul studiilor clinice, cu rezultate variabile. Pe de o parte mecanismele prin care stresul oxidativ induce afectare neuronală prin hiperproducţia de anion superoxid (O2-) sunt cunoscute şi considerate un factor important în geneza neuropatiei diabetice. Acestea cuprind diferite căi fiziopatologice între care: calea produşilor avansaţi de glicare (AGE), excesul fluxului de polioli prin hiperactivarea aldozo-reductazei, hiperactivarea PARP (poli-ADN-ribozo-polimeraza), alterările proteinkinazei C (PKC), creşterea MAPK (proteinkinaza mitogen-activată), depleţia de factor de creştere nervoasă (NGF). Aceste căi sunt, într-un final, proinflamatorii pe calea factorului nuclear NF-kB, sinergic cu disfunţia endoteliului microvascular, şi reprezintă căi de acţiune ale diferitelor terapii.

DAN ZIEGLER, profesor la Universitatea din Dusseldorf, a sumarizat prezentul terapiilor, delimitând categoriile care au eşuat în a fi transpuse în practică de cele considerate în prezent potenţiale terapii. Astfel, tratamentele cu factor de creştere nervoasă (NGF), inhibitorii de proteinkinază C-beta (ruboxitaurina), inhibitorii/chelatorii AGE (aminoguanidina, piridoxamina) se încadrează la terapii care au eşuat în a aduce beneficiile clinice aşteptate, în timp ce terapiile actuale care ar putea confirma cuprind inhibitorii de aldozo-reductază (epalrestatul fiind deja aprobat în Japonia), terapiile cu peptid C uman recombinant, benfotiamina, acidul alfa-lipoic şi actovegin, un preparat vechi şi cu un profil de siguranţă bun ce revine în atenţia diabetologilor.

Neurodiab 2014 Rodica Pop Busui

Neurodiab 2014 3

Neurodiab 2014 Dan Ziegler

Diabetologia din Romania a fost prezenta prin nume precum Ioan-Andrei Veresiu (Cluj-Napoca), Cristian Guja, Cristian Serafinceanu (Buuresti), Maria Mota (Craiova), Raluca Popescu (Iasi). De asemenea, participanti din alte ramuri medicale au sustinut prezentari de interes pe temele congresului: Bogdan Florea (neurologie, Cluj-Napoca), T. Lupescu (Presedintele Societatii Romane de Neurofiziologie: ASNER), M. Constantin (oftalmologie, Bucuresti)

Autor: Dr. Adrian Copcea, medic specialist diabetolog, Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca.
Publicat: 19 octombrie 2014. Copyright: www.nutritionistcluj.ro.



FORUM SI COMENTARII (nu necesita inregistrare)

top
free counters